szőrszál hasogatás, de igényes étterem nem nagyon dolgozik tejelő marhákkal (nem jut eszembe hogy hívják őket szakszerűen, ha nem így). persze a hazai éttermek nagyrésze igénytelen.
én azért nem, mert egyszer a tévében mondták, hogy a tej letapad valahol a szád végében és abba ragadnak bele a bacilusok / vírusok - faszom tudja mik okoznak bajt. gondolom ez faszság, mert egy elég hülye csaj magyarázta ezt, de basszus annyira megmaradt bennem, hogy hagyom a picsába. évente egyszer kívánom kb meg. de tejterméket eszem. meg tehenet is.
Ha lehet még egy kérdésem. Akkor megkérdezném, hogy a Spektrum tévén adott Kapa, kasza, fakanál c. sorozatban látott húsevésről mi a vegák véleménye? (Jó körülmények között, szabadban tartott állatok. Semmi gyógyszeres kezelés, adalék anyagok.)
"az már egy megkezdett élet" - mondjuk ha kakasapu nem rendezi le tyúkanyót akkor nem lesz a tojásból semmi 21 nap múlva, mert nincs megtermékenyítve. Ahol eladni való tojásra mennek ott nincs kakas, mert felesleges.
Mondjuk a ketreces állattartás még mindig a tojás evés ellen szól.
a tejet leginkább azért nem fogyasztanak mert a tejtermelés sem sokban különbözik a hús termeléstől. az állatok rossz körülmények között vannak tartva sok helyen nem is állnak lábra csak szteroidokat kapnak hogy minél aktívabban lehessen őket fejni, majd amikor "elhasználódtak" ugyan úgy a vágóhídon kötnek ki majd valamelyik jó igényes gyors étterem sütőlapján. A tojás már más dolog. A mellett hogy még mindig népszerű sajnos a ketreces tyúktartás amit én vegetáriánusként sem favorizálok sokak inkább azért nem esznek tojást mert az már egy megkezdett élet és mert az is az állatok kizsákmányolása. (természetesen a tyúk ha kell ha nem ki tojja a tojást és ha a tehenet nem fejed begyullad a tőgye. szóval a tiltakozás itt is az ellen szól ahogy az állatokat kezeljük és csak kihasználjuk.
HA ESETLEG TAVASSZAL VALAKI SZERETNE EGY SAJÁT BIO KISKERTET AKKOR FELTÖLTÖTTEM EGY KÉPET AMIN RAJTA VAN MI MELLÉ MIT ÜLTESSÜNK ÉS EGYÉB (SZERINTEM) JÓ TANÁCSOK!
TÖLTSÉTEK HASZNÁLJÁTOK!
http://data.hu/get/3133958/biokert_a2_v11.pdf
héten elkaptam a vacsoracsatában a Győzi asszonya amikor főzött, és almás zelleres tócsnit csinált. muter is látta aztán összedobtunk egy ilyet mára. fenomenális. tojás kell bele, hogy valami összefogja. meg mondjuk egy rántott camanbert sajttal egyszerűen zseniális. volt még zellersaláta is, ez meg csak annyi, hogy zsülienre kell vágni a zellert (ez a német V gyaluval egyszerűen megoldható) és ecetes, sós vízben közepesen puhára főzni, majd befűszerezni ízlés szerint. ezt pl. az osztrákoknál méregdrágán adják befőttes üvegben.
meg a zeller arra is jó ha nem áll fel a faszotok. állítólag! meg a lidlbe akciós volt a héten.
Most néztem Gordon Ramsey műsorát éppen Indiában mászkált és mutattak kurva jó vega kajákat is,de persze olyan rövid ideig,hogy esély nem volt rá megjegyezni így utána keresgettem és találtam érdekeset:
http://www.tutitippek.hu/blog/indiai-receptek.php
http://www.tutitippek.hu/blog/hagyma-bhuji.php ezt szerintem hamarosan kipróbálom nagyon nagy tutiságnak tűnik főleg a Dhal nevezetű lencsés cuccal