Punk Portál - 2024. március 19.





 

A.N.S.


Írta: Áron
Feltöltötte: ocsi
Ekkor: 2013. jan. 12. szombat - 17:15

Oi oi. Még jó néhány éve össze akartam hozni egy punk fanzine-t. Persze semmi nem lett belőle, de maradt pár jobban sikerült interjú és mivel a portál fórumon kívül eső szekcióját átlengi az apátia bűze, ezért felvetettem Ócsi cimbimnek, hogy mi lenne, ha felraknánk párat, csak hogy legyen valami. Itt az első beszélgetés az amerikai illetőségű gördeszka-buzi A.N.S. zenekarral. Nagyon jó kis zene.

Elöször is lécci mutassátok be a bandát, ha valaki ESETLEG nem ismerné.

Chris: Én vagyok Chris. Én éneklek. Mittudomén.
Joe: Joe vagyok, a dobos.
Mark: Én gitározok.
Andrew: Andy vagyok a.k.a. Billy a.k.a. „True TX Badass”: Basszusmester.

Mit jelent az A.N.S. rövidítés?

Chris: A Vans logoból loptuk. Vágod. Mint: V-ANS. Innen jön, de mivel odavagyunk a 80-as évekbeli deszkás szubkultúráért, ezért kitaláltunk már néhány jelentést a rövidítés mögé, csakúgy, ahogy azt a JFA vagy az MDC tette. Ilyeneket, hogy: Annihilate New School, Annihilate Nazi Scum, Andrew Needs Soda, A (G)narly Shit, hehe stb. stb.

Ejtsünk pár szót az első ANS koncertről...

Joe: Hát én lófaszt sem tudok az első koncertről, mert még nem voltam a bandában. De az első buli amin én játszottam az ANS-szel egy olyan városban volt, ami Dallas-tól 3 óra autóútra van. Gecire hideg volt és persze mi kint játszottunk. Nagyon ideges voltam, mert soha nem játszottam a dalokat élőben még. De végül lenyugodtam, mert ahogy elkezdtük elfelejtettem, hogy van közönség is. Olyan volt, mintha csak a mi négyen lettünk volna a próbateremben. Utána téptünk egyet. Király volt.

Mark: Az én első koncertem a bandával elég vicces volt. Lerepültem Texasba úgy, hogy sosem játszottam velük. Néhány óra próba után kellett eljátszanom egy 30 perces szetlisztet a J.F.A. előtt!! Kurva ideges voltam.
Andrew: Az én első ANS-es fellépésem 2005 őszén volt Los Angelesben.
3 óra kocsival, majdnem karamboloztunk és szintén nagyon hideg volt. Fasza koncert, de nagyon hideg.
Chris: Mivel én vagyok az egyetlen alapító tag ezért AZ ELSŐ A.N.S koncert 2003-ban volt egy deszkaparkban, egy minirámpa verseny apropójából. ’99-től ’03-ig „Defaced” néven nyomtuk. Tehát a legeslegelső buli egy középiskolában volt. Elég béna. Asszem kb. 14 évesek lehettünk, haha

A „What Would Bomer Do?” című dalotok Richard \'Bomer\' Manzullo-ra, az R.K.L. alapító dobosára utal (aki heroin túladagolás által bekövetkezett szívelégtelenségben halt meg). Szóval a kérdésem: Mit tenne Bomer?

Mark: Acid-ezne.
Andrew: Drogozna.
Joe: Szerintem Bomer bekapna egy újabb acid-tablettát, inna egy korsó sört és mindenkinek elmondaná, hogy: Basszátok meg, én ezt akarom csinálni!!”
Chris: Én mindig úgy tekintettem az R.K.L.-re, mint egy fantasztikus bandára, aki hatással van az amerikai hardcore színtérre. A „Think Positive” című daluk fontos üzenetet hordoz. Van egy sor ami így szól: “Keep a grin, Think positive”. Ugyanez a mi dalunk mondanivalója is. Mert a negatív felfogás csak megmérgezi az embert. Ők nem voltak egy kifejezett deszkás zenekar vagy ilyesmi, de Bomer egy mohó szkéter volt, aki imádta a „Skate for yourself” fílinget. Legalábbis én így mutatnám be őt, azok alapján amiket hallottam róla. Ezt a dalt, akkor írtam, mikor a banda átmeneti stádiumban volt, mert Joe elköltözött Oregon-ba és (csakúgy, mint most) a gitárosunk az ország másik felén lakott, New Jersey-ben. Sokan biztosra vették, hogy feloszlunk. Ez kicsit felbaszott idegileg. De azt mondtam: „basszátok meg, nem lépek ki, nem más fogja megmondani, hogy az ÉN életem, hogyan alakuljon.”. Tehát, ahogy a dalunk is mondja: „Mit tenne Bomer? Deszkázna és meditálna, mert a barátság túllépi a múlandó kényszer határait.” Ennyi. Határold el magad a negativitástól. Hagyd magad mögött. Éld az életed.
De Bomer mindenképpen drogozna is.

Mi a galaxis 5 legkirályabb punklemeze?

Joe: bazmeeeg...uhhhhhhh...
marked men – on the outside
dropdead/totalitar split 7”
the observers – so what’s left now?
bad religion – against the grain
poison idea – pick your king

Chris: íme 6-7... utálom ezt a kérdést
Black Flag - Damaged/My War
BL’AST- “Its in My Blood”
Agression- “Don’t be mistaken”
JFA “self titled”
Dead Kennedys - “Plastic Surgery Disasters”
DRI - “crossover”

Andrew: Nem mondok top5-öt, de mondom miket hallgattam legutóbb:
Lemuria - Get Better
From Ashes Rise/Victims split
Jawbreaker -az összes lemezük
Neil Young - Harvest
Descendents - All

Mark:
bad brains - i against i.
black flag - my war.
descendents - i dont want to grow up.
Hüsker dü - new day rising.
minor threat - diszkográfia
Négy SST és egy Dischord kiadvány, vágod.

Melyik a legjobb dal, amit valaha írtatok?

Joe: Heinous
Chris: Én csak platina-slágereket írok, de a Heinous a favorit.
Mark: Egy dal, amit még nem írtam meg. Mindig próbálok előrehaladni.
Andrew: A legjobb dal, amit az A.N.S. vállalat valaha kitermelt magából még nincs megírva, de rajta lesz az új albumon. Asszem az lesz a címe, hogy „I killed Porcho”?
(note: a cucc azóta már rég kijött és végül a „Pressure Cracks” címet kapta, az „I Killed Porcho” pedig a nyitó dal címe lett)

Bírjátok a korai NOFX-et?

Joe: A NOFX király!
Chris: Amikor 14 voltam igen. Mostmár nem. Az R.K.L. jobb volt.
Mark: A „Longest Line” elmegy. A „White Trash...” király csakúgy mint a „Punk in Drublic vagy a „S.L.A.T.F.A.T.S.” A többi engem nem nagyon érdekel.
Andrew: A „Ribbed” annyi idős mint én. Az ez előtti kiadványaik elég szarok.

Játszottatok Magyarországon úgy 2-3 évvel ezelőtt. Hogy tetszett? Terveztek egy újabb euro-turnét?

Joe: Kétszer játszottunk Magyarországon. Egyszer ’06-ban, egyszer pedig ’07-ben és mindkettő elképesztő volt! Próbálunk jövőre eljutni Európába ismét...Ki tudja mi lesz.
Mark: Gecire megyünk megint és már alig várom!
Chris: Játszottunk ott 2006-ban és 2007-ben. Nagyszerű hely és az emberek is kúlak voltak. Reméljük sikerül 2009-ben is menni európába, de ha más nem, akkor 2010-ben. Mikor legútobb Magyarországon voltunk asszem Joe pofánvágott egy Clorox Girls tagot az izzadt alsógatyájával. És 12 ember aludt egy olyan lakásban, ami kábé háromnak lett volna alkalmas. Asszem valami skac le is szopatott egy csajt (az alvó) Andrew mellett. Valaki a kádban aludt. És engem pedig kajakra egy szék alatt nyomott el az álom.

Végül valami klisé-üzenet az (esetleges) olvasóknak?

Joe: Igyatok Stella-t és bulizzak!
Mark: A városban, ahol élek elég nagy magyar populáció lakik. Gondolom leginkább az ’50-es években -állami nyomásra- megnövekedett emigráció miatt. Úgy hallottam, hogy az anarchizmus ez idő tájt eléggé elterjedt arrafelé. Remélem ez a fajta radikális gondolkodás még mindig jelen van az országotokban.
(note: oh, hogyne!)
Andrew: Füvezzetek!
Chris: Olvassatok!