Punk Portál - 2024. április 19.





 

Paddy and the Rats


Írta: Bubsy
Feltöltötte: bubsy
Ekkor: 2009. nov. 10. kedd - 11:37

PP: Akkor kezdjük az alapoknál, mesélj egy kicsit a zenekarról! Gyermekkori barátságból alakult az egész, mint a nagyoknál, vagy csak pár éve találkoztatok? A tagok törzsgyökeres Ír és Skót srácok?
PATR: 2008 tavaszán alakult banda a Disco express és a Rockets zenekarok tagjaiból egy közös turné alkalmával. Nem csak a kilométerek fogytak, hanem a whiskey és a sör is és egy mámoros pillanatban Vince és én kitaláltuk, hogy a barátságunkat meg kéne pecsételni egy közös zenekarral. Mindketten nagyon szeretjük a '70-es évek punk bandáit, a Sex Pistolst, a Ramonest, a Stoogiest vagy a Clasht és az ír népzenét is. Nagyon pörgős mindkét zenei stílus külön-külön is, együtt a kettő pedig egy igazi energiabomba. Szóval a banda punk része viszonylag hamar összeállt, de a stílushoz megfelelő hegedűst és harmonikást nem volt egyszerű találni. Novemberre végül összeállt a teljes banda és decemberben meg is volt az első bulli. Azóta 80 hazai és külföldi koncerten vagyunk túl. Amúgy magyarok vagyunk, de mind választottunk ír nevet magunknak, így viccesebb az egész. Én pl. Paddy O’Reilly vagyok. (haha)

PP: Szeretitek a Guinness-t és a Celtic FC-t?
PATR: A Guinness-t imádjuk, ahogy az ír whiskey-t is. Minden koncerten folyik az ital, ami természetes, mivel kocsmazenét játszunk. De mégiscsak kurva jó dolog az, hogy együtt rúgunk be a koncert alatt a közönségünkkel. Aki szeret inni és igazi kocsma zenére tombolni részegen, annak ott a helye a koncerteken! Hajrá Celtic!:)

PP: Hogyan jött a Paddy and the Rats elnevezés? Kicsit olyan, mint az Alvin és a Mókusok. Vagy ez a hasonlóság csak a véletlen műve?
PATR: Valami olyat szerettünk volna, ami utal a punkra is és az ír vonalra is. Nem volt egyszerű, de végül csak lett valami. A Paddy szót az angolok használják az írekre gúnyosan, amúgy a Patrick beceneve, aki mellesleg az írek védőszentje. A patkány pedig olyan az állatok közt, mint a punk a zenében: mocskos és kártékony.

PP: A Skót férfiak tényleg nem vesznek semmit a szoknyájuk alá?
PATR: Nem szoktak, de a mi szoknyásaink Sam a hegedűs és Vince a basszer felhúznak néha valamit a kilt (ez a hivatalos neve) alá.

PP: Hogy kell érteni, ezt az ír-skót kocsmazene keverékét a punk-rock-al? Miben valósul ez meg?
PATR: Mindkét zene energikus és ugyanakkor meglehetősen hanyag is, szóval ebben már rögtön megegyezik. Természetesen itt a kocsmazenéről és nem kifejezetten a népzenéről beszélek. Aztán mellé jön a Paddy jellegzetes kántálós, sokszor nyegle már- már hisztérikus előadása, a felpörgetett tempók és a túlvezérelt gitár soundja. És ami fontos az előadás módban, hogy a színpadon mindig létrejön a káosz a nézőtéren pedig az anarchia aztán sokszor ezek helyet is cserélnek.

PP: Miért választottátok ezt, a hazánkban nem épp elterjedt stílust?
PATR: Ha olyan zenét kezdesz játszani amit, szeretsz, nem igazán szempont az, hogy mennyire népszerű mások körében vagy egyáltalán mennyire ismert. Szerintem minden zenekarban van annyi ambíció és önbizalom, hogy azt el is higgye, majd ő teszi népszerűvé a saját zenei stílusát, ha eddig nem volt az. haha. És ezzel mi is így vagyunk. Szóval a kérdésedre ennyire egyszerű a válasz. Azért mert ezt szeretjük, a punk zenét, a kocsma zenét, a pubozást, a vedelést, a féktelen tivornyázást és a dús keblű csapos lányokat. Mindezt ez fejezi ki a legjobban. Ez a Pub’n Roll.

PP: Hogyan fogadta a magyar közönség a zenéteket? Van Magyarországon kimondott rajongótábora ennek a muzsikának? Bugyikat is dobálnak a lányok a koncerteken?
PATR: Hát azok leginkább gatyák lennének. Hiszem mi inkább a "szurkolókra" gyúrunk, vagyis a harsány kanokra. A lányoknak mostanában már amúgy is veszélyes az első sorokban tartózkodni, mert állat pogó folyik. De ha arra vagy kíváncsi, vannak bőven csajok is, aminek egyéb más szempontokat figyelembe véve azért nagyon örülünk .haha. A Dropkick Murphys, Real McKenzies és Flogging Molly zenekaroknak köszönhetően van már egy kisebb tábor, igen. És mi is azon leszünk, hogy növeljük az „írek” számát kis hazánkban.

PP: Mikorra várható valami hanghordozó? Lesz hozzá egy ajándék üveg Guinness is, meg egy négylevelű lóhere tetkó?
PATR: Decemberben jelenik meg az első album Rats On The Board címmel, a Nordic Music / Alexandra jóvoltából Magyarországon, és az Uncle Owen jóvoltából pedig Japánban. Az európai piacra pedig egy olasz független punk kiadó vezeti be 2010 márciusában. Ajándék Guinness nem lesz viszont fordítva igen. Pár korsó Guinness után mindenkinek ajándék cd jár majd a lemezbemutató bulikon.

PP: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
PATR: Minél több koncert itthon és persze külföldön. Európába, több országba már idén a zenekar első évében is sikerült kijutni, úgyhogy reméljük, összejön mielőbb az USA, Japán és az Egyesült Királyság is, de minden csak az "anyaföld" Írország után.

PP: Köszönöm a válaszokat, Slán leat!
PATR: Mi köszönjük, Sláinte!