Punk Portál - 2024. április 20.





 

2011. Hegyalja Fesztivál


Írta: G Laca
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2012. jan. 19. csütörtök - 11:34

Gyorsan leparkoltunk, és a legszükségesebbekkel a kemping felé indultunk. Sátorállítás, matracfújás...szokásos, majd irány a Veres Szekér, ahol a napjaink záródtak a \\\"mulatság\\\" kezdetéig. A napi rutin nagyrészt reggel 9-10 órai keléssel kezdődött és kávé vadászattal. Utána fürdés, ami 1 nagy (kb 30 férőhelyes) sátorban volt megoldva, (zuhanyfülkés elrendezésű, tehát nem a sittes zuhany feeling, mint eddig). Valami kaját néztünk, majd irány a város. Rengeteg jókedvű ember, ragyogó idő, egyszóval boldogság .Papok pincéje kötelező mindenkinek. Tibibácsi a legjobb pincés arc. Mindig tud valami új sztorit mesélni, finom borokat lehet nála inni, hűvös a pince.... mi kell még 1 jó kis angyalcsapáshoz. Részrehajlást félretéve, a pincék általában délbe nyitottak, és zömében mindenhol fogyasztható bor kapható. A kempingbe szeszes italt nem nagyon engedtek, még a fesztiválon vásárolt sört sem. Viszont ha jó kedvű security-be botlottunk, akár a 1,5L-es bort is beengedte....
És akkor a Feszt:

I. Nap:

Fish!
Mintahogy a Pannóniafesztiválon, itt is sikerült kivirágzó jókedvvel érkezni a Fish! Koncertjére, ami szokás szerint remekül sikerült. Dallamos slágerek, őrjöngő lánycsokrok. És íme a számlista: Valahogy Összeáll, Stand Up, Szépen Hangosan, Szám a Semmiről, Legközelebb Még Közelebb, Keep Your Secret, Egyszer Akarom, Személyes Üzenet. Aki jobban ismeri őket, annak feltűnhet 2 új szám. Nos, nem voltak rosszak.... Zárásként lenyomták még a: You vs. Me és a Majdnem Kaliforniát végetvetve a rövidke 1 órás koncertnek.

Amorphis
Véleményem szerint ez a banda inkább otthon hallgatva teljesedik ki. De kellemesen kellett hogy csalódjak, hiszen élőben is hozták az Amorphisra jellemző sajátos hangulatot. A hangosítás jó volt. Remek bulit csináltak.
Lévén hogy lemezbemutató koncert, színpad mögé felhúzták a The Beginnig Of Times borítóját és a My enemyvel nyitottak ami ezen az albumon található. A régebbi slágerekkel is emelték a hangulatot. Aki lemaradt, januárban pótolhatja Budapesten.

II. Nap:

Decide
A tőlük elvárható brutalitással kezdték a Homeage for Satan-al a koncertet.
Valósággal bedarálták a közönséget. A hangzás elég vérszegény volt, ezért innen gyorsan át is cibáltak legközelebbi söröspulthoz, sörital vételezése céljából. Itt gyorsan meg is vitattuk hogy tovább állunk a várva várt Mastodonra.

Mastodon
Nem sokra emlékszem, csak egy hatalmas pókfejre óriás led kijelzőn, ami hipnotikusan odavonzott a Mastodon pokoli koncertjére. Bár mindenevő vagyok zenehallgatás terén, de azon kívűl, hogy nagyon technikásak, nekem annyira nem jött át a művészetük lényege. Összességében egy érdekes tapasztalattal gazdagodtam. A koncer tisztán és szigorúan szólt, a könség láthatóan jól érezte magát.

III. Nap

Depresszió
Kissé elgyötörten, sokadnaposan érkeztünk a Depresszió koncertjére. Szokásosan hozták a színvonalat. Jól ismert slágerekkel szórakoztatták a nagyérdeműt, mint pl: Ha Mennem Kell, Hagyjatok Bízni, Még Egyszer, A Mi Forradalmunk, Sokkold a Rendszert, Nincs Jobb Kor, Kezdjük El, Lásd!, ráadásként pedig a Nem Akarok Elszakadni, keretet adva a koncertnek.

Guano Apes
Végre!! Ismét Magyarországon láthattam/hallhattam élőben az Open your eyes-t, gyerekkorom egyik nagy slágerét. Az együttes láthatóan jól érezte magát a színpadon, ami közönségbe is beivódott, így bor, és örömittasan mulattuk végig a banda koncertjét. A régi számok kellemes emlékeket idéztek. Hangulatos koncertet adtak. Köszönjük!

IV. Nap

Blind Myself
Lángossal, sörrel és burjánzó lelkesedéssel siettem Blind Myself koncertre. Már a kezdésnél elég masszív tömeg hömpölygött a színpad előtt. Kissé elcsigázott negyednapos arcok kezdetben kedvtelennek tűntek. De amint megszólalt a Riceféle Hegyek között völgyek között, kis ösztönző lemezért fejében már indult is a vonatozás. Innentől nem volt megállás. Jöttek a Pomogácsok, Mosquitoes of Hate, Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért.
Gergőék nem hazudtolták meg magukat, és még a szerény hangosítás ellenére is, fergeteges bulit prezentáltak.

Subscribe
Sok-sok Susbcribe koncerten részt vettem már. Számomra a legzúzósabb bulikat ők csinálják a hazaiak közül. Most is kíváncsi voltam milyen lesz a Hegyaljás koncert. A közönség nagyon élvezte a showt. Ilyen jó koncertre bárhol bármikor szívesen megyek.

Heaven Shall Burn
Hát ezaz, amit sosem hittem volna el, ha nem velem történik meg: gyakorlatilag a Hevaen Shall Burn koncertért mentem ki idén a fesztiválra, és az előtte beiktatott „csak fél percre leteszem ide a fejem” pihenőm egészen a koncert feléig tartott. Az együttest már évek óta ismerem, de még sosem volt alkalmam elmenni koncertjükre, ezért már nagyon vártam, bár úgy látszik nem eléggé…Amikor sikerült felébrednem, egy laza rohanás után meg is érkeztem a nagyszínpadhoz, ahol nem is csalódtam, valódi őrült hangulat fogadott:) Egymás után, szinte szünetek nélkül adták le a számokat, és circle-pitből sem volt hiány az egész koncert alatt. A hangzáson még mindig lenne mit javítani, de ettől függetlenül egy hatalmas buli volt, amiből nem hiányozhattak a kedvenceim sem, utólagos elbeszélések és a saját élményeim alapján: Counterweight, Black Tears, The Disease, Endzeit, The Omen Szerintem az egész hét legjobb koncertjét láthatta a közönség, és a zenekar lelkesedése és energiája talán még azokat is megfogta, akik nem vártak olyan sokat Marcuséktól.


Összegzés
Méltó folytatása volt a 2009es Hegyaljának. Mind a város, a hangulat, és a bandafelhozatal tekintetében. A fesztivál 1-2 kivétellel sokat fejlődött. A hangosítás, és a repohár okozta bosszúságot kellőképp ellensúlyozta a gyönyörű környék, a mindenki mindenkinek ismerősrőse feszt érzés, a jobbnál-jobb borok, a kedves pincések és a remek időjárás. Összességében a tavalyi év legjobb fesztiválját sikerült átélni. Remélem jövőre ismétlünk.