Punk Portál - 2024. március 29.





 

Holy Man's Glory - S.T. (2009)


Írta: Szilveszter
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2009. dec. 23. szerda - 09:01

Egy méltatlanul alulértékelt zenekarról van szó. Talán azért lehet ez, mert nem lehet egyértelműen behatárolni, hogy milyen zenét játszik a Holy Man's Glory és talán sokan nem tudják polcra tenni. Most ez hardcore? Vagy rockzene? Vagy valami őrült pszichotrip?

Igazából mindegyik egy kicsit: alapvetően úgy lehetne leírni, hogy Rage Against The Machine ízű rockos riffekre és feszes ritmusokba illeszkednek a Leukémia-szerű disszonáns, tört témák, leöntve a változatosan kiabálós Kevés-hangulatú énektémákkal. A szóban forgó 13 számos CD-n gyors részeket ritkábban lehet találni, a középtempó az uralkodó a bő 40 percen keresztül. Megvan benne a "flow" - mondhatnánk ha hip-hop lemezről lenne szó, de mivel nem így van, ezért maradjunk inkább annál, hogy a zene és a szöveg ritmizálásának elegye kellemes bólogatásra ösztönzi a hallgatót.

A szöveg alapvetően punk, kritikus hangvételű, persze megcsavarva, helyenként pedig szinte látomás jellegűen pszicho. Ez alól kivétel a Lester Diamond [lásd: Casino (film)] ami elég konkrét. Összességében mindenki megkapja a magét: a katolikus egyház, a pózerek, a szekták, az alkohol rabjai, a tömegpszichózis generálói, a lehúzó politikusok és így tovább.

A zenei teljesítményre nem lehet panasz, mindenki kiválóan teljesít. Csiszi énektémái rendkívül változatosak, hörgős ordítás, gúnyosan magas sikítás, énekbeszéd, hanglebegtetés mind-mind jellemző, mindezt szépen egészítik ki a hangulatos vokálok. A ritmusszekció precízen hozza az alapot, Bőrke izmos dobolása élőben is élményszerű. Amit még mindenképp ki kell emelni, azok Janika gitárszólói. Ilyen ízes, a gitározás klasszikusait idéző szólókat ritkán hallani a "mi zenénkben".

Sajnos, ami negatívum és mínusz 1 pont, az a hangzás. A gitár kicsit fátyolos, ami az egész sound-ra általában is elmondható, hiányzik Bőrke metszően éles pergőhangja is és a bőgő is lehetne konkrétabb, bár ez ízlés kérdése.

A fekete-fehér borító egyszerű, de ötletes, igazából egy lovagi étterem étlapjára emlékeztet. Ami így elég hülyén hangzik, de talán könnyebb elképzelni. Középkori metszetek, gót betűk, merített papír, pöpec. Csak azt nem értem, hogy miért csak 11 szám szövege van benne.

Nehéz kiemelni számokat, mert egyenletesen magas a színvonal. A Kilenc ágú korbácsban (bár az szerintem „kilencágú”) a játék a szavakkal odavág, a végén a gyors rész meg nagyon kell. Fogvédő, füldugó, műfasz szövege magért beszél, a zúzós A töki tudját élőben kitűnően lehet ordítani, akárcsak a Túl sok a keresztet. A koncerteken általam sosem hallott A párthadsereg eleje közönség-énekeltetős is lehetne, jó lenne élőben is meghallgatni, meg a Lester Diamondot is, ami tökéletes zárószám.

Mindent egybevetve a Holy Man's Glory egyedi hangzása lemezen és élőben is impresszív, mindenképp érdemes megpróbálni.

http://www.myspace.com/holymansglory