Punk Portál - 2024. április 25.





 

2009. X. 3. The Idoru @ Érd


Írta: Ági
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2009. okt. 7. szerda - 16:07

Update: A cikket mindeki úgy olvassa, hogy a 3 srácnak az első fellépése volt az érdi buli! Valószínűleg Ők sem gondolták azt, hogy helyettesíteni lehet a régi tagokat emberileg vagy zeneileg rögtön. Józsi pedig idővel majd belejön a frontemberkedésbe. Vagy nem. A kérdés csak az, hogy milyenek lesznek az új számok?

Van az úgy, hogy egy, még Myspace oldallal sem rendelkező érdi rockzenekar, nevezetesen a Beating a Dead Horse nagyobb tapsot kap, mint az Idoru. Egész pontosan az új Idoru, hiszen Bödecs András, Mohácsi Matyi és Szabó Laci távozásával egy új időszámítás kezdődött a zenekar életében. Érthető, hogy Szalkai Tibor zenekarvezető miért éppen egy vidéki kultúrházba tette az új énekes, Józsi debütálását, ám az már érthetetlen, hogy miért támasztott elvárásokat az érdi Szepes Gyula Művelődési Házzal kapcsolatban az az ember, aki minden interjújában hangsúlyozza, mekkora tapasztalattal bír zenei téren. Szalkai ugyanis már a soundcheck alatt alapos fikázásba kezdett az „olyan, mintha a Wembleyben lennénk” és „geci sokan vannak” mondataival, amiket ráadásul éppen a szervezőnek címzett a mikrofonba.
Szalkai legutóbbi interjúja elolvasása után egyébként sem járok szívesen Idoru-koncertre. „Ha letölti valaki a zenénket, és utána lejön a bulinkra, jól érzi magát, velünk énekel, netán vesz egy pólót is, aztán hazamegy, és jó érzéssel fekszik le, akkor már bőven eleget tett értünk” – nyilatkozta, amivel egy baj van: ha egy zenész szívvel zenél, nem pedig üzleti megfontolásból, akkor ő tesz a közönségért, nem pedig fordítva.

A nagyjából húszfős közönségnek játszó új Idoru finoman szólva leszerepelt Érden, de még inkább meggyalázta az Idoru nevet. Az új énekes pökhendien közölte: jelölték a zenekart az MTV Europe Music Regional Awardra, és biztosan meg is nyerik majd. A helyzet elég skizofrén, hiszen miközben ő saját érdemeként beszél a jelölésről, az MTV díjkiosztós szpotjában még András csörgeti láncait. Kétségtelen: attól, hogy új énekes érkezik, kikerülhetetlenek a régi dalok eljátszásai, hiába írta azok szövegeit és énektémáit a korábbi énekes. Azonban gyomorforgatónak hat azt a dalt szelektálni a setlistbe, amit András az édesapja halálakor írt. De még ha csak a felkonferálásokkal lett volna a baj. Míg Szalkai András gyenge pontjaként a halk hangerőt hozta fel az utolsó interjúban, addig sajnos le kell szögeznünk: Józsi leggyengébb pontja, hogy ha a dalokban nem csendültek volna fel a hangszerek, felismerhetetlenek lettek volna. Még a legpoposabb Monochromból is elveszett a dallam, az egész koncert egy félresikerült karaoke partira emlékeztetett. Míg Szalkai, Big és az új basszusgitáros ide-oda szaladgált a színpadon, az énekes mindössze néhány ugrást produkált a dobos emelvényéről, nemhiába: mozgás közben nehezen megy az éneklés.

Hiba lenne bekategorizálni az Idorut, de az énektémáknak és hangulatuknak köszönhetően mindig húzódott egy érzelmes vonal a zenekarban, ami azonban 2009. szeptember 19-én kihunyt András távozásával. Míg a búcsúkoncerten még áterezhette az ember, hogy miről is szól egy dal, Érden már mindössze egy érzelem nélküli, hamis üvöltés hallatszott, de még ez is elcsuklott néha – valószínűleg a tüdőkapacitás hiányában. Az új embereknek és az új zenekarnak van még mit fejlődnie ahhoz, hogy azt a szintet és minőséget hozzák, amit az eredeti felállás egyszer már produkált – már ha egyáltalán ez valaha is sikerülhet. Az Idoru bebizonyította: még egy vidéki kultúrházban is ők a királyok, mi sem példázta ezt jobban, mint mikor az énekes a szájában tartott sört az első sorban állókra köpte a Refused Day by Day megkoronázásaképp. Ekkorra a közönség húsz fője megfogyatkozott: a hátsó sorokból mindenki elhagyta a termet, elöl is csak Big diósdi barátai szorongtak. Talán az hozott ekkora szerencsétlenséget, hogy pont tizenhárom dalt sikerült eljátszani. Annyi biztos: a Szepesből kilépve jólesett elővenni az iPodot és meghallgatni újra az Enemyt eredetiben, visszaidézve a régi szép időket...

Space - http://www.myspace.com/theidoruband

Fórum - http://www.punkportal.hu/forum/forum.php?id=punkportal&cat=3&topic=102