Punk Portál - 2024. április 20.





 

2003. IV. 05. - Vörös Yuk - Prosectura


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. ápr. 6. vasárnap - 23:06

Nem sokat tudtam aludni a Mad Sin buli után, de végül mégis úgy döntöttem, hogy lenézek a Vörös Yukba. Kellemes esős időben utaztam.

Érkezésemkor játszotta a dAMN az utolsó számát, egy Bad Religion feldolgozást. Állításuk szerint az volt a legjobb. Kb. 10-en nézték meg őket.

A Római 0 az egyik kedvenc számommal kezdett, legalábbis szerintük. Többet nem merek rosszat írni róluk, mert aztán megint megkapom a magamét a színpadról. :) Szóval nem rossz szerintem, de még rohadt sokat kell gyakorolni, mert az egész úgy nézett ki, mint valami próba. Panni a számok közben mondta az instrukciókat a tagoknak, hogy mikor mit kell csinálni. Ja, és remélem az új szövegek jobbak lesznek.

A Plazma következett, ha jól tudom, a Prosectura állandó előzenekara mostanában. Iszonyatosan szar volt. Zeneileg egész profi, jól játszottak, de nagyon sablonos volt, egy szál ötletet nem fedeztem fel a zenében. Kb. Tankcsapda, vagy Kispál színvonal. Még ez se lett volna olyan nagy baj, de a szövegek abszolút semmiről nem szóltak, nevetséges baromságok voltak, ilyen tipikus rocker szövegek. Ilyenek, hogy "az élet egy hazugság". :)) Az Iszonyat basszerosa játszott most náluk, mert az eredeti gondolom nem ért rá. A számok előtt a dobos megsúgta a fülébe, hogy mit kell játszani, aztán már ment is a dolog. Igazán komplex zene volt.

A Nem Mind-1-et már régóta ismerem. Igazából nem vagyok oda értük, de az biztos, hogy nagyon sokat fejlődtek. Zeneileg szerintem teljesen profi volt. Az a baj, hogy én már nem szeretem annyira ezt a heppi-szkét stílust. Volt mozgás a színpadon, látszott, hogy élvezik, és tényleg jól nyomták. A szövegeken viszont a vége felé már röhögtünk. Az tény, hogy vannak számok mondanivalóval (pl. az új album címadó dala egy Nemart bulis balhéról szól), de 2003-ban már nem akarok több számot hallani a bulikról, a haverokról, a sörről, meg a pálinkáról. Mindenki arról énekel, amiről akar, de engem ez már nem érdekel. Azért majd elolvasom a szövegeket, nemsokára megjelenik az album, és a honlapon is kinn lesznek a szövegek. Volt egy MxPx feldolgozás is.

Már jó késő volt, mindenki várta a Prosecturát, de előttük még jött az est meglepetés-zenekara, a Privát nihill. Nem punk, inkább rock-alter-punk keverék két fúvóssal. A Prosectura, meg Tankcsapda pólókat viselő közönséget nem hatotta meg, de az előzenekarok után nekem felüdülés volt végre normálisabb zenét hallgatni, amiben van valami ötlet is. A számok nagy része angolul volt, nekem a fúvósok tetszettek nagyon. Itthon nem hallgatnám, de ott akkor tényleg tetszett.

A Prosecturára egész szépen megtelt a terem. Egy szar koncertre számítottam, szóval kellemesen csalódtam. Igazi nosztalgia feelingje volt az egésznek. Szerencsére volt egy csomó régebbi szám, mindenki kívülről fújta mindet, több éve nem hallott számok szövegeit simán üvöltöttem én is. Volt egy csomó nagy sláger, és eszembe jutott, hogy egyes számokat még általános iskolában hallottam először, a FASZA albumot az érettségim napján hallottam először. :) Szóval tök jó volt az egész. A szórólapjuk szerint szeptember 1-én jelenik meg a Szegény ember kézzel nőz, avagy bebukott a tininindzsasó című új album, hirdetik a honlapjukat is, amit 97-ben frissítettek utoljára. :) Egyébként matricára nyomtatták, szóval az élelmes punkerek ragasztották mindenhova. Tényleg, a legjobb ruházati versenyt az a gyerek nyerte, aki a fekete pólójára biztosítótűkből rajzolt anarchia jelet. Ügyes. Szóval volt Prosectura, szerintem elég sokat játszottak, jó volt, a fiatalok pogóztak, az öregek meg a hátsó sorokban nosztalgiáztak.

A koncertek után (és közben) lehetett táncolni a ska slágerekre, akinek volt ereje. Hazafele a kurva hidegben majd megfagytam, a buszon nem szippantottam eleget a levegőbe, így a mellettünk higítózó fiatalok anyaga sem melegített eléggé.