Punk Portál - 2024. március 28.





 

NOFX – Backstage Passport (2 DVD, FatWreck, 2009)


Írta: Mozart
Feltöltötte: Mozart
Ekkor: 2009. ápr. 6. hétfõ - 07:51

A NOFX mindig meg tudja lepni a rajongóit valamivel, és miután előálltak a korábbiakhoz képest viszonylag gyenge Wolves in wolves' clothing albummal és a szintén nem eget rengetően jó második koncertlemezzel, nem gondoltam volna, hogy újra úgy gondolok majd rájuk valamikor, mint a világ legjobb punkzenekarára. Márpedig ez történt, amikor megnéztem a Backstage Passport sorozatot (még tavaly, netről letöltve, természetesen), és szerintem sok rajongójuk így volt ezzel. A sorozat humoros, meghökkentő, frappáns és izgalmas volt, de azért volt némi mondanivalója is. Nem csoda, hogy a nagy sikerre való tekintettel végül kiadták DVD-n is a NOFX világ körüli turnéját megörökítő filmsorozatot – két és fél órányi bónusszal megspékelve.
Mielőtt azonban rátérnék a tartalomra, muszáj megjegyeznem, hogy megint nagyon igényes lett a csomagolás. Bár egyáltalán nem látszik rajta, 100%-ban újrahasznosított alapanyagra (kartonpapírra) nyomtatták, tehát nem szabványos műanyag tokos a DVD. Van benne egy szép, színes füzetecske a két filmsorozat epizódjainak rövid összefoglalásával, rengeteg fényképpel és egyéb infóval. Maga a tok is tartalmaz fotómontázsokat, tényleg nagyon igényes munka. Kívülről pedig egy nagy útlevél akar lenni az egész. A kivitelezés tehát ötből ötös.
Az 1. lemezt, ami magát a sorozatot tartalmazza, bizonyára már mindenki látta, aki akarta. Akinek kimaradt volna az életéből, annak csak azt tudom mondani, hogy sürgősen pótolja be, mert különben az utóbbi évek legjobb zenés DVD-jét hagyja ki. Angol és japán feliratokkal nézhető ez a lemez (a második sajnos már nem). 8 db 20 perces részben a zenekar bejárja Dél-Amerikát, Kelet-Ázsiát, Dél-Afrikát és egyéb érdekes / punkzenekarok által ritkán vagy soha nem látogatott helyeket. Magukból a koncertekből sajnos keveset látunk, annál inkább többet a tagok ökörködéseiből és abból, ahogy bejárják ezeket a sokak számára ismeretlen és egzotikus helyeket. Kifizetetlen teltházas bulik és 30 fős nézőközönségű klubkoncertek, elmaradt és baleset miatt félbehagyott koncertek váltják egymást. Nem ragozom tovább, mert megnézve tényleg sokkal érdekesebb.
A 2. lemez a bónuszokat tartalmazza, és sajnos itt sem látjuk Magyarországot, pedig a turné része volt – mi már nem vagyunk elég extrémek. Lényegében a 8 fejezethez darabonként két, 5-15 perces bónusz készült, tehát ezek a jelenetek egyfajta kiegészítései a sorozatnak – olyan felvételek, amik idő hiányában már nem fértek bele az eredeti (elég rövid) részekbe, de azért nem szabadna kárba veszniük. Ennek megfelelően azt tapasztaltam, hogy van pár hatalmas poén is, de azért lassabb és dagályosabb ez a második lemez, mint az első. Látszik, hogy ezt már nem képernyőre rendezték és vágták. Persze azért mindenképp érdemes ezt is megnézni, mert a szokásos poénok itt is megvannak. A kedvenc részem viszont egy kicsit komolyabb, amikor a zenekar Szentpéterváron hajózik a Néván, és a korai évekről mesél (El Hefe belépése a zenekarba, Smelly majdnem megtörtént kirúgása stb.).

A Backstage Passport összességében majdhogynem teljesen új műfajt teremtett: olyan zenés DVD, ami borotvaélen egyensúlyoz a győzike-típusú reality és a turnéfilm között, egy kis dokumentumfilmszaggal fűszerezve, de a lehető legjobban teszi ezt. Felhőtlen kikapcsolódást kínál NOFX-fanoknak és meggyőződésem szerint mindenki másnak is, aki megnézi – öt és fél órában. Beszerzése és megnézése erősen ajánlott.