Punk Portál - 2024. március 19.





 

Sonic Boom Six interjú


Írta: Dan
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2007. okt. 23. kedd - 18:32

A legutóbbi, Süss Fel Napos koncert előtt ültem le a zenekar tagjaival, Laila-val és Barney-val a hátsó teremben egy rövid interjúra. Az első reakciók a Süsi szórólapján található Sonic Six Boom zenekar-megnevezésre utaltak...
(A zenekar 2007. október 29-én, hétfőn a budapesti Kultiplex kistermében lép fel újra hazánkban)

Laila: "Sonic Six Boom"

Barney: Szent ég!

Dan: Ezek vagytok ti! :)

B - Sonic Boom Six vagyunk, nem Sonic Six Boom. :) Lehet, hogy nevet kéne változtatnunk?

Dan: Nem sokan ismernek itt titeket (mint az a megjelent közönségből is látható), szóval pár mondatban bemutatnátok a zenekart?

Barney: Sonic Boom Six a zenekarunk neve, engem Barney-nak hívnak.

Laila: Engem Laila-nak.

Barney: Angliából jöttünk...

Laila: Manchester-ből.

Barney: Punk zenekar vagyunk, ezt sok-sok más hatással ötvözzük, úgy mint reggae, hip-hop, ska, ragga, jungle, stb. Az egészet a punk háttér tartja össze, ez az egész gerince.

Dan: Kutattam egy kicsit a Wikipedia-n és egy interjút is olvastam veletek, szóval tudom, honnan jött a zenekar neve (eredetileg 6-an voltak - Dan), most már csak négytagú a zenekar? Úgy tudom az egyik tag eltörte a karját...

Barney: Így van, eltörte a kezét a gitárosunk. Őt most a legjobb barátunk, Olly helyettesíti. Így bár sikerült túllépnünk egy katasztrofális helyzeten, sajnos elég rövid a programunk a turnén.

Laila: Két nappal a turné kezdete előtt történt a baleset, az első dátum Franciaországban volt, Ollynak két napja volt megtanulni egy kb. fél órás programot. Menet közben lassan vettünk fel újabb dalokat a műsorba, épp annyit, hogy Olly feje fel ne robbanjon. Most már 40-45 percet tudunk játszani, de ez 20 percről indult.

Barney: Olly a barátunk, nem egy nagy rajongónk, megvannak neki a lemezek, volt pár koncertünkön, de elég más stílusban, egy rockbandában gitározik. Nem olyan zenét játszik, mint mi, szóval meg kellett tanulnia ezt a zenét, de minden jól alakult.

Dan: Egyszer láttalak titeket a Slackers előtt Bécsben az Arenaban. Ott meg a sampleretek hiányzott...

Laila: A baj együtt jár a SB6-szel, de mindig megoldjuk! :)

Barney: Igen, az Arenaban így egy reggae műsort tudtunk csak játszani.

Dan: Mondhatjuk, hogy a sampler a zenekar ötödik tagja?

Barney: Igen, nagyon is!

Laila: Igen, a turnémenedzser meg a hatodik. És így már stimmel is a név.

Barney: De nem Sonic Six Boom a nevünk.

Dan: Néhány név, akikkel játszottatok: Leftöver Crack, Catch 22, Toasters, Suicide Machines, Aquabats, melyik volt a legnagyobb élmény?

Laila: Nekem az Aquabats. Igazán vicces srácok, nem veszik magukat komolyan, a turné első napjától kezdve nagyon barátságosak voltak. Mindig nagyon izgalmas egy nagy amerikai bandával turnézni. Odaérni a klubba, először találkozni velük... Az Aquabats-ék nagyon melegen, barátságosan fogadtak minket. A turné is remek volt.

Barney: Az Aquabats-szel turnén voltunk, de sok banda van - mint például a Leftöver Crack, Mad Caddies, Flogging Molly, Hard-Fi -, akikkel egy nagy bulit nyomunk, mint például a Reading vagy a Leeds fesztivál, vagy Londonban egy koncert, így velük nem töltünk annyi időt, mint egy közös turnén egy zenekarral. Turnéztunk a Toasters-zel vagy az RX Bandits-szel, őket sokkal jobban meg tudtuk ismerni.

Laila: Ilyenkor egyfajta közösség alakul ki, ahogy telnek a napok.

Dan: Kár, hogy a Leftöverrel nem turnéztatok, kíváncsi lettem volna, milyen élmény lehet.

Barney: Kb. háromszor játszottunk velük. Mindig egyfajta őrület veszi őket körbe, de Stza egy nagyon rendes fickó, dumáltunk párszor. Ennyi idő alatt nem lehet megismerni, de nekem nagyon szimpatikus volt.

Laila: Másodszor Manchester-ben játszottunk együtt, odajött hozzánk, emlékezett a korábbi londoni közös koncertünkre, érdeklődött a zenekarról. Szóval jó volt, hogy így emlékezett ránk.

Dan: Tudtátok, hogy a mai koncertet a Coca-Cola szponzorálja?

Barney: Nem tudtunk róla. Nem szoktunk elfogadni ilyen meghívást. Persze most már nem fogunk megfordulni és elszaladni. Volt, hogy visszautasítottunk ajánlatot, mert kapcsolódott a Coca-Cola-hoz.

Dan: Persze így turnén nem válogathattok...

Laila: Örülünk, hogy itt lehetünk Magyarországon, és játszhatunk.

Barney: Kérdés, hogy miért szponzorál egy ilyen bulit a Coca-Cola. Ha egy nagy cég, mint a Coca-Cola vagy a McDonald's úgy dönt, hogy visszaforgat pénzt, támogatja az élő koncerteket, az nem feltétlenül rossz dolog. De a céljuk általában nem a támogatás, hanem a logójuk felnyomása mindenhova, a kultúránk egy részének birtoklása. Tehát nem mondanám, hogy semmin nem vennék részt, amit a Coca-Cola támogat, de nem reklámoznám a Coca-Cola-t. Ha név nélkül adományoznak, azzal nincs gond.

Dan: Hordhatnátok Coca-Cola pólókat koncerten...

Barney: Sonic Six Boom Cola! :)

Dan: Van értelme politikus szövegeket énekelni olyan srácoknak, akik nagyjából tisztában vannak ezekkel a dolgokkal?

Laila: Persze hogy van, egyébként minek lennénk itt?

Barney: Az angol punk-rock színtéren - aminek mi is tagjai vagyunk - sok a vita, a zenekaroknak más-más az üzenete. Nem tartjuk magunkat egyszerűen antikapitalista, tekintélyelvűség-ellenes zenekarnak. Mi inkább a társalgásra helyezzük a hangsúlyt. Ne fogadd el, amit a média mond, gondolkodj el magad a dolgokon. Számunkra a legfontosabb kérdéseket feltenni az embereknek. Arról énekelünk, ami körülvesz minket, nem cél nélkül vagyunk politikusak. A korábbi szövegeink talán kicsit konvencionálisak voltak, de az új lemez szövegei már sokkal személyesebbek, már túlléptünk a "fuck the government" típusú témákon.

Dan: Most valami teljesen más: Laila, olvastam a myspace oldaladon, hogy a hangodra egyszer azt mondták, hogy olyan, mint Minnie Mouse behéliumozva. Mik a kedvenc képregény/rajzfilmhőseitek? Barney, úgy tudom, te Batman-rajongó vagy.

Barney: Igen, imádom Batman-t.

Laila: Én főleg az anime-ket szeretem. A kedvencem lehet, hogy gáz, de a Simpsons.

Barney: Én a képregényeket szeretem. Batman, X-Men és a többi. A mangákat is bírom. Akira, Dragonball Z, stb.

[itt elmerülünk a címek sorolásában...]

Dan: Az első EP-tek a Moon Ska-nál jött ki. Miért váltottatok a Deck Cheese-re utána?

Laila: Sokat tett értünk a Moon Ska annakidején. Az albumhoz valami újat akartunk kipróbálni.

Barney: Az nem volt kérdés, hogy nem a Moon Ska fogja kiadni. A Moon Ska Europe legutolsó kiadványa a mi Sounds To Consume Champion Edition-ünk volt. Ezután nevet változtattak Moon Ska World-re, és áttértek a tradicionális ska, reggae lemezekre. Mi voltunk az utolsó punkosabb zenekaruk. 2000-2001 körül az angol színtér eléggé más volt. A Moon a profitra utazott, ezt mi is tudtuk. Akkoriban olyan bandákat adtak ki, mint a [spunge], a Whitmore, volt egy Less Than Jake válogatásuk, ezekből volt valamennyi bevétel, de aztán lassan újra underground lett ez a stílus, kezdett elsüllyedni a ska-punk, kezdtek eltűnni a skankelő gyerekek. Nem használtak ki senkit, de leginkább egy üzleti kapcsolat volt ez velük. Aztán átváltottak a tradicionális ska, reggae-re, mert ezek most talán jobban mennek. Jó volt velük a kapcsolatunk, jól éreztük magunkat, most pedig továbbléptünk a Deck Cheese-hez, őket érdekelte a mostani punkos hangzásunk. Kölcsönös megegyezéssel távoztunk, nincs harag.

Dan: Mennyire kis kiadó a Deck Cheese?

Laila: Van egy saját újságjuk.

Barney: Igen, ez egy újság kiadója. Ez egy deszkás életmódmagazin, Big Cheese a neve. Sok banda van itt, pl. Jesse James, No Comply.

Dan: Játszottatok a No Comply-jal?

Laila: Persze, sokszor, turnéztunk is.

Barney: Remek banda volt.

Dan: Itt is játszottak egyszer. :) Kár, hogy feloszlottak.

Barney: Vannak utódzenekaraik, pl. Kelly most akusztikus zenét játszik.

Dan: Nektek is van két sideprojectetek, igaz? A Babyboom, és...

Laila: A Suicide Bid.

Dan: A Babyboom akusztikus?

Laila: Igen, főleg akusztikus, leginkább reggae, nyugisabb, mint a SB6.

Barney: Amikor boltokban, rádiókban akusztikus gitáron játszottunk, elneveztük ezt a projectet Babyboom-nak. Az album felvétele után csináltunk egy 4 számos EP-t. Ki akartuk adni, de nem akartuk SB6 név alatt, mert az album még nem jött ki, szóval ez lett a Babyboom.

Laila: És ez persze megment minket, amikor például elhagyjuk a samplerünket a turnén. :)

Dan: Akkor Bécsben Babyboom koncerten voltunk?

Barney: Igen Babyboom volt elektromos gitárokon, de játszottunk pár SB6 számot is.

Laila: Ha egy szám nem fér fel egy SB6 lemezre, az lesz Babyboom.

Barney: Egy SB6 szám megírásához próbaterem kell, egy Babyboomot bárhol meg lehet írni egy gitárral a kézben.

Dan: Jelent meg lemezetek bakeliten?

Barney: Még nem, de az albumunkat ki akarjuk hozni bakeliten is. Talán egy japán kiadónál fog kijönni, a nyomás pedig Angliában lesz. A kontinensen (Svájcban, Ausztriában) többen érdeklődnek a bakelitek iránt.

Dan: Csinálhatnátok szép limitált lemezeket...

Laila: Lehetne mondjuk négyfajta, a zenekar négy tagjának az arcképével, vajon melyik fogyna a legjobban? :)

Dan: Említettétek, hogy játszottatok nagy fesztiválokon. Melyik volt a legnagyobb, és mit szerettek jobban, a nagy fesztiválokat, vagy 10 ember előtt játszani Budapesten?

Laila: A legnagyobb fesztivál a Glastonbury volt. Angliában ez vonzza a legtöbb embert. A mi közönségünk legnagyobb fesztiváljai a Reading és a Leeds. Ez a két név szerepelt a listánkon, ahol játszanunk kell, mielőtt meghalunk.

Dan: Sikerült?

Laila: Igen. Életem legcsodálatosabb pillanatait itt éltem át. Fiatalabb korunkban mi is jártunk ezekre a fesztiválokra megnézni a Rage Against The Machine-t, a Smashing Pumpkins-t, a Prodigy-t, a Green Day-t. Minden évben ott voltunk...

Barney: Csináltak egy "Concrete Jungle" sátrat a punk zenéknek, ahol olyan bandák játszottak, mint a Less Than Jake, Suicidal Tendencies, No Comply, Jesse James, Lightyear. Ez volt az a hely, ahova el kellett jutnunk.

Dan: Hányan néztek meg titeket?

Barney: Kb. 3500-an lehettek a sátorban. Tele volt.

Laila: A koncert előtt kinéztem a nézőtérre, mindenki ordította a zenekar nevét. Szombat délután 5 óra volt, egy fesztivál harmadik napján. Ezer emberre se számítottunk. Mindenki megőrült, ordították a szövegeket. Nagyon nagy volt.

Dan: Zárókérdés: jártatok már Magyarországon?

Laila: Igen, két napja jártunk itt. Tegnap játszottunk Horvátországban, Bécsből odafele volt egy szabadnapunk.

Dan: Azt hittem, tegnap Bécsben játszottatok.

Laila: Volt egy kis kavarodás, szóval végül helyette Horvátországban játszottunk egy nagyon kis helyen, őrület volt. 150 srác egy hétfő este, nagyon jó volt. Budapesten a Backpackers Hostelben laktunk. Vasárnap este 10-kor próbáltunk kaját találni, minden zárva volt. Aztán találtunk egy pizzériát, a kedvünkért tovább nyitva maradtak. A városból is láttunk valamennyit.

Dan: Ismertek magyar zenekarokat?

Laila: Persze, a Red Hot Chili Peppers-t! :) (egy RHCP tribute játszott előttük a Süsiben)

Dan: Köszi az interjút!

Laila & Barney: Köszi!

http://www.myspace.com/sonicboomsix
http://www.youtube.com/sb6manchester