Punk Portál - 2024. március 29.





 

Szentes - 2002.01.25.


Írta: ben & Gandalf
Feltöltötte: gandalf
Ekkor: 2002. feb. 18. hétfõ - 21:14

Időpont: 2002. január 25. péntek este 8 óra
Hely: Szentes, Black Söröző
Fellépők: Iron Will, Punktomin, Erotikus Görények, Keserű Giliszta

Koncert volt nagyfalunkban, Szentesen. Ez még magában nem lenne olyan meglepő, ha Szentesen gyakorta lennének jó koncertek, de nincsenek.
De pénteken ezt bepótólta a város, hiszen a Punk Buli néven meghírdetett koncert nem egyszerűen jó volt, hanem ,,A'' punkkoncertten (,,Az erősítés szarul szól/De így nyomjuk a rock'n'roll-t'' - MÁK ) vehettünk részt.

Pénteken felhívtam Bent, hogy te figyelj már jön a Giliszta Szentesre! Ő ezen - bár nem elsősorban punk beállítottságú - felbátorodva rögtön megemlítette, hogy oda el kell néznünk, mert ez már csak természetes.
Egy ingyenes filmvetítéssel indítottunk, azonban olyan ritka pocsék volt a film minősége, hogy otthagytuk és fél kilenc körül elindultunk a Blackbe, abban a reményben, hogy más ismerősökkel is találkozunk. 9 körül értünk a sörözőbe, és ekkor vettem az est folyamán először hasznát útitársamnak, ugyanis én vakon behúztam volna a kocsmába, ám ő észrevette az előttünk söröző Giliszta-tagokat. Pont időben érkeztünk, bent éppen az Iron Will nevű banda amolyan egyszerűbb punk stílusban nyomult, a négy-öt tagú, de annál lelkesebben pogózó társaság nem kis örömére. :)
Az Iron Will egy régi szentesi banda, az a típus, amely már régóta nyomja, mégsem fut be. Lelkesedészenekar. Jellegtelen szöveg, jellegtelnül metáloskodó zene. Ők olyan zenét játszanak, ami nekik tetszik, a közönség ízlése nem lényeges számukra. Azt, hogy ezért tisztelet jár-e nekik (mivel nem állnak be a sorba), vagy lenéző legyintés, mindenki maga döntse el.
Még nem volt kedvünk beszállni a táncba, én úgy indultam el otthonról, hogy nem veszek részt pogózásban, mivel ,,szervízben'' van a bakancsom, de Ben is inkább a Giliszta közel egy órás műsorára tartogatta az erejét...
Üdvözöltük a tagokat, és megtudtuk tőlük, hogy most ők jönnek, tehát visszamentünk és leültünk. Szerintem túl hosszú hangolás következett, közben Csempe, a baszgitáros többször is hangsúlyozta, hogy ők vannak a színpadon.
Aztán egyszer csak elkezdték. Éresztem, hogy nem hagyom már el a helyet pogózás nélkül, de még tartottam a fogadalmamat. Hogy ezen segíteni tudjak, ittam még egy sört, amitől megjött a hangulatom ahhoz, hogy kövessem Bent aki már aktív részese volt a ,,színpad'' környéki össznépi lökdösődésnek.
Ekkor, a már egyre növekvő hangulatot egy kis technikai szünet szakította meg; Csempe húrja elszakadt. Mi csak az ő hangjára lettünk figyelmesek, hogy aszondja, izé, elszakadt egy húrom, nincs valakinek egy fölösleges biztosító tűje? Szerencsére akadt egy biztosítótű, s folytatóthatott az őrjöngés... :-)
Így tehát tíz perccel a Keserű Giliszta kezdése után (a ,,hangolást'' nem számítva) már az egyre növekvő számú pogózó közt találtam magam. Kevesen indultak a pogózók, mint már írtam, de az idő múltával egy 10-15 tarajos, Picsa, Auróra, Pistols vagy valami egészen más, de a stílusra emlékeztető ruhás, többnyire bakancsos fiatallal együtt átadtuk magunkat annak ami több, mint tánc, ami egy életérzést, egy hangulatot, egy stílust, és az összetartozást fejezi ki; egy igazi jó kis pogónak. (Élve a lehetőséggel, innen üdvözölnék mindenkit, aki ott volt a táncolók között. Azért is küldöm az üdvözletemet, mert Veletek együtt egy igazi, vad, régen áhított pogózás részese voltam...)
Szeged - és így Pol Pot megye - sok punkzenészt adott már az országnak. A jelenlegi Csongrád megyei punkkörkép azonban jóval jelentősebb, mint amilyen az országos átlag. Szegeden a punk két banda nevét jelenti: Keserű Giliszta és Smafu. Ez a két csapat mind igényességével, mind őszinteségével a magyar punk különösen is jelentős alakja, s ez mégsem a rivalizáláshoz, hanem egymás elismeréséhez vezet.
Ezt most azért írtam le, mert -bár régebben alakultak- még sincs akkora híre a Gilisztának, mint a Smafunak, bár vannak ugyanannyira punkok és ugyanannyira jók, mint Mozarték.

Ehhez méltóan a Keserű Giliszta 21 számot játszott köztük Ramones, Pistols és Auróra feldolgozás(oka)t is. A koncert a Pistols Anarchy in the UK, és az Auróra Nem hagyom magam c. számának feldolgozása között érte el a tetőpontot, amikor azon vettem magam észre, hogy nincs jártányi erőm se, mégis aktív részese vagyok a pogónak. Nem kell leírnom ezt az érzést, tudjátok, miről beszélek.
Ez volt a Keserű Giliszta. Éreztem. Átadtam magam a zenének, az életnek, a stílusnak. Tegnap este újból részemmé vált az, amit PUNKnak neveznek, és én is újra a része lettem. Éreztem a punk erejét, azt, hogy ez a stílus - bármennyire is sokan akarják tönkrebaszni (bár a Word szerint ilyen szót nem illik papírra (képernyőre vetni), felszámolni, bármennyien is használják a hülyepúnk-mocskoskomcsi jelzőket a PUNK él.

Leültünk. Gilisztáék elbúcsúztak és átadták a színpadot másnak. Mi is kimentünk velük a kocsma elé, és hosszas beszélgetést kezdtem a szólógitárossal arról, hogy mi a punk. A malagánfok körülbelül mindkettőnkben azonos volt és mivel az alkohol állítólag öl, valójában azonban segít túlélni, állítólag butít, de igazából segít elviselni mások butaságát, és engem legalábbis nem nagyon dönt nyomorba, jó barátságba is kerültünk. És, hogy mire jutottunk? A PUNKnak mindem politikai és egyéb befolástól mentesnek, tisztának és őszintének kell lennie. Ez pedig tény.
Sokáig dumáltunk kinn, közben időről időre megjelent egy-egy alkoholistább változat, (az egész környékből (HMVHely, Szeged, faluk) jöttek lévén Szentesen nem jellemző túl sok fiatalra a punk életérzés) aki a nemrég fogyasztott alkohol és kezdetben talán valami étel maradványával is jutalmazta Gaiat, a Földanyát (gy.k.: telehányták a Söröző bejáratát és a környéket :-). Közben kezdtek a Punktominék és az Erotikus Görények, s bár pogózni már nem mentünk vissza ezen két zenekart is dícséret illeti a jó buliteremtő képességük miatt, hiszen sok igazi jó - leginkább magyar (ha jól emlékszem, csak a Giliszta nyomott külföldi punkot) - feldolgozást és sok saját számot is nyomtak. Remélem ez mostantól rendszeressé válik.

Hely: 67%
Zene: 87%
Iron Will: 70%
Punktomin: 81%
Keserű Giliszta: 98%
Erotikus Görények: 98%

Arcok: 71%
Alkohol ár: Sör: 20%-kal, rövid kb. 50-100 Fttal drágább a koncertre, viszont nem volt belépő
Saját számok: 60-70%-ban bandánként, 30-40% feldolgozás
Benyomások összessége: pozitív

A Keserű Giliszta weblapjának címe: www.extra.hu/keserugiliszta
Innen letölthető a demo album mp3-ban és emellett megtalálhatók a banda szövegei




Most szólj hozzá!