Punk Portál - 2024. április 27.





 

2007. VIII. 6-8. Székesfehérvár - FEZEN


Írta: Cumi
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2007. szept. 9. vasárnap - 17:13

Eljött a 10. jubileumi FeZen, és én úgy döntöttem, hogy ismét ott leszek, mint minden évben. Megvettem a bérletet jó előre (mikor még occsó volt), és vártam a szeptembert. Persze pont erre a hétvégére lett hideg, de ez nem akadályozhatott meg semmiben.

Első nap (2007. szept. 6., csütörtök):

A Junkies jatszott, mikor odaértem. Gyorsan vettem egy 4:1-est, és szerencsére találkoztam pár ismerőssel is. A zene nem volt túl meggyőző, de azért voltak régi számok, amiket ismertem. Azért nem túl hálás dolog 16:30-kor játszani, ráadásul iszonyat hidegben...

Mikor vége lett, elmentünk megnézni a Hiperkarmát, annyian szeretik, most már kiváncsi voltam. Egyáltalán nem tetszett, úgyhogy gyorsan odébbálltunk. Pokolgép ment, az annyira nem tudott lekötni, inkább iszogattam még.

Benéztünk FezenKlub sátorba, ha jól emlékszem, az Embers ment épp, pár percig nem volt rossz hallgatni, de aztán meguntam.
Újabb séta, találkozás ismerősökkel, aztán talán a Pokolgép végére értünk vissza a Hammer színpadhoz. Ekkor döntöttünk egy kajálás mellett, és vártuk az Ossiant, gyermekkorunk kedvenc heavymetal bandáját. :)
Nem gondoltam volna, hogy ennyien megnézik, egészen jó volt így. Utána megint nem volt semmi, ami egy kicsit is érdekelt volna, úgyhogy leültem, beszélgettem, iszogattam.

Aztán lassan kezdődött a Clawfinger. Nagyon nem szeretem azt a zenekart, de gondoltam, megnézem, ha már kifizettem a belépőt, meg legalább elmondhatom, hogy őket is láttam. Na, ehhez képest teljesen le voltam nyűgözve. Hihetetlenül profin nyomták, így még ez a rap-metal is bejött. Voltak hangszercserék, az egyik ilyennél a basszgitáros felmászott a színpad tetejét tartó állványra, és onnan ugrott a nézők közé. Ja, és a legjobb az volt az egészben, hogy ahhoz képest hogy ez milyen "szigorú" zene, végigpoénkodták a bulit. Így teljesen hitelesnek hatott, pedig inkább valami mű dologra számítottam. Ha lesz rá lehetőségem, biztos megnézem még őket.

A koncertek után buszok indultak a Hivatalos Afterpartyra, ahol ezen a napon a Zorall játszott. Nem igazán kedvelem őket, de egyrészt ment pár ismerős, másrészt megint előjött a "ha már kifizettem, megnézem" mentalitásom. :) Baromi sokat kellett várni a kezdésre, de legalább egy kényelmes fotelben tudtam ülni/feküdni addig. Végülis tűrhető volt amit csináltak, nem bonyolították túl. Amúgy jó ötlet ez a buszos megoldás, meg a Hivatalos Afterparty, mert így olyan sokan voltak a Fezen Klubban, mint szerintem még soha. Azért a koncert végére eléggé faradt voltam már, kb. éjjel 2 lehetett, és a reggeli korán kelés meg a fájó bokám (nemtudom mitől, pont aznap reggel csak úgy elkezdett fájni) miatt el is indultam haza.

Második nap (2007. szeptember 7. péntek):

Ki akartam menni megnézni a Jacked-et, mert régi ismerősök, és kíváncsi voltam, hogy mekkora sikerük lesz egy ilyen fesztiválon, de a fáradtságom erősebbnek bizonyult. Így csak 6 óra körül indultam el, egy havernál még ittunk egy kis pálinkát meg sört, úgyhogy csak 7-re értem ki.

Egy gyors 4:1-es vásárlás után kezdődött is a Konflikt. Nagyon fasza volt, bár ez nem meglepő, közben is azon gondolkoztam, hogy nem voltam még rossz Konflikt koncerten. Utána vásároltam tőlük egy szép piros pólót.

Aztán egy újabb 4:1-es, és Prosectura. Kb ugyanaz mondható el róluk, mint a Konfliktról, én akárhányszor láttam őket, mindig jó volt. Most is remekül szórakoztunk, egészen sokan is lettünk.

Még egy 4:1-es és az általam legjobban várt zenekar: Hatóságilag Tilos. Mióta újra játszanak, most sikerült először megnéznem őket. És sajnos csalódtam. :( Nem is szólt igazán jól (pedig az előtte levő 2 zenekar ugyanott teljesen jó volt), és úgy tűnt, mintha semmi kedvük nem lenne az egészhez. Ja, és nagyon keveset játszottak, nem néztem az időt, de szerintem kb 20 perc lehetett... Remélem ha legközelebb látom őket, olyan lesz, mint régen.

Ezek után eljött az étkezés ideje. Vettem egy szép nagy kolbászt, igaz hogy majdnem egy ezres volt, de akkor már nagyon kellett. És ekkor vettem észre hogy mennyire sokan vannak. Gondoltam, hogy a Tankcsapdára jöttek, és ez a gondolatom be is igazolódott: hihetetlenül sokan álltak a színpad előtt. Úgy döntöttem, én is megnézem, úgyse láttam őket évek óta még fesztiválon se. Mondjuk, pont ugyanolyan volt, mint bármikor régebben. Végülis szimpatikusan játszottak, semmi sztárolás (de persze amikor a Lukácsnak elbaszódott a gitárja, azért lazán kicserélték neki szám közben :), és megállapítottam hogy a dobos srác baromi jól nyomja. Ja, és volt Johnny a mocsokban, amire még táncoltam is egyet. :)

Aznap Black-Out volt az afterpartyn, de arra nem volt kedvem elmenni, inkább hazajöttem.

Harmadik nap (2007. szeptembern 8., szombat):

Végre kisütött a nap, és egy ehhez illő zenekart néztem meg először: az Escape-et. Autóval mentem ki, mert utána volt még dolgom, úgyhogy csak kólázgattam. Igaz, hogy ez nem az a kannásboros zene, de egy sör azért jól esett volna hozzá. Profin játszanak, és bár nem az én stílusom, de az egyértelmű, hogy jó is amit csinálnak. Egy dolgot hiányolok tőlük még mindig: kicsit többet mozoghatnának, de a végére ez is megvolt, mikor kiegészültek +1 taggal.

Fél 7 körül mentem ki újra, akkor már busszal, a változatosság kedvéért. Találkoztam egy rakás ismerőssel, valahogy mindenki pont ugyanazt a járatot választotta :)
A cél az volt, hogy a Mystery Gang-re odaérjek, ez sikerült is. Állat volt, jó sokan nézték őket, sokat is játszottak, jó volt a hangulat. Ahogy láttam, mindenkinek megmozdult a lába a rock'n'rollra. Ja, és megállapítottam, hogy ennek a zenekarnak pontosan ilyenkor kell játszania, mikor a koncert alatt lassan besötétedik, megmagyarázni nem tudom, hogy miért érzem így, de ez valahogy még hangulatosabbá tette.

Közben csak egy sört meg egy fél VBK-t ittam, ezért amint vége lett gyorsan mentünk is vásárolni 4:1-est meg sült kolbászt, ami megint finom volt. Mire megettük, már majdnem 9 óra volt, akkorra a PiCsa volt kiírva. Be is mentünk a sátorba, még a Demonlord nevű metal dolog ment, az nem igazán jött be. Aztán kezdtek a "bajos balos punkok Pécsről" (idézet a műsorfüzetből). Szerintem igen jó volt, akármennyire is utálják őket sokan, én szeretem. Jó számokat játszottak, jól, és ez nekem elég. Egészen sokan is voltak, ment a pogó, de inkább kicsit hátrébb énekelgettem a haverokkal, meg vedeltem a bort. :)

Mikor vége lett már tudtuk hogy lassan kezdődik a fesztivál fő attrakciója: az Ignite. Előtte azért még kicsit elvoltunk a Jäger sátorban, ahol épp happy hour volt (1-et fizet, 2-t kap). Ittunk egyet, meg volt egy kis bratyizás, és már kezdődött is a koncert. Hát mit mondhatnék? Zene teljesen az amit vártam (még nem láttam őket élőben), előadásmód szintén. Minden fontos számot eljátszottak, és úgy tűnt, hogy Zolinak megjött az esze. Megkérdezte, hogy ki látta a csirkepaprikásos műsort, aztán elnézést kért érte, azt mondta, kurva hülyén nézett ki és nem is szereti a csirkepaprikást. :) Szerencsére az észosztás is elmaradt, csak annyit mondott, hogy jobb vagy bal oldal, tökmindegy, meg a lényeg hogy nyert a válogatott. :) Persze azért amikor beszélt pár szót Bush-ról, és végre lehetett szidni valakit, mellettem egy kopasz gyerek rögtön elkezdte mondani, hogy "mocskos kommunisták"... Ez van. Ja amúgy volt rohadtnagytömegbencirclepit, ami kicsit durvára sikerült, vagyis inkább nem sikerült, mert nagyon hamar a földre került mindenki. Voltak lábak a levegőben, és persze a végén a Place Called Home utolsó refrénjét Zoli is bodykon surfölve énekelte.

Ennek is vége lett, indultunk a buszhoz, ami elvitt az afterpartyra. Jól tele volt már amikor odaértünk, de persze egy buszra mindig felfér még 1 ember. Volt egy kis "Éljen az Albavoláán, éljen a haza" éneklés, amire a jó arc sofőr megkérdezte hogy ennyire szeretjük a Kossuth rádiót vagy mi. :) Ezután még beszélgettem vele a busz műszaki adatairól (ha valakit érdekel: 190 LE, azt hittem, több...).
Odaértünk a Fezen Klubba, most kevesebben voltak, mint csütörtökön. Úgy gondoltam, hogy már eleget ittam, és ásványvizet akartam venni, de valahogy mégiscsak sör lett belőle. Meg később is inkább a Kozeles doboz jött hozzám az ásványvizes üveg helyett, így egészen kellemesen éreztem magam mikor kezdődött a Fürgerókalábak. Jót táncikáltunk, énekeltünk, ők meg hülyültek egy csomót, játszottak jó dalokat, egész sokat, csak azt nem tudom, hogy minek játsszák a metálos szamokat.

A koncert végén még énekelgettünk kicsit ismerősökkel, aztán hazaindultunk, és egy jó kis melegszendviccsel zártam a napot, és egyben a fesztivált. Úgy érzem, maximálisan megérte az 5500 Ft-ot ez a 3 nap. Jó látni, ahogy fejlődik a fesztivál, idén nagyon profi volt minden. És még a pultosok meg a biztonságiak is teljesen normálisak. Az biztos, hogy én jövőre is ott leszek.