Punk Portál - 2024. március 28.





 

Double Negative – The Wonderful and Frightening World of Double Negative (No Way Rec. 2007)


Írta: Nimrod
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2007. aug. 18. szombat - 12:40

A napokban gondolkoztam azon, hogy szinte minden kult bandának van követője a XXI. században, így a Black Flagnek, a Minor Threatnek, a Bad Brainsnek, vagy akár a Youth Of Todaynek is megvan a maguk modern mása.Vagy legalábbis tetten érhetőek a hatásaik. A Void viszont valami miatt kimaradt. Gondolom nem véletlenül. Nehéz lehetett hitelesen levenni egy ilyen elmebeteg bandát. Az egyiknek sikerül, a másiknak nem.

Aztán egy kedves ismerősöm ajánlotta ezt a bandát, és csak ennyit mondott hogy olyan mintha a nyolcvanas években vették volna fel. És tényleg. Az észak-karolinai Double Negative csodálatos és rémísztő világa egy az egyben nyolcvankettőbe repít vissza minket, valahova Washington DC-be, egy koszos klubba egy rakás koszos, benyomott punk közé.

Ja, hogy milyen a zene? Ha három szóval kéne jellemeznem, akkor azt mondanám hogy féktelen, zajos és kiszámíthatatlan. Dehát egy jó punkbandától ez elváraható, nem? Nincs udvariaskodás, nincs jópofizás, csak kosz, mocsok, zaj, három dühös, a hangszerén cséplő-reszelő ember, meg egy üvöltöző énekes, aki felszabadítja az energiákat. Ezért szeretjük a punkot, nem? Nem a tiszta Gibson SG meg a csöves Marshall hangzás miatt. Aki ezért hallgatja a punkrockot, az nyugodtan nyomhat egy százas szöget a fülébe.

Amikor először meghallgattam az albumot, már akkor lekevert egy írtózatos pofont az a fajta energia ami árad az anyagból. Pont annyira hőzöngős, hogy kedvem legyen szétverni valamit a közvetlen környezetemben, de nem keménykedős, így nem eshetnek abba a hibába, hogy paraszt hardcore-t nyomnak 160 cm magassággal + 50 kg-val.
Nem véletlenül említettem a Voidot, talán rájuk hasonlítanak leginkább, sőt olyannyira nem titkolják ezt, hogy a demojukon szerepel a Void - Think! c. dalának a feldolgozása. Mellesleg, lehet,. hogy csak nekem szúrt szemet, de az énekes hangja szerintem nagyon hasonlít Dave Insurgentére. Na mire vársz még?

http://www.myspace.com/thedoublenegative