Punk Portál - 2024. március 28.





 

VA - A Tribute to Sick of it All (Abacus / Century Media, 2007)


Írta: xy
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2007. máj. 29. kedd - 08:48

Szinte hihetetlen, hogy ennyi ideje a pályán vannak – valószínűleg sok rajongójuk fiatalabb, mint a zenekar maga – úgy, hogy eközben semmit nem változtak, pontosan ugyanazt teszik két évtizede: HARDCORE-t játszanak. Nem kétséges, hogy megérdemelnek egy ilyen tiszteletadást, és sokkal jobb, hogy így ünnepelnek – bár egy kissé megkésve – mintha saját maguk adtak volna ki egy szimpla válogatásalbumot.

A feldolgozáslemezekkel általában két probléma lehet. Az egyik az, hogy a számok mennyire maradnak hasonlóak az eredetihez. Az sem jó, ha egyszerűen csak újra fel vannak játszva, de az is bántó tud lenni, ha annyira megváltoztatják őket, hogy szinte rájuk sem lehet ismerni. Ez az, amitől itt nem kell tartani, hiszen tág értelemben véve ugyanarról a színtérről jöttek a zenekarok. Az előbbire már inkább akad példa. A másik gond az eltérő hangzás lehet, de ez szerencsére nem ölt zavaró méreteket. Nem kis nevek kerültek fel az albumra, nem is illene senkit kihagyni, ezért álljon inkább itt a számlista:
1. Rise Against "Built To Last"
2. Unearth "Clobberin Time/What's Going On"
3. Hatebreed "Ratpack"
4. Madball "Give Respect"
5. Bleeding Through "The Truth"
6. Comeback Kid "Step Down"
7. Ignite "Cease Fire"
8. Bouncing Souls "Good Lookin' Out"
9. Pennywise "My Life"
10. Kill Your Idols "Friends Like You"
11. Sepultura "Scratch The Surface"
12. Himsa "Maladjusted"
13. Most Precious Blood "Alone"
14. First Blood "Just Look Around"
15. Stretch Arm Strong "Busted"
16. Walls Of Jericho "Us Vs. Them"
17. Suicide Machines "Goatless"
18. Bane "We Stand Alone"
19. No Redeeming Social Value "World Full Of Hate"
20. Napalm Death "Who Sets The Rules"

A számok a Sick of it All első évtizedének termékei, a legújabbak az 1997-es Built to Last-ről kerültek feldolgozásra (az utolsó négy stúdióalbumról egy sem szerepel). Hogy ez mennyire volt koncepció, nem tudom, de logikusnak tűnik az is, hogy pusztán véletlenül alakult így, hiszen az őket követő bandák nyilvánvalóan korai albumaikon nőttek fel.

A Rise Against mindenképp jó kezdés, szerintem az egyik legjobb dal a lemezen, ráadásul ez a „címadó” szám is egyben. Az Unearth két számot gyúrt össze, a Bouncing Souls készített egy intrót Craig Ahead közreműködésével, és punkosította a Good Lookin’ Out-ot. A My Life-ba Fletcher (Pennywise) beletett egy szólót, az Us Vs. Them-nek pedig a női ének ad némi különlegességet (Walls of Jericho). A metál zenekarok saját stílusukra formálták a kiválasztott darabot, ebben a legtovább talán a Himsa ment el, érdekes gitárdallamokkal gazdagították a számot. Nálam a pálmát az Ignite viszi. A Cease Fire basszusintrója engem mindig egy magyar népdalra emlékeztetett, lehet, hogy Téglás Zoli is ezért választotta. Komolyra fordítva a szót, elég jó – nagyrész kétszólamú – énekdallamot írt az eredetileg szimplán üvöltözős dalra.

Erős anyagot sikerült tehát összehozni, amely jól mutatja a Sick of it All eddigi pályafutásának jelentőségét. Aki szereti, és régóta ismeri a New York-i bandát, annak mindenképp ajánlanám az albumot, aki pedig a rajta szereplő zenekarokkal is közelebbi barátságban van, annak kötelező!
http://www.sickofitall.com
http://www.myspace.com/soiatribute