Punk Portál - 2024. március 19.





 

Minden, amit a Los Fastidios és a Baracka Haggis miatti Punk-Rock Riot-bojkottjáról tudni szerettél volna


Írta: Aggi
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2007. máj. 13. vasárnap - 21:34

Az elmúlt hetekben nagy visszhangot váltott ki a fórumokban, hogy a 2007-es Punk Rock Riot-on fellép a norvég Haggis, akiről a Lot Fastidios azt állítja, hogy homofób és kirekesztő, ezért a LF visszamondta a meghívást, sőt bojkottálja a rendezvényt. Ehhez a bojkotthoz csatlakozott többek között az osztrák Maltschik's Molodoi mellett a Barackca. Ennek apropóján beszélgettem el Huszár Jánossal, a Barackca frontemberével.

Interjú Huszár Jánossal (Barackca)

Aggi:
Szia!


Huszár János (Barackca):
Hali!

Aggi:
A technika ördöge, az előbb írtam Neked, de nem válaszoltál. Gondolom, nem ment át az üzenetem.


HJ:
Szórakozott a gépem.

Aggi:
Régen beszélgettünk már.


HJ:
Ilyen a rohanó világ.

Aggi:
Aminek apropóján megszólítottalak pár napja, az a Punk Rock Riot fesztivállal kapcsolatos bojkott hírek voltak, de arra gondoltam, hogy megragadom az alkalmat, és egy kicsit visszamegyek az időben, mert rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem.


HJ:
Remélem nem az ősközösségig.

Aggi:
Miért, már túlléptünk rajta? =;o)))


HJ:
Nem sokkal.

Aggi:
A nemArt klubig mennék vissza az időben, mert úgy érzem, hogy a klub igen fontos része volt az akkori budapesti underground életnek. Te, hogy élted meg azokat az időket?


HJ:
Én szerettem a klubot szervezni is, és ugyanolyan jól tudtam szórakozni is benne. Talán egy olyan pont volt, amit először csináltak fiatalok valamit közösen fiataloknak. A célom az volt, hogy legyen egy hely, ahol összejöhetnek a fiatalok, felléphessenek olyan zenekarok, akik eddig nem jutottak el Magyarországra. Egy olyan hely, ami valóban a "mienk". Volt egy kisebb csoport, akik irányították, szervezték a klub működését, de az oda járó közönség szájíze szerint. Megpróbáltunk létrehozni egy kis kultúr centrumot, de sajnos korán vége lett.

Aggi:
Mennyiben volt más ez a klub, mint a többi éjszakai szórakozóhely?


HJ:
Figyelembe vettük a közönség igényeit, alacsonyak voltak az árak, nem kellett rettegni a biztonsági őröktől, nem szabályoztuk állandóan a közönséget, csak egy kérés volt, erőszakmentesen szórakozz! Sajnos, amit még szerettünk volna létrehozni, ami valóban különbséget tett volna arra nem volt már időnk.

Aggi:
Mi lett volna ez?


HJ:
Lépésről lépésre létrehozni egy információs központot, filmvetítéseket az underground világából, ami segít elgondolkodni a világ dolgain. Egy olyan helyet, ahova az ember nemcsak szórakozni megy, evvel talán elindult volna egy kisebb mozgalom, egy céltudatos csoport, ami reagál a jelenlegi rendszer hibáira, ki meri azokat mondani és megpróbál alternatívát nyújtani, ami nagyon hiányzik ebben az országban.

Aggi:
Azt gondolom, hogy az alapokon sok múlik, ha egy klubot úgy építek fel, úgy működtetek, ahogy a szomszéd, csak más köntösbe bújtatnak, akkor ott nem beszélhetünk alternatíváról, vagyis csak a külcsínekben. Ti milyen új működési modellt kínáltatok fel, vagy csak a programokban volt alternatíva?


HJ:
Nem jutott el idáig. Még nagyon az elején voltunk, csak arra volt időnk, hogy a klub működését megszervezzük, de már sokat beszéltünk a jövőről is. Kilenc hónap alatt éppen arra volt időnk, hogy rendbe szedjük a helyet, még a klub anyagi biztonsága sem volt rendben. Semmiképpen nem voltunk úttörők, próbáltuk a külföldön szerzett tapasztalatok alapján vezetni a klubot.

Aggi:
Nem mindenki tudja, hogy mi kell egy klub működéséhez, segítenél megvilágítani ezt a területet?


HJ:
Magyarországon elsősorban pénz kell, egy cég, ami rendelkezik megfelelő engedélyekkel a jegy, illetve az ital árusításához. Miután megvan a cég, az önkormányzatnál be kell szerezni a működési engedélyt, ha már megkaptad, jő a jogvédő hivatal, aki nem nyújt semmit, de annál többet akar természetesen anyagiakban. Ekkor már van engedélyed koncerteket szervezni. Ez után jön a neheze!

Aggi:
Már ez sem tűnik könnyűnek. =;o)))


HJ:
Hát nem az. Amit leírtam néhány sorban az néhány hónap munka és kb. fél millió forint. Ez idő alatt természetesen fizetni kell a bérleti díjat és a rezsit, de bevétel még nincs semmiből. Ezért van az, hogy nálunk csak üzletemberek csinálnak szórakozó helyet. Egyesületi formában még tovább tart a dolog. Nem könnyű tagokat találni hozzá. Az egyesület bizonyos tevékenységeket nem végezhet, mint például italárusítás, jegyárusítás. Nehezebb megoldani a helység bérlését is.

Aggi:
Ne vedd kötekedésnek, de ha nem könnyű egy egyesülethez tagokat találni, akkor hogyan lesz belőle mozgalom?


HJ:
A mozgalomhoz sem könnyű mozgalmárokat találni, vagy tévedek?

Aggi:
Azért kérdeztem, mert a célok közt említeted a mozgalomépítést, de ezek szerint úgy gondoltátok, előbb legyen klub, aztán ebből kinő egy mozgalom?


HJ: Ha van egy hely, ahova sokan járnak, akkor nagyobb esély van arra, hogy közülük valaki szívesen tenne is valamit.

Aggi:
Akkor ez olyan élcsapatos dolog? Elfogadunk egy keretet, ami ha rossz is, de lehetőséget biztosít, hogy megmutassuk a saját alternatívánkat, jól értem?


HJ:
Nem. A klubot azért hoztuk létre, hogy az emberek találkozhassanak egymással. Viszont ez a hely talál alkalmas lett volna, hogy melegágya legyen a későbbiekben akár egy mozgalom elindulásának. Ahhoz, hogy a klub működhessen egyáltalán, végig kellett járni a hivatalos utat. A foglalt házakon kívül ez ugyan így működik szerte Európában, csak sokkal tágabbak a lehetőségek másik országokban.

Aggi:
Említetted, hogy rövid ideig működött a klub, mit sikerült ezen a rövid idő alatt megvalósítani az elképzelésekből?

HJ:
Szinte semmit.

Aggi:
Mi lehet ennek az oka? Hisz a négy fal adott volt, meg a koncertek is, és az emberek is lejártak szépszámmal.


HJ:
Ez olyan, mint egy kilenc hónapig működő zenekar, akik még a számokat sem írták meg, de feloszlanak. Ha nincs stabilitás, akkor azon kell dolgozni, hogy legyen. Addig nincs másra energia.

Aggi:
Nagyszámú közönséget tudhattatok magatokénak, innen sem sikerült megmozgatni senkit?


HJ:
Ahhoz időre és energiára van szükség. De inkább azt tartom furcsának, hogy a már akkor is működő különböző egyesületek, csoportok nem próbálták meg ezt az általad említett tömeget megszólítani, pedig nekik nem kellett mellette vezetni a klubot. Gyakorlatilag két este kivételével meg sem jelentek a helyen.

Aggi:
Igen, ebben igazad van, a jelenlegi civilek is lemondtak a punkról, nem látnak benne fantáziát, ezt én is problémának látom, de azt is, hogy nem mozdult meg senki, semmi a munkátok ellenére.


HJ:
Nem végeztünk mozgalmi munkát, aminek hatására meg kellett volna mozdulni.
Aggi:
Azért csak maradtak szép emlékek is ebből az időszakból, vagy nem?


HJ:
Persze, hogy maradtak! Sok új ismerős, felhőtlen szórakozások. Olyan zenekarokat láthattunk élőben, akikről talán álmodni se mertünk azelőtt (pl. Propagandhi, Union13, Total Chaos, Oi Polloi).

Aggi:
Említetted, hogy a klub 9 hónapig működött, mi volt az oka, hogy befejeztétek?


HJ:
Egyik napról a másikra a MAHART közölte hogy novembertől visszaveszik a helyet. Az indok az volt, hogy átépítik irodaháznak, ami már akkor is nevetséges volt számomra. Sose tudtuk meg a valódi okot.

Aggi:
Milyen érzések kavarogtak akkor bennetek, amikor le kellett húzni a rolót?


HJ:
Az utolsó két hétben szinte minden órát ott töltöttünk, csak fürdeni jártunk haza. Gyakorlatilag elvették, amin hónapokig dolgoztunk és elvették a terveinket.

Aggi:
Korábban említetted, hogy mennyi pénz kell az induláshoz (legalábbis egy kis szeletét), sikerült nullával kijönnötök a klubból? Esetleg kis nyereséggel?


HJ:
A záróbuli hozott annyi pénzt, hogy vissza tudtuk fizetni a nyitáskor kért kölcsönt, így a klub 0-val zárt.

Aggi:
Ez azért megnyugtató.


HJ:
Mi is megnyugodtunk.

Aggi:
Akkor azt mondtátok a záró bulin, a színpadon, hogy elhagyjátok az országot, mert elüldöztek Titeket, jól emlékszem?


HJ:
Nem mondtuk, hogy elüldöztek, ez hülyeség, üldözve sosem voltunk.

Aggi:
Miért döntöttetek úgy, hogy külföldre mentek?


HJ:
Elegünk lett a kilátástalan Magyarországból. Az állandó korlátokból, amik visszafogják az embereket. Már többször jártunk külföldön a klub megnyitása előtt is, ahol sokakkal beszélgettünk és tartottuk a kapcsolatot. A beszélgetések alatt megpróbáltunk párhuzamot húzni a magyar lehetőségekkel és a külföldiekkel, hát, nem sok pozitívum szol Magyarország mellett.

Aggi:
Úgy döntöttetek, hogy irány nyugat, mi volt az elképzelésetek?


HJ:
Berlin szimpatikus város volt és vannak ismerőseink, így oda indultunk és egy foglaltházban laktunk. Igazság szerint nem sokat voltunk a házban, mert az időnk nagy részében turnéztunk Európa szerte. Ez volt az egyik oka, hogy fél év után kiköltöztünk a házból, így oda tudott költözni más, akinek szüksége volt egy szobára.

Aggi:
Én úgy hallottam, hogy a költözésnek más okai is voltak, miszerint az ottaniak szerint nem feleltetek meg az Ő autonóm közösségi elveiknek.


HJ:
Nem tudom milyen forrásból hallottad, de ez nem igaz.

Aggi:
Ha már ideológiánál tartunk, én úgy gondolom, hogy Ti, és így a Barackca is, ezekben az időkben érte el a mozgalmi fejlődése csúcsát, ekkor kezdtetek sokkal komolyabban foglalkozni az anarchizmussal a gyakorlatban is. Anarchistának tartod magad, és a bandád?


HJ:
Valóban egy olyan időszak volt, amikor intenzív hatások értek minket. Nem szeretnék mások nevében nyilatkozni, magamat viszont inkább szabadgondolkodású anarchistának tartom és igyekszem eszerint élni.

Aggi:
Mennyiben láttad másnak, illetve látod másnak a külföldi színteret?


HJ:
Itthon a zenei szintér és a mozgalmi szintér teljesen külön utat jár. Külföldön a zenei szintér próbálja segíteni a mozgalmat, itthon a koncerteken nem szeretik, ha agitálnak, vagy a zenekarok a zenén kívül mással is foglalkoznának. Kint mindenhol a bulikon agitátorokkal találkozhatsz, már Romániában, Szlovákiában és más keleti országokban is. Itthon sajnos elenyésző azok száma, akiknek többet jelent a punk, vagy a hardcore mint zene.

Aggi:
Én is jártam többször kint, és azt tapasztaltam, hogy ott is megvannak a csak zenekedvelők, és a mozgalmárok is. A színteret is megosztottnak találtam. Például találkoztam olyan hellyel, ahol a punkok hosszas előélet után de nem akartak szövetséget a skinekkel (nem bonehead-ekről van szó).


HJ:
Nyilván nem mindenki gondolkodik ugyan úgy, máshol sem fenékig tejfel az élet.

Aggi:
Mennyi ideig voltatok kint?


HJ:
Erre nehéz választ adni, mert ugyan már nem volt Berlinben szobánk, de több időt töltöttünk külföldön, mint itthon.

Aggi:
Gyakorlatilag olyan helyeken jártatok, ahol eddig még magyar banda még nem. Milyen volt a fogadtatásotok?


HJ:
A legtöbb helyen nagyon szívélyes, főleg a koncertek után. Sok helyen már előre meghallgatják az emberek, hogy mire számíthatnak, és ezért jönnek el. Vannak helyek, ahol már évek óta visszavárnak minket.

Aggi:
Ismerik a számaitok szövegét? Tudják miről énekeltek?


HJ:
Nem nehéz hozzájutni csak meg kell nézni az oldalunkat (www.barackca.hu), vagy hozzá jutni egy cd borítóhoz.

Aggi:
Bocs, de nem találom a szövegeket az oldalatokon.


HJ:
Nem tudom, mert nem én csinálom az oldalt.

Aggi:
Akkor csak jelzem, hogy a magyar oldalon nincsenek.


HJ:
Nem biztos, hogy mind fent van.

Aggi:
Nem vetették még a szemetekre, hogy kezdeti szövegeitek hát nem éppen politikusak, és a zene is igen kezdetleges?


HJ:
Eddig sehol sem, de az első lemez fele politikai indíttatású. Annak örülök, hogy a későbbi szövegek kiforrottabbak lettek, de ez így van jól szerintem. Mikor megszületünk még ágyba vizelünk, majd később ezt elhagyjuk és megtanulunk hazudni.

Aggi:
Ezzel most azt akarod mondani, hogy most már hazudtok? =;o)))


HJ:
Nem, ez csak egy egyszerű konzekvencia a világról!

Aggi:
Az első albumon lévő szövegek, azért kissé kiforratlanok, nem biztos, hogy pontosan idézek, de ha anarchia lesz, akkor mindenki annyi pénzt vissz haza, amennyiért megdolgozott. De még mielőtt egy tizenéves anarchizmusról alkotott véleményének elemzésében elmerülünk, azért azt gondolom, hogy nem dolgozhat mindenki ugyanúgy, ugyanannyit, lásd mozgáskorlátozottak, gyerekek, idősek, betegek.


HJ:
Azt hiszem ez teljesen természetes számomra is és akkor is az volt. Mind két szülőm mozgáskorlátozott volt, tehát van némi rálátásom a dologra

Aggi:
Még egy korai szövegetekről jut eszembe, amiről, több helyről is hallottam, hogy erősen bevándorló ellenes hangulatú. A Szittyák című számról van szó.


HJ:
Nem jó az értelmezés. Az indíttatás a rossz politikai döntések, amelyek hatására felerősödött a nacionalizmus. A szöveg nem a külföldieket bírálja, hanem a politikusokat, akik evvel próbáltak meg szavazókat gyűjteni maguknak. De egyébként a Sok a pénzünk című számról beszélünk.

Aggi:
Nem, a Szittyákról! =;o))) Nah mindegy, szóval, azt mondod, hogy a Szittyák nem bevándorló ellenes?


HJ:
Az biztos, hogy nem. A saját rokonaimat kellene utálnom ahhoz, hogy bevándorló ellenes szöveget írjak.

Aggi:
Vannak a Földön ilyen arcok is. =;o)))


HJ:
Meglehet.

Aggi:
Visszatérve a turnézáshoz, milyennek látják a kint a magyarokat?


HJ:
Nem tudnak róluk szinte semmit, tehát semmilyennek. Aki járt már itt, többnyire a Balatont emlegeti. Volt, aki arra panaszkodott, hogy egy hét alatt nem talált underground arcokat, és volt, aki azt mondta, hogy milyen sok underground fiatal van.

Aggi:
Nektek van kiadótok, és disztrótok is, az utazások alkalmával volt rá lehetőségetek, hogy bemutassátok, megismertessétek a magyar színteret?


HJ:
Amikor csak tehettük, megmutattuk a zenekarok zenéjét. Sok helyen a koncertek közben berakták a zenekarok között, voltak, akik kíváncsiságból meg is vették. A disztrózás szerintem segít eljuttatni a zenekarok anyagait olyan helyekre is, ahol a zenekar még sosem fordult meg, aminek hatására lehet, hogy egyszer majd lesz lehetőségük eljutni. Volt már jó néhány magyar zenekar, akinek a lemeze már valakinek a gyűjteményében pihen.

Aggi:
Ti tudtok nyelveket, vagy hogy kommunikáltok külföldön?


HJ:
Az túlzás, hogy tudok, de megértetem magam többnyire angolul, de ha kell, a némettudást is próbálgatom, és némi szláv és egy nagyon kicsi olasz ismeret, kb. ennyi.

Aggi:
Az oldalatokon fel van sorolva, hogy merre jártatok, meg egy rakat adat, Nektek mennyire fontosak a statisztikai adatok?


HJ:
Ha azt nézzük, az egyik tanult szakmám a statisztika, de rettenetesen utálom. Ezek inkább a humor kedvéért vannak kint.

Aggi:
Sok ezer km után végül ismét haza jöttetek, miért?


HJ:
A szerelem.

Aggi:
Aztán nem bírtatok magatokkal itthon és belevágtatok egy újabb klubba. Miért vágtatok bele, ha már egyszer csalódtatok?


HJ:
A remény hal meg utoljára. Az alapötlet egy ifjúsági centrum volt, de a bürokrácia megint közbeszólt. Egyesület keretében csak állami ellenőrzés alatt működhet ifjúsági centrum. Ifjúsági tevékenységet csak szakember végezhet. Ha van szakember, akkor is teljes körű elszámoltatás és működési felügyelet alatt működhet.

Aggi:
Mint minden szervezet, vagy cég.


HJ:
Annál szorosabb az ellenőrzés és a felügyelet. Folyamatosan ellenőrzik a tevékenységet. Akkoriban Réka járt utána ezeknek a dolgoknak mivel ő ezekben a körökben dolgozott.

Aggi:
Miért volt fontos, hogy Ifjúsági Centrum legyen a név?


HJ:
Ha pályázni szeretnél, akkor nincs más lehetőség.

Aggi:
Milyen céljaitok eléréséhez segített volna az egyesületi forma, az Ifjúsági Centrum?


HJ:
Szerettünk volna megkönnyíteni a fiatalok helyzetét problémáik megoldásában. Tanácsadások, tanulássegítés, egészségnevelés, szexuális tanácsadás, pályaorientációs tanácsadás, információs központ (utazás, szállás, munka, oktatás stb.).

Aggi:
Ez izgalmasan hangzik, és ehhez megvolt minden szakirányú képesítésetek?


HJ:
Réka már évek óta dolgozott egy hasonló helyen, mi meg gyorsan tanulunk.

Aggi:
Végül ebből az izgalmas vállalkozásból maradt a klubozás, a zene.


HJ:
Nem ebből maradt, hanem e helyett. Sokan noszogattak, hogy csináljak már valamit, hát csináltunk.

Aggi:
Nem lehetett volna összehozni az izgalmas, nemes dolgokat, és a zenei klubot?


HJ:
Jó lett volna, de ahhoz másik helyet kellett volna találni, mert még a koncertekhez is messze volt néhányaknak, hát még egy-két perces beszélgetésért kiutazni. Ezek a korlátok, amikről már beszéltem.

Aggi:
Mit gondolsz, hogy itthon miért ilyen nehézkes minden?


HJ:
Kérdezd meg a politikusokat.

Aggi:
Kint is vannak politikusok…


HJ:
Itthon az emberek megszokták, hogy minden a fenekük alá tolnak.

Aggi:
Akkor nem csak a politikusokon múlik. =;o)))


HJ:
Ők az első számú akadály

Aggi:
Lehet, de akarat nélkül nehéz bármit is tenni, nem gondolod?


HJ:
Ez így van.

Aggi:
Végül is az Music Factory szépen fejlődgetett, majd ez a klub is bezárt, mi ennek az oka?


HJ:
Nem volt elég időm a zenekarommal turnézni.

Aggi:
A Barackcát, mintha a külföldről való visszatérés után kevesebben kedvelték volna. Több helyről is lehetett hallani, hogy mit okoskodnak, meg miért nevezik magukat harcore-nak?! Mit szóltatok hozzá?


HJ:
Engem személy szerint nem izgat fel. Külföldön, amit mi csinálunk, azt hardcore punknak hívják. Nem hiszem, hogy a stílusmeghatározás lenne a legfontosabb számunkra.

Aggi:
Te is úgy érzed, hogy megcsappant a hazai közönségetek?


HJ:
A teljes hazai közönség csappant meg.

Aggi:
Mi lehet ennek az oka?


HJ:
Ez a tv-punk-nak köszönhető részben. Másrészt a hazai szintér teljesen klikkesedett, sajnos. A legtöbben kiválasztanak maguknak egy zenei stílust, és csak azt tartják egyetlennek. Crust punk csak crust buliba megy, street punk csak street buliba. Ez régen nem volt így, de a világ állandóan mozog.

Aggi:
A nyári fesztiválokon ennek ellenére nagyon jól elférnek a különböző az arcok.


HJ:
Ha megfigyelted, akkor a Free Festen is kivonultak sokan, amikor nem az ő stílusuknak megfelelő zenekar játszott.

Aggi:
Hogy őszinte legyek, engem a zenei ízlések nem nagyon hatnak meg, az teljesen privát dolog, az sokkal jobban foglalkoztat, hogy együtt vannak a gyerekek. Ha már szóba hoztad, Neked mi a véleményed a Free Festről?


HJ:
Én személy szerint jól éreztem magam mind a kettőn.

Aggi:
Nektek is volt korábban nyári fesztiválotok az Independent, miért csak egy nyarat ért meg?


HJ:
Fárasztó volt. A visszhangokból ítélve az egyik legjobban megszervezett és legjobb hangulatú fesztivál volt. Sokan, azóta is kérdezik mikor lesz a következő.

Aggi:
Lesz?


HJ:
Nem tudom.

Aggi:
Idén is játszotok nyári fesztiválokon?


HJ:
Tudomásom szerint csak a Free Fest-en.

Aggi:
Úgy volt, hogy a magyar Punk Rock Riot-on is fel fogtok lépni, de aztán lemondtátok, miért?


HJ:
Felhívták a figyelmünket az egyik fellépő zenekarra, aki miatt több külföldi zenekar is lemondta a fellépését.

Aggi:
Melyik bandára hívták fel a figyelmetek?


HJ:
A Haggis nevű norvég zenekarról van szó.

Aggi:
Bocs, de én nem ismerem ezt a bandát, mit kell tudni róluk?


HJ:
Ők egy botrányzenekar, akik magukat az Oi szintéren tartják nyilván.

Aggi:
Az még nem bűn, ha valaki botrány banda, hisz a punk erről is szól, nem? Miért mondták vissza a külföldi bandák a fellépést?


HJ:
A zenekar diszkriminálja a melegeket, lenézik a női nemet. Mivel én a diszkrimináció semmilyen terét nem támogatom, ezért nem szívesen játszom egy olyan zenekarral egy fesztiválon, aki viszont diszkriminál.

Aggi:
Ebben teljesen igazad van, de honnan tudni, hogy a Haggis diszkriminál?


HJ:
Nem régen Norvégiában jártunk, és az ottani fiatalokat kérdeztük meg erről. Ők is megerősítették, hogy a zenekar nem náci, de homofób.

Aggi:
Bocs, de ez így csak mendemonda, mint, hogy az Exploited is NF barát. Sőt, Ti játszottatok is többször az Exploitedel, akik a Haggis-zal jóban vannak.


HJ:
Mivel csak bemondásra nem mondunk vissza egy fellépést ezért megpróbáltunk utána járni a dolgoknak. Próbáltunk CD-t szerezni, de az egyetlen lehetőség a pure-impact kiadó oldala volt, amit találtunk, akik kiadják a zenekart, ahol több náci zenekar megtalálható. Azt nem tudom, hogy jóban vannak-e Watti-val.

Aggi:
Azt magyar bandákról is el lehet mondani, hogy olyan kiadónál jelentek meg albumai, ahol kirekesztő, szélsőjobboldali bandákat is kiadtak, lásd Hétköznapi Csalódások.


HJ:
Szóvá is tettük annak idején a zenekarnak.

Aggi:
De játszotok velük!


HJ:
Ne feledd, hogy nincsenek már annál a kiadónál.

Aggi:
Tudod jól, hogy én becsülöm, tisztelem azt, akinek vannak elvei és kiáll mellettük, de nagyon fontos számomra az ártatlanság vélelme. Miképp az Explitedről sem tudták bizonyítani az NF kapcsolatot, így most a szóbeszéd alapján nagyon nehéz megítélni, hogy kinek van igaza.


HJ:
Én nem akarok meggyőzni senkit semmiről.
Aggi:
Mit gondolsz arról, hogy több ismertebb banda, akikkel Ti is játszottatok, vagy szerveztetek Nekik bulit, nem bojkottálja a Haggis-t.


HJ:
Nem kell mindenkinek az én gondolataim szerint viselkednie. Másrészt a Haggis nem egy nagy banda, akire oda kell figyelnie mindenkinek. Ha jól gondolom, Magyarországon talán, ha 50 ember ismeri.

Aggi:
Ebben igazad van, de mint a szabad elveket valló ember, nem érzed úgy, hogy bizonyítékok nélkül megítélni, valakit ugyanolyan, mint ami ellen fel emeled a hangod?


HJ:
Ha jól tudom, van egy Haggis lemez Magyarországon, megpróbálok hozzá jutni.

Aggi:
Ha ennyi banda ellenzi a Haggis-t, nem próbáltatok meg a szervezőkkel beszélni? Miért a visszalépést választottátok egyből? Ez nem megfutamodás?


HJ:
Én nem szeretnék senkit lebeszélni a saját szervezéséről. Ez nem egy harc, ahonnan megfutamodik az ember.

Aggi:
Te lehet, hogy nem akarsz lebeszélni senkit, de úgy tűnik a zenekar nevében ment ki egy levél, amiben bojkottra szólítjátok fel a zenekarokat.


HJ:
Nem igaz, csak a Los Fastidios levele ment körbe. Nem szólít fel bojkottra, csak közli, hogy ők bojkottálják az ilyen zenekarokat.
Aggi:
Írtam a Los Fastidios-nak is, de Ők eddig még nem válaszoltak, reméljük megtisztelnek majd. (Aggi levelezését a Los Fastidiosszal lásd lejjebb. - kaloz)


HJ:
Az már csak rajtuk múlik. A Los Fastidios-on kívül a Maltschik's Molodoi is lemondta, és ha jól tudom, a szlovák Rozpor is.

Aggi:
Mind a Haggis miatt?


HJ:
Igen, illetve Németország egyik legnagyobb indoor fesztiváljáról is törölték őket, a punk & disordely-ről.

Aggi:
Punk & disordely-ről is a diszkriminálásuk miatt?


HJ:
Igen.

Aggi:
Volt a leveleteknek hatása?


HJ:
A levél a Los Fastidios-tól származik, de volt aki már válaszolt is és volt aki felhívott. Volt, aki üdvözölte a homofóbiát a fesztiválon és volt, aki kérte, hogy mondjuk el, amit mi tudunk.

Aggi:
Hát igen, ez Magyarország. Tudod, én még örültem is, amikor meghallottam az ügyet, hogy itthon is el kezdenek gondolkozni bandák, és esetleg megindul valami, de ahogy elkezdetem beleásni magam egyre szomorúbb lettem. Itthon eleve nem ildomos kiállni az elveidért, ezért ez egy jó dolog is lehetett volna, de így mindenféle szóbeszéd hatására nagyon kényessé vált az ügy. Ezzel nem a Haggis-t akarom védeni, mert ez már nem is Róluk szól, sokkal inkább arról, hogy egy jó ügy, hogy tud lejáratódni. Szerinted, hogy tudnak a fiatalok, a tájékozatlanok ebben az ügyben helyesen tájékozódni?


HJ:
Nagyon nehéz, mert a zenekar nagyon rejtőzködik, sehol nem találni szövegeket, kétértelműen fogalmaznak.

Aggi:
Lehet, de ez bűn? Sokkal többért nem lépnek itthon, de máshol sem.


HJ:
Ez nem bűn. Itthon eléggé ki vannak tolva a határok. Sokat nyomott a latba a szervezők hozzáállása a Los Fastidios-hoz, hogy ne lépjünk fel. Ha csak tudomásul veszik, hogy nem lépnek fel és nem faszozzák le őket, akik jó ismerőseink, segítünk egymásnak, ha szükség van rá, lehet, hogy másképp alakulnak a dolgok.

Aggi:
Én sem értek egyet azzal, hogy a szervezők nyilvános fórumban fasznak nevezik az Los Fastidios-t, neked erről mi a véleményed?


HJ:
Sajnálom ezt a fajta hozzáállást egy olyan zenekarral szemben, aki nyíltan kiáll az emberi jogokért, akik nyíltan antifasiszták és harcolnak a diszkrimináció ellen. Én személy szerint többre tartok egy politizáló skinhead zenekart, mint egy apolitikust.

Aggi:
Mit gondolsz, itthon minden banda belefér a szcénába, vagy csak lesütjük a szemünket, és csöndben tűrünk?


HJ:
Mi általában, nem hagyjuk ezeket a dolgokat szó nélkül, meg is van a magunk baja ezek miatt.

Aggi:
Sok tanulsága van ennek az esetnek, amit ki-ki a maga vérmérséklete szerint ítélhet meg. Veletek hogyan tovább?


HJ:
Most egy kis lazítás a zenében, mert dolgozni kell, és szeretnénk az új számokat befejezni, talán év végén felvenni.

Aggi:
Sajnos a témák olyan végtelenek, hogy nem lehet kimeríteni őket, csak karcolni a felületüket. Köszi, hogy ennyi időt szántál rám.


A Haggis hivatalos közleménye!

A Haggis hivatalos közleménye! Ez az üzenet minden fasznak szól, akinek nincs jobb dolga, mint azt gondolni és terjeszteni, hogy a Haggis rasszista náci zenekar. A Haggis soha nem volt és soha nem lesz se jobboldali, se neo-náci, se rasszista, se bármi más, amit néhány idióta gondol, vagy szeretne. A Haggis mindig is egy tradicionális skinhead zenekar volt, mindennel, ami ezzel jár. Ha valaki valamiért szereti a Haggist és Hitlert is, az az ő baja, nem a miénk. Hogy mik a mi személyes politikai nézeteink, ahhoz senkinek kurvára semmi köze, és az egyetlen ok, amiért valakit érdekelhet, hogy hogyan szavazunk mi, és az, hogy mit gondol az Oasis vagy a Lynyrd Skynyrd a politikáról nem, az az, hogy skinheadek vagyunk. Milyen kurva okosak vagytok! A Haggis mindent egyformán utál, és ezért ti vagytok a szűkagyú rasszisták, nem mi! Most pedig húzzatok a picsába, és hagyjátok a politikátokat otthon!

"mindig vicces, ha valaki megsérül"

A Haggis közleményének az eredeti angol szövege:

Official statement by Haggis! This message goes out to all of you cunts that have nothing better to do than thinking and spreading the word that Haggis is a racist nazi-band. Haggis have never been and will never be neither right-wing,neo-nazi,racist or whatever the fuck some of you twats think or would like us to be. Haggis have always been a traditional Skinhead band with all that comes with it. If you for some reason like both Haggis and Hitler, thats your problem, not ours. What our personal politic views might be, is none of anyones fucki'n buisiness and the sole reason for anyone being interested in what we vote and not what Oasis's or Lynyard Skinyard might think of politics, is the fact that we are Skinheads. How fucki'n clever of you! Haggis hates everything equally, and thats why you lot are the narrowminded racists...not us! Now fuck the fuck off and leave your poltic's at home!

"It's always funny when somebody get's hurt"


forrás: A Haggis hivatalos Myspace oldala:
http://www.myspace.com/haggiskingsofnorway

Los Fastidios levélváltás magyarra fordítva

Aggi vagyok Magyarországról. Budapest egyik underground rádiójában, a Tilos Rádióban (http://tilos.hu) van egy punk műsorom, a Páholy.

A napokban kaptam meg a leveleteket, amiben azt írjátok, hogy bojkottáljátok a június 23-i komáromi Punk Rock Riot-ot. A leveletekből nem derült ki egyértelműen, hogy melyik zenekarra gondoltok, ezért a magyar fórumokon utánanéztem a dolgoknak (http://punkrockriot.extra.hu; http://www.punkportal.hu). Azt olvastam a fesztivál fórumában, hogy a Haggis miatt döntöttetek úgy, hogy nem játszotok a fesztiválon. Mivel ezeken a fórumokon nagyon nagy indulatokat váltott ki a leveletek, ezért gondoltam, hogy közvetlenül Tőletek érdeklődöm.

Nem ismerem a Haggist és a magyar szervezők szerint Ti Los "FASZ"-ok vagytok, és mert nem bírjátok elviselni, hogy "Az iróniát...és ha benne van egy számodba, hogy buzi, akkor te egy csúnya rossz ember vagy, és egy homofób paraszt...". Meg "idióta hippik" vagytok. Szóval, igen kemény a szervezők véleménye Rólatok.

Ezzel kapcsolatosan lenne pár kérdésem.

Szeretném, ha adnátok egy e-mail interjút, hogy ne csak egy oldalról ismerjék a magyar srácok a történetet.

(mivel nem konkréta a feltett kérdésekre kaptam választ, ezért ezek felsorolását kihagyom, ha valakit érdekel, e-mail-ben kérje meg, elküldöm)

Remélem, hogy ez az eset nem befolyásolja, hogy a jövőben is elgyertek Magyarországra.

Köszönöm, hogy végigolvastátok a levelem, és remélem, megtiszteltek
azzal, hogy válaszoltok a kérdéseimre.

--------------------------
Los Fastidios válasz:
--------------------------

Köszönjük a levelet és az infót.

Jó tudni, hogy miket írt a szervező rólunk. És őszintén szólva, szerintünk jobb idióta hippinek lenni, mint fasiszta mocsoknak, jobb FASZoknak lenni, mint rasszista, homofób embernek.

A szervező azt mond, amit akar, de ha neki jobban tetszik egy, a FASISZTA PURE IMPACT KIADÓ ÁLTAL KIADOTT zenekar MELEGELLENES SZÖVEGEKKEL (irónia?), szabadon választhat, de viselnie kell érte a felelősséget... Hiszen ő a szervező.

A Haggist lemondta a berlini Punk and Disorderly Fesztivál (pedig az se politikai fesztivál), ugyanezen okok miatt. Az SS-Kaliert német zenekar lemondta a skandináviai turnéját, mert megtudták, hogy 2 koncerten a Haggissal játszottak volna. Mit jelent ez? Mindannyian idióta hippik vagyunk? Lehet... Ebben az esetben mindannyian büszkék vagyunk rá, hogy idióta hippik vagyunk!

Úgy gondolom, mostanában már igazán könnyű többet megtudni egy zenekarról és a rajongóiról. Mindenki meg tudja nézni a zenekar myspace lapját és azokét is, akik üzennek rajta.

Mi nem viccből éneklünk és zenélünk, mi arról éneklünk, amit gondolunk, és nem akarjuk, hogy bármi közünk legyen ilyenfajta zenekarokhoz.
Az üzenetünkben azért nem akartuk leírni a zenekar nevét, mert nem akarunk nekik túl sok figyelmet, túl sok publicitást adni.
Véleményünk szerint az ilyen zenekarok még veszélyesebbek a színtérre, mint a kimondottan fasiszta zenekarok.

Természetesen nagyon sajnáljuk azokat a barátainkat, akik már várták, hogy találkozzanak ott a Los Fastidios-szal. Megígértük nekik, hogy hamarosan újra elmegyünk Magyarországra egy jobb és tiszta helyre.

Küzdjünk a fehér büszkeség és barátai ellen!

Antifa üdvözlettel:
LOS FASTIDIOS

Az eredeti levélváltás angolul:

I'm Aggi from Hungary. I have a punk radio show called Paholy on the underground radio in Budapest, Tilos Radio (http://tilos.hu).

I saw a mail from you recently in which you write that you boycott the Punk Rock Riot festival in Komarom on 23 June. It's not clear from your message which band you have a problem with, so I looked it up in some hungarian forums (http://punkrockriot.extra.hu;
http://www.punkportal.hu). I read in the forum of the festival, that it's because of Haggis. Your boycott provoked a heated discussion in these forums, so I thought I'd ask you directly about it.

I don't know Haggis at all but the organisers of the fest say you're "Los FastiDICKos",
and that you "can't take irony", and "if someone says fag in a song, does it mean he's immediately an evil man, a homophobic cunt?", and that you're "stupid hippies". So the organisers are quite pissed off at you. I'd like to ask you a few questions about this.

Would you mind giving me an e-mail interview to let the kids in Hungary hear the other side of the story?

(The interview questions are omitted, because they weren't answered. E-mail me if you want to see them.)

I hope this incident will not stop you coming to Hungary again.

Thank you for reading this far, and I hope you'll take the time to reply and answer my questions.

--------------------
Reply from Los Fastidios:
--------------------

Hi Aggi, thanx for your message and infos...
It's really nice to know the promoter comment about us....and sincerely for us it's better to be stupid hippies than fascist scum, it's better to be fastDICKos than racist and homophobic persons...

The promoter can say what he wants but if he prefered a band PUBLISHED BY THE FASCIST LABEL PURE IMPACT and with ANTIGAY LYRICS (irony?) he is free to choose but he must take his responsability about this.....he is the organiser.

The Haggis were cancelled from the PUNK AND DISORDERLY FESTIVAL in Berlin (and it is not a political festival) for the same reasons... A German band SSKaliert cancelled the tour in Scandinavia because they knew they had 2 shows booked with Haggis... What means this? We are all stupid hippies? Maybe...in this case all of us we are proud to be stupid hippies!!!

I think today it's really easy know more about a band and about his fans....Everyone can check in the myspace band page and check about the people writing and commenting on it....

We dont sing and play for joke, we sing what we think and we dont wanna have nothing to do with this kind of bands.

In our message we prefered not write the name of the band because we dont wanna give too much space to much publicity to this band.

We think this kind of bands are more dangerous for the scene than strictly fascist bands.

Of course we are really really sorry for the Los Fastidios friends who were waiting for us there...We promised to them we will come back soon in Hungary in a better and clear location.

Let's fight white pride and their friends!

Antifa greetings

LOS FASTIDIOS


A fenti szövegek mind megtalálhatóak az X-Art oldalon (http://www.x-art.hu). Köszönjük, hogy publikálhattuk itt is.
További véleményeket a Punk Portál fórumában a Punk Rock Riot topicban olvashattok és írhattok, illetve a fesztivál honlapján (http://punkrockriot.extra.hu) a fórumban.