Punk Portál - 2024. március 19.





 

Brigád interjú


Írta: M. Sanyio
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2007. ápr. 11. szerda - 15:13

M. Sanyio: Azt hiszem a 2007-es év minden tekintetben nagy változás a zenekarnak. Milyen változások ezek, és milyen perspektíváitok vannak a jövőre nézve?

Balázs: Igen, két nagy változás is van a zenekar tagságát illetően. Egyrészt új dobosunk van Bálint öccse személyében, aki nemcsak hogy nagyon jól megállta a helyét a koncerteken, de új ízt is vitt a dobolásával a zenekarba, illetve bevettük énekesnek Noriss-t, akit már akkor nyaggattam, hogy énekeljen a Brigádban, amikor még a Leave It Behindban játszott. Persze, ő végig visszautasított, viszont amikor eljött a Lib-ből, elfogadta a felkérésem. Ennek azért örülök nagyon, mert végre felszabadultam az éneklés alól, így nem csak jobban tudok a gitárra koncentrálni, de a vokálok problémája is megoldódott és így 2 legyet ütöttünk egy csapásra. Az sem elhanyagolható szempont, hogy Noriss sokkal profibb énekes nálam, ezért végre teljesen megvalósíthatóak az ének ötleteink. Az új felállás tagjai nagyon aktívan részt vesznek a dalok írásában, így az új lemez biztos meglepetésként szolgál majd mindenkinek!

M. Sanyio: Idén 10 éves a zenekar. Gondolom lesz születésnapi koncert. Terveztek valami különleges műsort?

Balázs: Igen, októberben tervezzük megünnepelni a születésnapunkat, méghozzá Pécsett a Toxic Club-ban. A meglepetéseket persze nem lövöm le, de annyit mondhatok, hogy nem csak az új dalok, de nagyon sok régi is előadásra kerül, és sok vendégzenész fog szerepelni a régi felállásokból. Mindenképpen érdemes lesz a csak régi, illetve a csak új számokat kedvelőknek is eljönni a koncertre!

M. Sanyio: Hallottam, hogy új kislemezt készültök kiadni. Milyen dalokkal, melyik kiadónál, és milyen apropóból?

Balázs: Egy 4 számos kislemezt tervezünk készíteni augusztusban, a pesti Bakery stúdióban. Ezt azért tartjuk fontos lépésnek, mert az új felállással máris van sok számötletünk, amik persze sokban különböznek a régebbi daloktól, így új korszakot nyitna ez az EP. Persze valahol egy beharangozó is ez a 2008-ban kiadni tervezett új lemezünkhöz. A kislemezt ősszel az Edge Records gondozásában készülünk kiadni a megszokottan igényes kivitelben.

M. Sanyio: A Brigád érdekes zenekar abból a szempontból, hogy a klub bulikon a legtöbb városban százaknak játszik, mégis a fővárosban, vagy a nagy nyári fesztiválok zömén nem szerepel. Ugyanígy a videoklippek sem láthatóak a zenei csatornákon. Miért van ez?

Balázs: Ez abból a sajátosságból fakad, hogy a legtöbb helyre, illetve fesztiválra ma is csak kapcsolatok útján lehet bejutni. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy sokszor mindössze pár embert megmozgató zenekarok játszanak kiváló időpontokban kellemes gázsikért, míg más népszerűbb zenekarok jelentkezését talán meg sem nézi a szervezőség. Ez már csak így megy. Szerencsére a produkciós irodánk, a Zombie11 Produkció nem megalkuvó típus, és nagyon korrekt, így nem kellett még soha kellemetlen helyzetbe kerülnünk miatta. A szervezőnk, és személyes barátom Horváth Laci úgy kezeli a zenekart mint a sajátját, így mindig nagyon gerinces módon jár el az ügyében. Ugyanúgy, ahogy a videó klipek esetében sem voltunk hajlandóak cenzúrázni, és kivágni részeket, így a fesztiválokkal sem foglalkozunk. A zenekar csinálja a dolgát, és minden történik a maga tempójában. Én így látom a dolgokat.

M. Sanyio: Sokak a te énekhangoddal kedvelték meg a Brigádot. Mit szólnak ők ehhez a drasztikus változáshoz, amit az énekes csere jelent?

Balázs: Voltak többek, akik jelezték nemtetszésüket, de tudjuk, nem Mi vagyunk az egyetlen zenekar, aki énekest váltott. A közönség majd megszokja, illetve lesznek, akik örökre elpártolnak. Viszont lesznek, akik ezért szeretik majd meg a zenekart. Ilyen az élet. Többen csúfolják Norisst azzal, hogy Pataki Attila hangjára emlékeztet a hangja. Szerintem ez bók, az Eddát kurva sokan szeretik Magyarországon! De a viccet félretéve, rosszakarók és irígyek mindig lesznek, de nem számít. Aki szereti a Brigádot ott lesz koncerten, aki nem az nem. Ennyi.

M. Sanyio: Zenei stílust tekintve mire számíthatunk a bandától és miről fognak szólni a szövegek?

Balázs: Annyit elárulhatok, hpgy metálosabb lesz az új lemez, de valamivel lassabb, és sokkal dallamosabb. A szövegek mélyebbek lesznek, a középpontban továbbra is az ember kérdéseivel. Tudom ezek mind közhelyesen hangzó dolgok, de hogyan is lehetne szavakkal jellemezni egy lemezt, vagy dalokat? Remélem mielőbb meghallgathatod őket.

M. Sanyio: Nemrég ért véget a 2007-es Punk-Optimum utazó fesztivál. Hogyan sikerült? Milyen élményeket szereztetek?

Balázs: Nagyon jól sikerült az idei Punk-Otimum, megint mindenhol teltház volt (Debrecen kivételével, ahol még nagyon újdonságként hatott a dolog), és nagyon jó volt a hangulat. Ngyon szeretjük ezt a turnét, mert jó barátságban vagyunk a fellépő zenekarokkal. Külön örömet okozott, hogy megismerhettük a debreceni Lights Go Out zenekart, akik nem csak kiváló zenészek, de nagyon szimpatikus arcok is egyben. A Punk-Optimum kinőtte magát, és egy nagyon kiváló és modern utazó fesztivál lett belőle. Jövőre hosszabbra tervezzük és több zenekarosra.

M. Sanyio: Merre játszik a zenekar az év hátralévő részében? Nyáron akkor nem is koncerteztek?

Balázs: Nyárig csak bár bulink lesz, a május 10-i pécsi ingyenes sörmajálison,majd a május 19-i pesti Stage Diving festen, és június 23-án a kőszegi Hunderground festen. Aztán játszunk pár nyári fesztiválon is, például a pécsi Rockmaratonon. Ősztől lemezbemutató turné, utána még homályos mi lesz.

M. Sanyio: A weboldalatok február közepe óta nem került frissítésre. Előtte minden buli után felkerültek a képek, a koncertbeszámolók. Miért van ez?

Balázs: Már két hónapja van egy olyan szerver problémánk, hogy nem tudjuk frissíteni az oldalt. A héten kapunk új szerver hozzáférést, amin már újra rendszeresen frissítve lesz az oldal, és visszamenőleg is felkerülnek a koncertbeszámolók. Itt is szeretnénk elnézést kérni a weboldalt látogatóktól, reméljük egy héten belül már újra fut teljesen naprakészen. Egyébként a zenekarnak van myspace oldala is, ahol videó klipek és mp3-ak egyaránt találhatóak.

M. Sanyio: Köszönöm az interjút, valamit végszónak?

Balázs: Én is köszönöm, és köszi mindenkinek aki támogatja a zenekart, és segít nekünk továbblépni!

http://www.myspace.com/brigad