Punk Portál - 2024. március 28.





 

2007. I. 05. Salgótarján, Kakukk Fogó – duna, Choose Your Path, Zharmaq, This Perfect Nigtmare


Írta: Botond
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2007. feb. 20. kedd - 10:29

Az egész úgy kezdődött, hogy Valaki szervezett valamilyen turnét, valami külföldi és valami magyar zenekar részvételével. Ezen a turnén sajnos történt egy sajnálatos baleset, amit szerencsére különösebb személyi sérülés nélkül úszott meg mindenki, kivéve Valaki buszát, amivel útjára engedte a két említett zenekart. Másvalaki úgy gondolta, hogy segíteni próbál Valakin, így megszervezte ezt a kellemes Salgótarjáni estét, hogy a befolyó bevétellel lehessen enyhíteni szegény buszocska kórházi költségein.

Mikor megérkeztünk, a This Perfect Nightmare már játszott, meglepett, hogy egész sokan voltak, pedig ekkor még nem is láttam, hogy a hátsó kerthelyiségben is fagyoskodik néhány zene iránt (kevésbé) érdeklődő fiatal. Közelebb furakodva feltűnt pár ismerős arc a zenekaron belül: a dobos srác a Semmi Komolyban, a gitárosok a Dance Or Die!-ban (is) játszanak. A hangzás a helyhez képest meglepően jó volt, bár ez attól függött, hogy épp hol állt az ember, de a zenéjük valahogy nem fogott meg. A gitárokkal volt valami kaki és a fiú ének is túl nyers volt. A női ének miatt viszont mégsem volt unalmas, főleg, hogy a dobos srác rohadt hosszú dobverőkkel hadonászva, csapkodott, mint egy őrült, szóval nézni azért volt mit.

A helyi arcokból verbuválódott Zharmaq-ból sajnos nem sokat láttam, pedig igencsak megörültem, amikor még beállás alatt egy Marduk vagy Mayhem – már nem emlékszem – számot pengetgettek. Szóval kétség nem fér hozzá, metál ment végig. A dobos srác elég sok mindent felpakolt magának, de nem jött zavarba, használt mindent, ha már egyszer vette a fáradtságot a szerelgetéshez. A közönségnek láthatóan tetszettek, sokan bementek rájuk.

Némi alkudozás után, hogy ki is legyen az utolsó zenekar, és ki játsszon hamarabb – valahogy mindenki előbb akart játszani, hogy aztán ihasson – következett a Choose Your Path. Az elmúlt fél évben folyamatosan szívtak, először a gitáros szenvedett elég csúnya balesetet és tette használhatatlanná a kezét hónapokra, majd a basszusgitárosuk vált ki. Hosszú ideig a Dim Vision bőgőse segítette ki őket, de most végre találtak egy remélhetőleg állandó basszerost. A gitár kicsit halk volt, és az énekes is csak félig tudta lehúzni a gatyáját, hogy a seggét mutogassa, viszont több rossz szót nem tudok mondani, bármennyire is szeretnék. Az új basszeros már most kifogástalanul teljesített, pedig nem egyszerű számokat kellett megtanulnia, a dobos srác meg egyszerűen egy őrült. A nézők nem igazán vették a poénokat, bár néha talán jobb is egy ilyen igazi szimszonnal járós kemény motoros zenekar esetén. Volt, aki feltűnően élvezte a koncertet, hadonászott, a szövegeket is ordította, de a többség csak illedelmesen tudomásul vette, hogy célzottan és előre megfontolt szándékkal teszik tönkre a jókedvüket. Azoknak, akik erre vágynak, jó hír, hogy február elején stúdióba vonulnak, hogy felvegyék az első igazi hűdenagylemezüket.

Amióta utoljára láttam a dunát megszaporodtak egy taggal, valahogy a basszusgitárosok debütálásához kötődött ez a nap, bár lehet, hogy most már hárman vannak, csak nekem jelentett újdonságot. Folytatták azt a munkát, amit a CYP megkezdett, csak sikítva, bömbölve, dísztelenebbül. Kissé idegesnek tűntek, gondolom ennek a még nem annyira beleszokott új tag lehetett az oka, sajnos pont ezért nagyon keveset is játszottak. Nem éreztem, hogy a basszusgitár látványosan sokat tett volna hozzá a zenéhez, bár lehet csak én vártam túl sokat, viszont a Dresdent nagyon „feldobta”, hogy három ember vonyít benne egyszerre. Mikor először láttam őket volt némi Pg99, Locust utánérzésem, mostanra ez megszűnt, ha így folytatódik nagyon-nagyon jó zenekar lesz belőlük.

Összességében nagyon örülök, hogy bevállalva a hosszú utazást, elmentem Salgótarjánba, egy remek hangulatú bulit láttam, jó zenekarokkal, nagyon sajnáltam, amikor el kellett indulni haza. Remélem a bevezetőben említett Valaki is jól érezte magát, sőt a buszgyógyítás vizitdíja által megviselt pénztárcája is örvendezett. Meg minden más megjelent helyi és nem helyi, mert ahogy néztem, jócskán voltak ott Budapestről, Egerből, Gyöngyösről, Debrecenből is.