Punk Portál - 2024. március 28.





 

2007. I. 29. - Bécs, Flex - Brand New (USA), mewithoutYou (USA)


Írta: wert75
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2007. feb. 12. hétfõ - 14:05

Ez volt az első külföldi koncertem, ezért nagyon izgatott voltam. Semmit nem akartunk a véletlenre bízni, ezért már a déli busszal el is mentünk. Mivel nem akartunk az utcán lézengeni reggelig, ezért foglaltunk szobát, méghozzá a Flexhez legközelebbi szállodában. Mikor megérkeztünk Bécsbe, becsekkoltunk a hotelbe, aztán irány a Flex. Amikor leértünk a klubhoz, sehol senki, csak egy hatalmas turnébusz árulkodott arról, hogy itt valami koncert lesz. Nemsokára kezdtek gyülekezni az emberek a rakparton, ahol elég nagy meglepetésre alig hallottunk német beszélgetést, rengeteg külföldi volt, egy jó párral el is kezdtünk beszélgetni, mindenki nagyon jó arc volt, de a prímet a Kassán ill. Pesten élő amerikaiak vitték. Fél nyolckor volt kapunyitás, ami jól jött, mert elég rossz volt az idő és egész nap esett. Bementünk, megnéztük a merch pultot, hát, elég borsos árak voltak poló 20 Euro, pulcsi 45, de azért a végén vettem mégis 2 polót, egyszer élünk.

Pár perccel nyolc után már kezdett is a mewithoutYou. Igázából ez a zenekar nekem albumon nagyon nem jött be, aki ismeri, az tudja, hogy az énekes nagyon furcsán használja a hangját, nem énekel és nem is üvölt, hanem valamiféle átmenetben csinálja, mondhatni „beszél”. Ennek ellenére amennyire nem tetszett albumon, annyira jó show-t csináltak. Körülbelül háromnegyed órát játszhattak, de az nagyon attraktív volt, az énekes ugrált össze-vissza, különböző hangszereket használt, majdnem minden számnál mást (volt tangóharmonika, csörgődob, stb.). Sajnos setlist-tel nem tudok szolgálni, mivel nem nagyon hallgattam ezelőtt a fenti okok miatt, egy szám ami megmarad az a Nice and Blue (pt. Two), az aktuális kislemez. A koncert jól sikerült, ezek után lehet, hogy újra előveszem majd Őket otthon.

Miután a mwY befejezte, egy kb. 15 perces átszerelés után következett is a Brand New. A koncertet az aktuális album (The Devil and God are Raging Inside Me) első számával, a Sowing Season-nel kezdték. Itt már elég nagy volt a tömörülés elöl, szerencsére sikerült elhelyezkednem az első sorban kb. fél méterre a gitárostól (Vinnie Accardi). Elöl mindenki énekelte szövegeket, nagyon nagy volt.
Köztudott, hogy a Brand New korszakalkotó albuma a Deja Entendu volt, ez látszott a setlisten is, mivel az intro és egy másik szám kivételével az egész albumot eljátszották, persze a közönség nem kis örömére, de azért az újról és az első albumról is játszottak rendesen nótákat. A zenekar nagyon élvezte az egészet, ez látszott is rajtuk meg persze mondogatták is rendszeresen. Mondjuk ez érthető is hiszen ez volt az első alkalom, hogy Anglián kívül más európai országba látogattak. Ami a hangzást illeti, fantasztikus volt, a Brand New elég sokszor megkapja azt a kritikát, hogy nem az igaziak élőben, hát ezzel a koncerttel ezt teljesen megcáfolták. Jesse Lacey hangja olyan - ha nem jobb -, mint az albumon, ami meg zenét illeti, természetesen profi. A színpadi show szintén megállja a helyét, ők is ugráltak, rohangáltak fel-alá, de ez már persze nem is meglepő. A színpadi látványt még emelte a háttérben látható kivetítő, ami igaz a Flex sajátossága volt.
Ami a legjobb pillanatokat illeti, hát… nehéz választani, talán a visszatapsolás előtti Soco Amaretto Lime, amelyben csak Jesse és 1 akusztikus gitár volt a színpadon, itt elmondta, hogy nagyon furcsa érzései vannak ezzel a számmal kapcsolatban, hiszen már 10 éve írta és már teljesen másképp gondolkodik, látja világot. Bár a koncert végén elhangzott 4 szám vitte a prímet végül, melyek a következők voltak: Degausser, You Won’t Know, Tommy Gun, Play Crack the Sky. A legutolsó számot természetesen megint Jesse egyedül játszotta, de ezután már nem jöttek vissza.

Maga a setlist:
Sowing Season (Yeah)
Guernica
Jaws Theme Swimming
The Quiet Things That No One Ever Knows
Luca
I Will Play My Game Beneath The Spin Light
The Boy Who Blocked. His Own Shot
Sic Transit Gloria… Glory Fades
The Shower Scene
Me Vs. Maradona Vs. Elvis
The No Seatbelt Song
Jesus Christ
Soco Amaretto Lime
Degausser
You Won't Know
I Believe You But My Tommy Gun Don't
Play Crack The Sky


17 számot játszottak, kb. 90-95 perces volt a koncert, és eddig ez volt életem legjobb koncertje. Remélem, hogy elnéznek még felénk, mert akkor én ott leszek, az biztos.
Képek itt tekinthetők meg a buliról: http://href.hu/x/29ar ,