Punk Portál - 2024. március 19.





 

Siddharta - Interjú Szlovénia első számú rock bandájával!


Írta: Siska Melinda
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2007. feb. 12. hétfõ - 11:21

Miközben délnyugati szomszédunkban, Szlovéniában nemesebbnél nemesebb díjakat nyernek el, és számtalan rajongó hallgatja zenéjüket, nálunk Magyarországon csak egy maroknyi ember ismeri őket. Ezt az ismeretlenséget megtörni szándékozván készítettem interjút a srácokkal.

Melinda: Hello! Köszönöm, hogy elfogadtátok a felkérést az interjúra. Kérlek, meséljetek a zenekarról pár mondatban. Mikor és hogyan alakult a banda? Honnan jött az ötlet, hogy zenélésre adjátok a fejetek?

Sid: A Siddharta 1990 és 1996 között alakult. Hat tagja van, Tomi – főénekes, Primož – gitáros, Jani – basszusgitáros, Tomaž – billentyűs, Boštjan – dobos és Cene – szaxofonos. Mi mindannyian megegyeztünk abban, hogy eredeti zenét akarunk játszani, hasonló érzelmekkel és felfogással viseltettünk a muzsika iránt. A kezdetekkor Szlovénia számos szórakozóhelyén felléptünk, nagyon jó fogadtatásban volt részünk, stúdióba vonultunk és 1998-99 között létrehoztuk első albumunkat, amely az ID nevet viselte.

Melinda: Milyen zenét játszottatok eleinte?

Sid: Az elején nem volt elég saját zenénk, tehát különböző együttesek számait dolgoztuk fel, mint például a Metallica vagy a Pearl Jam.

Melinda: Miért Siddhartának neveztétek el a zenekart? Honnan jött az ötlet?

Sid: Hermann Hesse könyve alapján. Ő írt egy történetet egy fiatal indiai hercegről, Siddhartáról, aki elhagyja családját és királyi életét, hogy megtalálja az élete igazságát. Mind olvastuk, tetszett a gondolat, és a név is.

Melinda: Meséljetek pár szót a zenei ízlésetekről!

Sid: Mindnyájan különböző zenét hallgatunk, a klasszikustól, a jazzen, rockon, poppon, metálon, r’n’b-n át az… mtv-ig… Mindent ami jó, de nem feltétlenül népszerű.

Melinda: A szövegeket írjátok meg előbb, vagy a zenét? Hogyan készülnek a számok? Van valaki, aki megírja a szöveget, és egy másik, aki a zenét, vagy együtt csináltok mindent?

Sid: A legtöbb szöveget Tomi írja, mert ő az énekes, és ő tudja, hogy lehet mindent úgy összerakni, hogy értelmet nyerjen. A zenét illetően, mi mind benne vagyunk. Mielőtt stúdióba vonulunk, mindent elpróbálunk.

Melinda: Mikor szlovén emberekkel beszélgetek a Siddhartáról és a dalaitokról, a válaszaikból arra a következtetésre jutok, hogy valami nagyon nagy dologról szólnak, és nem értem miért, mivel nem beszélek szlovénül. Miről szólnak a dalok?

Sid: A mindennapi életről, gondokról, társadalmi problémákról, érzelmi zűrökről, törött szívekről mesélnek. Néhányuk pedig álmokról, illúziókról, nem létező világokról szól.

Melinda: Az együttes 1995-ben alakult és első album, az ID 1999-ben jelent meg. Mi volt az emberek véleménye rólatok a megjelenés előtt? Milyen fogadtatásban részesült az első lemez?

Sid: Ahogy mondtuk, rengeteg ember támogatta a zenénket, mert az nagyban más, és eredetibb, mint más bandáké. Szóval az emberek szeretik, és talán meg is találják magukat a zenénkben.

Melinda: Az első album nagy sikert aratott és a másodikkal, a Norddal felülmúltátok ezt is. Hogyan éltétek meg? Mit gondoltok róla?

Sid: Boldogok vagyunk, mert nem könnyű mostanság ilyen eredményeket elérni.

Melinda: A Silikon Delta követte a Nordot 2002-ben, ez tartalmazza a legjobb számaitok remix verzióját. Többek közt olyan nagy nevekkel dolgoztatok együtt, mint a Laibach és Dj Umek. Honnan jött az ötlet a remix albumhoz?

Sid: Sokat beszéltünk DJ-kel, producerekkel. Szóval odaadtuk a zenénket azoknak a srácoknak, és ebből született végülis meg a Silicon Delta.

Melinda: A szerencsesorozatot az Rh-val folytattátok 2003-ban. És ez az album rengeteg meglepetés ajándékot tartogatott a rajongóknak. Értem ez alatt a különböző csomagolásokat, nagy koncertturnét Szlovéniában és külföldön. Azt hiszem, ez az album valamiféle mérföldkő volt, jól gondolom?

Sid: Igen, ez az album egyike volt a legjobbaknak, mostanáig. Hatalmas promóciós turnét tartottunk Európában!

Melinda: Mikor a harmadik lemez, az Rh- megjelent, egy nagyszabású koncertet tartottatok a Ljubjanai Központi Stadionban. Mennyire készültetek rá? Milyen volt a koncert?

Sid: Egy hónapot vett igénybe a felkészülés. Rengeteg próbát tartottunk az RTV Szimfónikus Zenekarral. Elég nehéz volt, minden energiánk ráment erre a hatalmas koncertre, ami lenyűgöző volt. Rengeteg ember jött el, hogy lássa a Siddhartát és nagyon büszkék voltunk, hogy ezt megélhetük, szóval köszönjük azoknak, akik eljöttek és támogatták a fellépésünket aznap!

Melinda: Az Rh- az első lemezetek, ami angolul is megjelent. Németországban is volt egy turnétok 2005 tavaszán. Mit gondoltok a kinti fogadtatásról?

Sid: Kis turnénk volt Németországban, és lenyűgöző tapasztalat volt. Ahhoz, hogy újra játsszunk külföldön, nagyobb támogatás kellene, több interjú magazinoknak, tv show-k, rádiós fellépések a világ minden táján. Ez csak így működhet.

Melinda: 2005 tavaszán a weboldalatok új külsőt kapott, és az Rh- lemez egyedi kiadása is megjelent, az angol verzió egy bónusz DVD-vel. Hat országban jelent meg. Szlovéniában, Németországban, Svájcban, Ausztriában, Lengyelországban és Horvátországban. Mit tartalmaz a DVD?

Sid: Mindenféle interjúkat és sztorikat a bandáról, néhány filmet a különböző koncertekről, biográfiát stb.

Melinda: Negyedik stúdió albumotok a Petrolea 2006. június 4-én jelent meg. Mennyi ideig tartott az elkészítése? Mit tudnátok elmondani ezzel kapcsolatban?

Sid: 8 hónapig dolgoztunk a lemezen. Az album a jó élő és nem a túlegyszerűsített muzsikán alapszik. Szóval igazibb a hangzás. 12 dalt rögzítettünk és a zene az talán a legjobb, amit a Siddharta valaha is játszott. Szóval csak hallgassátok meg a mp3-akat a weboldalunkon és egészebb képet kaphattok róla.

Melinda: A Petrolea kiadásra kerül angol nyelven is? Ha igen, mikor?

Sid: Dolgozunk rajta, de nem tudjuk még pontosan a megjelenés időpontját.

Melinda: A Petrolea júniusi megjelenésének tiszteletére adott parti után, Ljubljanában augusztus végén koncertet is adtatok, ami történelmet csinált: az első rock koncert a ljubljanai várban! Visszatértetek egy év kihagyás után, és életetek egyik legjobb koncertjét adtátok. Mi a véleményetek a koncertről?

Sid: Ez egy nagyon különleges koncert volt számunkra, mert egy kis idő után először szerepeltünk, ráadásul a közeli barátaink és a leghűségesebb rajongóink előtt. Olyan volt mint egy nyílt próba. Picit idegesek voltunk és nem olyan összehangoltak, mint most a Petrolea turné végén, de minden percét élveztük!

Melinda: Szeptembertől decemberig tartott a turné Szlovéniában. 18 fellépésen népszerűsítettétek az új albumot. Milyen volt? Milyen tapasztalatokat gyűjtöttetek a turné során?

Sid: Nehéz leírni pár szóban az egész turnét, mert minden koncert különleges, mert más az élmény, a közönség, más a helyszín stb. Nagyon boldogok voltunk, hogy eljuthattunk olyan helyekre is, ahol nem volt megoldható a nagy koncert. De azért óriási volt!

Melinda: A Petrolea turnénak vége. Gondolom az idei évet végigpihenitek, vagy nem? Mik a terveitek az idei évre? Mit tartogat 2007?

Sid: Ha minden jól megy, megpróbálunk kitörni a Petroleaval. Meg akarjuk mutatni az egész világnak mit tudunk!

Melinda: A legutolsó és legfontosabb kérdés: mikor jöttök Magyarországra?

Sid: Erre sajnos pontosabb információ még nincs, de reményeink szerint hamarosan!

Melinda: Köszönöm az interjút. Remélem, látunk titeket a jövőben Magyarországon vagy a következő koncerten!

Akik elkövették: Siska Melinda és Pintér Andrea.