Punk Portál - 2024. április 19.





 

2006. VIII. 9-16. Sziget fesztivál 2006


Írta: Kólás Edina
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2006. okt. 28. szombat - 21:40

Figyelem! A cikk nagyja a Fesztivált követő napokban készült el, de aztán a szerző akadályoztatása miatt a maradékot a napokban dobta össze emlékezetből. Szóval inkább el se olvasd!

Kiküldött tudósítónk, Kólás Edina számol be a látottakról, hallottakról.

A Kedves Olvasók már bizonyára végigolvastak egy halom élménybeszámolót, jól tudják, Madafaka szerdán épp melyik színpadon aludt el, vagy szombaton Enba hol metálvillázott, mielőtt mocsárrészegre itta magát. Arra meg aztán végképp nem kíváncsiak, én mikor merre sétálgattam. A Sziget-beszámolókat úgyis csak azok olvassák, akik felléptek a szaros bandájukkal, és kíváncsiak, hogy ki mennyire húzza le a Tálentum-színpados szerencsétlenkedésüket, vagy akik nem látták a Prodigy-t és meg akarják tudni, hogy az adott portál cikkírója épp jónak tartotta-e, vagy sem. Éppen ezért megkönnyítjük az Olvasó dolgát, csak ki kell keresni az érdekes zenekart, aztán elolvasni róla három semmitmondó mondatot, amiből amúgy sem derül ki semmi. Nem kell végigverekedni magunkat 10 oldalnyi baromságon, pár mozdulat, és kész.

Persze hogy a "fíling" elemzése se maradjon ki, először olvasható néhány nem zenei jellegű helyszín, élmény beszámolója, aztán jönnek a zenekarok...

karszalag - valamiért a Szigeten nem tudják követni a már mindenhol bevett szokást, maradt a szar műanyag, ráadásul a zöld „ottalvós”-ról folyamatosan kopott le a festék. A bejáratnál szokás szerint rángatták le az emberről, ha sikerrel jártak, csak reménykedni lehetett, hogy adnak egy másikat

homok - idén tengerparti hangulatot kaptunk, sár helyett homok szállt az ember pofájába. Egyik este találkoztunk egy csajjal, akit a haverjai épp ástak el a homokba. Segítettünk nekik...

krsna kaja - csak néhányszor volt alkalmam a krisnásoknál kajálni, szokás szerint nagyon jó volt mindig. Csak javasolni tudom a sültkolbász helyett.

főzelékes - a Sziget kb. egyetlen értékelhető kajáldája. Alapmenü a borsófőzelék kenyérrel. Ráadásul a legjobb arcokkal is itt futottunk össze. Találkoztunk részeg picsákkal, akikkel kajacsatára került sor (főzelék a fagyiban, stb.), francia sráccal, aki mexikóinak adta ki magát, és mindent hajlandó volt megkóstolni, amit mixeltünk neki, vagy éppen harcos amazonnal, aki meg akart verni minket. A legjobbakat itt röhögtünk egész héten.

silent disco - kintről nézve vicces volt, állítólag nagyon halk volt a füles, szóval annyira nem lehetett élvezni. Hogy miről van szó, azt már úgyis mindenki tudja, szóval nem részletezem.

mozi - na, a mozit idén már meg sem találtam, valami nagyon egzotikus helyre rakták.

divat - a divatszínpad viszont sokkal elérhetőbb helyre került, nem igazán értem, minek ez egyáltalán. Épp a metálsátor környékén csöveztünk, amikor érkezett valami extra trendi divatpicsa, és a koszos rockerek között fényképeztette magát. Szánalmas volt.

diszkó a nagyszínpad mellett - vicces hely, a nevére nem emlékszem. Párszor betértünk baromkodni. Lehet fotót készíttetni magadról, amihez aztán tengerpartos vagy hasonló hátteret fabrikálhat az ember, és elküldheti magának mailben. Találtunk egy fél dinnyét, ez volt a színpadi kellék, vicces képek készültek. Ideális Myspace-re. :)

lovarda - az állandó találkozóhely, itt gyűlt össze egy nagyobb társaság, akikkel mindig el lehetett lenni, ha már nagyon unta magát az ember. Esténként rock-disco, minden este ugyanazokkal a zenékkel, tánc az asztalon. Gyorsan unalmassá válik, de mégsem mehet az ember haza este 10-kor, itt ki lehetett még húzni pár órát.

külföldiek - a közönség nagyja már nem tudott magyarul, ezért úgy érezhette magát a fesztiválozó, mintha külföldön lenne. Meg is lepődtem, amikor visszaszólt valaki valami bunkó megjegyzésre, mert véletlenül pont magyar volt.

zúzda színpad - kb. az egyetlen értékelhető színpad idén, a Zöld Udvarból átkerült a világ végére egy félig kész ház mögé, elég ingoványos terepre. Legalább szólt rendesen, nem úgy, mint a szaros Hammer.

sajtórész a nagyszínpad mellett - órákat kellett sorbaállni a press karszalagért, amit aztán semmire nem használtam, csak egyszer tértem be a press területre, ahol sokkal profibb wc-t használhattam, mint az egyszerű halandók

mastercard - volt a Bahia mellett egy Mastercard reklámterület, ahol kisebb csapatok kareokezhattak vicces ruhákba öltözve, a felvételt kint TV-n lehetett nézni, majd a végén DVD-re írták nekik. Megnéztem párat, nem voltak túl viccesek.


Zenekarok:

AMD - lásd a Leukémiánál írtakat, engem meggyőztek a múlt ismerete nélkül is.

Beatrice - na, itt már eléggé be voltam baszva, legnagyobb élményem a "Piros, fehér, piros-fehér-zöld, ez a, ez a, ez a Magyar föld" refrén volt. Hihetetlen, mik léteznek még 2006-ban is.

Beatsteaks - németek játszottak németeknek német punkzenét ugyanúgy, mint tán tavaly... Senkit nem érdekelt a dajcsokon kívül az egész...

Blood Is Fire - kezdem kinőni a zenéjüket sajnos, azért a régi slágerek most is tetszettek

Boban Markovic - fúvószenekarral lépett fel, egynek elment

Böiler - bármennyire is paraszt zene ez, amit nem kedvelek, legalább hitelesen csinálják.

Bridge to Solace - jó hagyományokhoz híven hallgathatatlan volt a koncert. Vajon nem tűnt fel a keverősöknek? Legalább találkoztam pár ismerőssel, és nekiálltam sörözni a koncert helyett.

The Buttholes - valamiért őket mindig részegen csípem el a Szigeten. Így legalább igazán élveztem a koncertet. Nyomták az új album számait, a közönség reakciója is pozitív volt.

Büdösök - gáz, de most, 2006-ban csíptem el először a Büdösök zenekart. Élmény volt sok legendás dalt élőben is hallani, de a trombitával és szintetizátorral fűszerezett "zenét" azért hosszútávon hallgatni egészségügyi okokból nem javallott.

CAFB - egy szót jegyeztem fel e mellé a zenekar mellé a koncert másnapján: "bénaság". Ezek szerint nem tetszett, már nem is emlékszem.

Chief Rebel Angel - ugye te is láttad már Pándi úr remeklését a koncert végén? Nem? Akkor katt ide.

Choose Your Path - végre egy eredeti zenekar! Koradélután, a Talentumon játszottak pár embernek, mégis a Sziget egyik legjobb buliját nyomták le. Aki nem ismerné őket, járjon utána! Dobtak be cumi-gumicukrot, meg amúgy is viccesek voltak.

CPg - jóideje nem láttam őket az összeállás óta, egyre jobban rombolják a régi legendás nevet. Béna új számok (Adj egy cigit??), néhány 88-as Csoport feldolgozás, majd a rövid műsor végén újra elölről szinte az egész program. Egyetlen pozitívum, hogy az Erdős Péter nem hangzott el. (Vagy csak lemaradtam róla?) Oszoljatok fel!

Copy Con - szarul szólt, de jó volt a hangulat. Copy Con és társa, Copy Klón CD-re énekelt, a közönség táncolt. Nekem tetszett.

Csermanek Lakótelep - végre én is átélhettem Csermanekék produkcióját. Az biztos, hogy felejthetetlen élmény volt, nem az az átlagos punk-rock, amin elalszik az ember. Felállás: basszusgitár és szinti. A számok között pecás szakkifejezések jelentését tudhattuk meg. Sok ilyet a Szigetre!

Death by Stereo - furcsa módon sokkal jobban tetszett ez a koncert, mint a belgiumi áprilisban. Pedig a repertoár valószínűleg nem sokban különbözött, talán a hangulat volt jobb a tánctéren. Vagy én voltam részegebb most. :) Végigénekeltem a koncertet a szövegeket ismerete nélkül. Jó volt.

Derkovbois - sajnálom, de ha nem bírom a szöveget, nem tudok azonosulni a zenével. Értem a pozitív üzenetet, de nekem ez akkor se tetszik.

The Exploited - azt hiszem, egyszer elég lett volna a 'Ploited. Akkor még mosolyogva végignéztem a koncert (sajnos nem a '96-os legendás buliról van szó), másodszorra (ráadásul a Hammer sátorban) teljesen kiábrándító volt az egész, nem is kellett sokat várni, hogy elmenjek még egy sörért inkább.

Gecizők - éljen! Bucóék vitték a prímet a 2006-os Szigeten, elnyerték a Fesztivál Legjobbjának járó díjat tőlem. Kivételesen szórakoztatóak voltak, elhangzottak a régi slágerek, egyszerűen úgy volt jó az egész, ahogy volt.

Gentleman - ganja füstje szállt körülöttem, majd a német reggae-sztár színpadra lépett live band-jével. Volt béke, szeretet, jó hangú énekes lányok, és jó hangulat. Aztán továbbálltam.

Glen Matlock - a vén ex-pistolsos papa összeszedett valami haknizenekart, aztán pár szerencsétlen ismeretlen szám közé becsempészett alap Pistols slágereket, így próbálta eladni magát. Jól elbeszélgettünk közben, az I’m Not Your Stepping Stone-t meg énekeltem. Felejthető.

Gogol Bordello - Sokat vártam tőlük, és kb. azt kaptam, amire számítottam. Teltházas, jó hangulatú koncertet. Nem véletlen, hogy ilyen hirtelen világhírűek lettek. A koncert elején egy kb. 3 méter magas sörösdobozokból épült emelvényt cipeltek be páran a tömegbe, kíváncsi lennék, mi lett a sorsa... A Gogol Bordellot meg megnézném egy kis amerikai klubban.

The Idoru - vicces ruhákban nyomták a szokásos remek zenét. Lehet, hogy gáz, de én még mindig szeretem az Idorut...

Iggy & The Stooges - hatalmas tömeg fogadott minket Iggy koncertjének végén. Majdnem kilógott a fasza, kb. ennyi maradt meg bennem. Állítólag a koncert végén felhívott egy rakás embert a színpadra és ebből volt valami balhé, de azt már nem láttam.

Irie Maffia - egyre népszerűbb bagázs, szépen megtelt rájuk a sátor. Én csak az utolsó 2 számot csíptem el, tetszett. Ráadásul Krsa is vendégszerepelt az egyikben. Meleg, por, tánc, dancehall.

Last Minute - jó helyre kerültek, a Talentum az első főút mellett terült el, meg már törzsrajongóik is vannak, szóval egy elég jó koncertet sikerült összehozniuk. Talán pár új rajongót is szereztek.

Leukémia - ilyenkor sajnálom, hogy nem X évvel ezelőtt ismertem meg ezeket a zenekarokat. Sokan nosztalgiából jöttek, nekem most már tényleg illene magolni a szövegeket.

Liberal Youth - nyitózenekar első nap délután 4-kor. Jól szólt, jól nyomták, csak hát ez inkább egy kis klubban üt. Pozitívum: értelmes kommentárok a színpadról.

Mad Heads - ukrán rockabilly/psychobilly/ska banda, totális őrület volt a Wan2 sátorban, kár, hogy csak a végére értünk oda. A legvagányabb a basszeros hangszere volt, nagybőgő és basszusgitár keverékének nézett ki, szerintem egyedi darab lehetett.

Malacka és a Tahó - az első pár számot láttam csak, aztán valahova távoztam valamiért. Az okokat a múlt homálya fedi.

Mystery Gang - nemzetközi szinten elismert rockabilly zenekar, legalább a Blues színpadot is megnéztem idén. Szabadtéri koncert volt rengeteg emberrel, néhány szám után következett a néha bekattanó megőrülés és össztánc. Király volt.

Nesze - sikeresen lekéstem :(

Pannonia Allstars Ska Orchestra - siettünk, hogy még elcsípjük a PASO-t a világzenein, az utolsó néhány számra oda is értünk. Elég nagy tömeg fogadott minket. Ilyenkor mindig az a kérdés merül fel az emberben, hogy örüljön-e, vagy nem. Persze, jó, hogy sikeres a zenekar, de nem biztos, hogy az underground valamilyen szintű feladása megér ennyit

Prodigy - hehe, azért se írom le, milyen volt

Roy Paci - vártam a koncertjüket, de aztán valamiért mégsem tetszett, szóval gyorsan ott is hagytam a Wan2 sátrat, és visszamentem a Lovardába lazulni

The Snobs - bocs, de a Snobs se jött be most valamiért...

Tankcsapda - igen! Idén is láttam a Tankcsapdát! Na jó, csak hallottam, épp a főzelékes felé tartottunk, amikor felcsendült a s/t számuk. Király volt, de épp elég.

Tigris - ezért utálni fogtok, a Sick of it All helyett inkább megnéztem a Tigrist a Civil színpadon, egy pici kis sátorban, és nem csalódtam bennük. Remek hangulatú koncertet adtak, ahogy mindig.

Tisztán a Cél Felé - valamelyik nap kajálás közben a Krisna sátornál pont a TACF-be futottunk bele. Ha nem arról énekelnének, amiről énekelnek, még szeretném is ezt a bandát.

Torres Dani és a Veni Styx - kíváncsiak voltunk, hol is dobol Pogesz, a volt Smafu zenekar híres zenésze. Reménykedtem, hátha jó lesz. Nem volt az, egy szám után kénytelenek voltunk továbbállni, hamarosan amúgy is megvertek volna minket a tánctéren felvonult tinilányok és anyukák, mert nem viselkedtünk rendesen.

Semmi Komoly - a koncert napjára megjelent az új album, aminek nagyon örültem, a koncerten viszont valami nem stimmelt. Valahogy szétesett volt az egész. Pedig még akusztikus gitárt is bevetettek. A koncert végére a mostantól állandó záró Decadence-re azért összeszedték magukat.

Ska Hecc - a Ska Hecc jó, most is jó volt.

Tirpunk - én úgy emlékeztem, hogy a Tirpunk a nevük ellenére jó zenekar. Most erről nem tudtak meggyőzni.


Ennyi. Ezeket láttam, viszonylag jól éreztem magam. Az idei sziget pont olyan volt, mint az elmúlt akárhány év bármelyike. Nagy valószínűséggel jövőre is pont ugyanilyen lesz.