Punk Portál - 2024. március 19.





 

Smafu interjú


Írta: Marcell
Feltöltötte: Marcell
Ekkor: 2003. már. 10. hétfõ - 16:14

Kérdés: Meséljetek magatokról! Mennyi idősek vagytok, hol tanultok? Ki hogy érzi magát a bőrében? Mi volt a legmeghatározóbb mondat, amit eddig hallottatok?

Mozart: Én 22 éves vagyok, a zenekar vén disznaja, és az SZTE BTK-n vagyok IV. éves francia-orosz szakos, illetve fordító- és tolmácsképzős hallgató. Nagyon jól érzem magam a bőrömben, kivéve, amikor nem, de olyankor nagyon nem. Azért próbálok pozitívan hozzáállni a dolgokhoz. A legmeghatározóbb mondat? Hmm. Nemtom.

Pogesz: Én is tanulok, de én a BME-n. Én nem vagyok idős! A legmeghatározóbb mondat az volt, mikor Mozart, meg Sanyi megkérdezte az első próba után, hogy akarok-e dobot venni, és én erre azt mondtam, hogy: "Igen!" Így bevettek a zenekarba.

Sanyi: Mostanában sokszor vagyok szarul, és sokszor jól. Sokszor meg úgy átlagosan. De érdekel ez valakit? :) Kb. annyira, mint az, hogy 20 vagyok és építészetet tanulok a BME-n. A legmeghatározóbb mondat számomra Pogi "Igen!"-je volt! Remélem az oltár előtt is ezt mondja majd!

Kérdés: Kinek honnan ered a beceneve? (Elsősorban Sanyira lennék kiváncsi ;)

Mozart: Egy hosszú és unalmas történet. Szerintem tekintsünk el tőle, személyesen szívesen elmesélem bárkinek.

Pogesz: A csudát: se nem hosszú, se nem unalmas: Mozart egy zeneszerzőről, én a barátaimtól, Sanyi meg egy lókötő!

Sanyi: Ja, ennyi.

Kérdés: Hogy érzitek, milyen jó és milyen rossz tulajdonságaitok vannak? (mindenki magáról írjon! :)

Mozart: Hát a Sanyiban azt utálom, hogy... ja, magunkról? :)
Ami jó: nehezen lehet fölidegesíteni, kitartó vagyok és szerfelett kerülöm a konfliktusokat.
Ami rossz: hú, ebből sok van. Makacs, őszintétlen, egoista.

Pogesz: Nekem az a jó tulajdonságom, hogy kevés munkával sokat keresnek rajtam a fodrászok. A rossz az, hogy ritkán járok fodrászhoz!

Sanyi: Jó: nem vagyok haragtartó. Rossz: kábé ugyanaz, mint amiket Mozart írt, csak 3x erősebben, plusz még lusta vagyok mellé. Ami sajnos csak egy bizonyos fokig jó tulajdonság, és én ezt rég átléptem, de lusta vagyok visszalépni :)

Kérdés: Mik a kedvenc időtöltéseitek? Kinek mi a hobbyja?

Mozart: A tanulás mellett nem sok mindenre jut idő. Hobbim a zene. Minden mértékben: csinálás, hallgatás.

Pogesz: Én nagyon szeretek Pest és Szeged között vonatozni, hetente több órát is áldozok kedvenc hobbimnak.

Sanyi: Őöö... email interjúkra későn válaszolni :)

Kérdés: Van esetleg gyűjtőszenvedély valakinél?

Mozart: Régen gyűjtöttem bélyeget, de aztán rájöttem, semmi köze a nőkhöz, így abbahagytam... :) Amúgy szeretem például az eredeti CD-ket, kazikat, de pénzügyi okok miatt nem viszem túlzásba a gyűjtést.

Pogesz: Én a koncerteken használt számlistákat gyűjtöm.

Sanyi: Szőke skalpok, de még nincs sok. A lustaság, ugye.

Kérdés: Miért szeretitek a kedvenc bandáitokat? Mi a legfontosabb egy zenekarban ahhoz, hogy jó legyen?

Mozart: Nekem egyértelműen a zene dominál a szöveg fölött, ha jó a szöveg, az már plusznak számít. Persze magyarul éneklő bandáknál nehezebb elviselni a béna szövegeket, de a külföldieknél nem zavar. A zene pedig legyen energikus és dallamos, lehet vidám vagy szomorú, de ne árasszon depi-hangulatot.

Pogesz: Akkor jó egy banda, ha elég betyár!

Sanyi: A véleményem Pogeszéhez áll közelebb, bár asszem ő félig viccből írta :) Engem egy jó szöveggel bármilyen zene meg tud nyerni. Amúgy azokat a zenéket szeretem, amik 2 ütemről felismerhetők, és nem unalmasak, meg kifejezők. Hogy ezt ki hogy éri el, az mindegy.

Kérdés Pogesz: Szereted Britney-t?

Pogesz: Az ki?

Sanyi: Nem.

Kérdés: Heti egyszer próbáltok Szegeden. Mennyi ideig tart egy próba? Hogyan raktok össze egy új számot, mennyi idő kell hozzá? Ki miben veszi ki a részét?

Mozart: Mostanában egyre tovább tartanak a próbák, kb. 3-4 óra. Azért ez nem sok, elég hamar kifulladunk. A számok megírása mostanában hónapokig tart...

Sanyi: Jaja... nekem csomó kis ötletkém van, de képtelen vagyok
leülni, és megírni egy számot.

Kérdés: Mik a legszebb koncertélményeitek? Biztos van egypár muris történet a tarsolyotokban: történnek veletek fura dolgok fellépéseken?

Mozart: Van egy csomó sztori. Az egyik: Szeghalmon bemondtam a mikrofonba, hogy nincs meg a kocsi kulcsa, és mivel Apunk vitt el minket, teljesen beijedt, hogy most mi lesz. Koncert közben folyamatosan bemondtam a mikrofonba, hogy ha valaki talál egy kocsikulcsot, adja vissza. Végig be volt parázva az egész banda, Apunk is, meg a lánya, Dóri. Aztán koncert végén megtaláltam a zsebemben... :)

Sanyi: Nekem a legutóbbi vásárhelyi bulink tetszett, de ez hosszú...

Kérdés: Mit szerettek inkább, Szegeden, Pesten, vagy az ország más részein koncertezni? Fesztiválokon vagy klubbulikon érzitek jobban magatokat? Tudom, hogy nehéz általánosítani, inkább arra vagyok kíváncsi, melyik miért jó vagy rossz.

Mozart: Szegeden mindig sokan vannak és baráti a hangulat, de
mostanában szeretek inkább olyan helyeken játszani, ahol még nem voltunk, az izgibb. És Pestet is szeretem, ott majdnem mindig jó a buli. Egyébként a klubbulit és a fesztiválhangulatot is imádom, az előbbit a barátságos légkör miatt, az utóbbit a tömegpszichózis utánozhatalan fílingje miatt... :)

Pogesz: Tehát mindegy, csak játszhassunk:)

Sanyi: Inkább az új helyeket szeretem, meg az az igazság, egyre piperkőcebb az ízlésem, ami abban merül ki, hogy a jó hangzás egyre fontosabb (lenne, ha lehetne) számomra.

Kérdés: Hol szeretnétek a legjobban fellépni, ahol eddig még nem sikerült?

Mozart: Valami nagyobb fesztiválon, pl. Sziget vagy ilyesmi.

Pogesz: Én szívesen játszanék egy házibulin, ahol sok cimborám jelen van.

Sanyi: É-Ny magyarország, ott még nem voltunk.

Kérdés: Mire vágyik leginkább a zenekar? (pl. új erősítő, próbahely, sziget konci, külföldi karrier, stb. - gondolom erre mind?! :))

Mozart: Pontosan! :)

Pogesz: Ponponoscsajokra!

Sanyi: Ponponoscsajokra!

Kérdés: És mire vágytok a magánéletben?

Mozart: Szép és okos feleség, gyerekek, semmi betegség, ház, autó. Tudom, hogy közhely, de hát mire vágyjak? Nincsenek különleges álmaim, talán csak az, hogy sokat utazzak, de ez is közhely. :) Szeretnék egyszer eljutni Ausztráliába.

Pogesz: Csöndre! ...meg egy szendvicssütőre és sok celluxra.

Sanyi: Ezekre együtt, meg hogy ne unjam a munkám. De ez már közélet.

Kérdés: A régen várt Smafu-Brigád turnénak mostanában csak a halasztásairól hallani. Mi a legközelebbi dolog, amit tudni lehet róla? Mikor és hol várhatóak a turné állomásai? Milyen más bulikat terveztek a nyárra?

Mozart: Nem sok helyen lesz, de ott se biztos. :) Majd kiderül minden. Ahova hívnak, megyünk. A nyár még messze van, nem tudok róla nyilatkozni.

Kérdés: Azt is hallottam, hogy készül új lemez! Mikor vonultok stúdióba? Hogy állnak az új számok? Hogy fogjátok bírni szusszal a tanulást, a lemezkészítést és a fellépéseket is?

Mozart: Az túlzás, hogy "készül", de azért igyekszünk még ez évben előrukkolni egy teljes albummal. Valószínű nyáron vesszük fel, akkor nincs tanulás!

Kérdés: Tudom, hogy szörnyű kérdés, de felmerült bennem: mi ez a dolog, hogy jobbára 14-16 éves korosztály hallgat benneteket? Ti észrevettetek ilyesmit? Mit szóltok hozzá?

Mozart: Igaz a dolog, de egyrészt sokan eltúlozzák, másrészt ez amúgy is a fiatalok zenéje, egy punk-rock koncerten nem sok 25 év fölöttit látni. Nálunk tényleg egy fokkal fiatalabbak az emberek, de azért ugyanúgy eljárnak a normális punkfanok is, és addig nincs gond. A fiatalok meg reméljük, 3-4 év múlva is eljönnek. Nyilván amiatt van, hogy könnyen emészthető a zenénk.

Sanyi: Kb. ilyen idős voltam, amikor a számaink nagy részét írtuk, úgyhogy ez természetes... Szerintem változtunk azóta sokat, ha a mai önmagunkat bele tudjuk írni a következő albumba, talán a saját korosztályunk is inkább eljön. de nem zavarnak a kicsik, sokkal több fasz 20 éves van, mint 14-16 éves.

Kérdés: Sanyi: Hogyan emlékszel vissza az "első csókra"?

Sanyi: Jó volt! asszem akkor voltam először úgy szerelmes, hogy viszont is. 14 voltam talán? De miért csak engem kérdezel?

Kérdés: Mi a véleményetek a net szerepéről a punk közösségben? Lehet egy olyan banda jól ismert, aminek nincs honlapja? Mit gondoltok általában az internetről, szerintetek tényleg elridegíti az embereket egymástól vagy csak egy újabb lehetőség a társalgásra? Veszélyes? Jó vagy rossz irányba változtatja az emberi kapcsolatokat?

Pogesz: Elég sokat netezek, szerintem hasznos, mert gyorsan hozzájuthatsz szinte minden információhoz. Ircen meg sokszor találkozok haverokkal, könnyebb így megszervezni mindent, olcsó és nem számít a távolság.

Sanyi: Én egyre kevesebbet netezek, mostanában nehezebb is hozzájutnom. Olyankor fórumozok (PP + index). Az a jó, hogy már
leszoktak többnyire az emberek az álnéven beírt baromkodásról. Neten mindenki őszintén beszél, igaz, ennek csak 1-2%-ának van valami értelme is :) Jó még az is, hogy közvetlen információkat kaphatsz, véleményeket és ellenvéleményeket láthatsz, mindezt anélkül, hogy bármilyen szűrőn keresztülment volna. Újságban, tévében ritkán kapsz egyoldalú kommentár nélkül bármit is.

Kérdés: Mit szerettek jobban:
1. könyvet olvasni,
2. újságot olvasni,
3. rádiót hallgatni,
4. CD-t hallgatni
5. a neten olvasgatni/zenét hallgatni?

Mik a legjobb könyvek, amik a punkról íródtak? Szerintetek mennyire fontosak a fanzinek és melyik tetszik nektek a legjobban? Szoktátok hallgatni a punk rádióműsorokat? Szerintetek a punkportál ideális hely, ha valaki a punkról akar tájékozódni? Mi hiányzik belőle, ha nem?


Mozart: Szeretek könyvet olvasni, de a lustaságom ebben sokszor meggátol. Újságot nem nagyon, rádiót SOHA nem hallgatok, utálom. Netezni elég sűrűn szoktam, de nem viszem túlzásba, a zenehallgatást viszont igen. :) A fanzineket szeretem, de inkább az ilyen igényesebbeket, mint a Magyar Taraj.
Nem szeretem a punknak a koszos-mocskos oldalát. Néhol a "csináld magad!"-kiszerelés csak erőltetett pózolás. Punk rádióműsort Szegeden nem lehet fogni. A PP szerintem a legjobb magyar punk oldal, nem is tudom, mi hiányzik róla.

Sanyi: Nos, nekem nem annyira tetszik a PP, bár tényleg a legjobb magyar punk oldal. a többi, amit eddig láttam, szar, ez pedig... nem rossz. A "csináld magad" kiszerelés néhol tényleg póz, amúgy szerintem a legjobb is lehet, meg a legkorrektebb, ha az embernek van rá ideje. A punk koszos-mocskos oldala engem nem zavar, bár nem élek vele :) Amúgy mostanában heti legalább 1-2 könyvet elolvasok.

Kérdés: Szerintetek mennyire húznak szét vagy ismerik egymást azok az emberek, akik punknak tartják magukat Magyarországon? Hogyan lehetne összefogni a punkot egy mozgalommá? Jó lenne, ha a punkból mozgalom lenne?
Szerintetek mi a fő különbség a külföldi és a hazai punk felfogás között? Min lenne jó változtatni itthon vagy külföldön? Hogyan lehetne?


Mozart: Mozgalom?? És mit kéne elérni vele? Én a punkot nem mozgalomnak, nem is életstílusnak, inkább csak életérzésnek, hozzáállásnak tartom. Meg persze zenének. Ami külföldön (szerintem) jobban megvan, az a zenekarok közti összetartás, bár azért itt is van pár jó példa. Na meg külföldön egy átlag punk nem 2-3 bandát ismer.

Sanyi: Nem érdekel, hogyan lehetne összefogni egy mozgalommá, mert ez egyrészt lehetetlen, másrészt hülyeség is lenne. A punk maximum gyűjtőfogalom. Összességében sokkal jobban tetszenek a régi 76-77-es bandák (mostanában főleg ilyet hallgatok), mert akkor még nem másolták egymást. Eleve nem úgy kezdték el, hogy "csináljunk punkzenekart". Néha úgy látom, a punk akkor halt meg, amikor elnevezték... Persze a maiak közt is vannak jók, akik mernek elszakadni a fősodortól. de a punkról nem érdemes beszélni.

Kérdés: Mit gondoltok ingázó lányokról? ;)

Sanyi: Hát... vótak, vannak :) nekem meg valamiért mindig ilyenek tetszenek meg :) Eddigi 'komolyabb' barátnőimnek mind épp volt barátjuk összejövésünk pillanatában, aztán ebből lett is kavar :)

Kérdés: Mi az, amitől a falra másztok? (Az ilyen interjúktól, mi? :)

Mozart: Utálom, ha valaki tudatlan vagy bunkó, ezt tudja magáról, és mégis büszke rá. Falra mászok továbbá a táblán megnyikkanó kréta hangjától. :)

Pogesz: Én sok dolgot utálok, pl: ha a WC-n rámnyit valaki.

Sanyi: A sznobizmust. az is egy fajtája, amiről Mozart írt.

Kérdés: Ha akármennyi pénzetek lenne, mit adnátok (adtatok volna :) egymásnak ajándékba karácsonyra? És mit adnátok a portál olvasóinak? Üzentek valamit
lelkes olvasóknak?


Mozart: Én Poginak egy DW dobszerkót (ez itt a reklám helye), Sanyinak profi erősítőt, meg úgy en bloc a zenekarnak stúdiót profi cuccal, meg turnébuszt. Csak ennyi. :) A punk portál olvasóinak gyorsabb Internet-kapcsolatot (az soha nem elég gyors). Aki idáig eljutott ebben a hosszú interjúban, annak gratulálok! Találkozunk a koncerten!

Pogesz: Sanyinak egy kurva nagy virgácsot, de sajnos az akkora lenne, hogy minden pénzem rámenne és Mozartnak csak egy fekete alkoholos filcre jutna, legyen mivel aláírni a csajok mellét:) A Punk Portál olvasóinak vennék egy-egy Ten Foot Pole albumot, hogy művelődjenek.

Sanyi: Vennék egy falut jamaikában, és mindenkit odaköltöztetnék! Jejeje



Az interjú kérdéseit elsősorban Kipu,
másodsorban Marcell állította össze.





Most szólj hozzá!