Punk Portál - 2024. március 29.





 

Total Addiction 12.


Írta: Klein
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2006. aug. 17. csütörtök - 09:28

Fénymásolt A4-es lapokból tűzőgéppel "egybeszerkesztett" újságot árult egy kis vézna, lóhajú kölyök a 98-as Szigeten. Nem tudom, ő állította-e össze, vagy nagy üzlet reményében terjesztette, én napokig röhögtem a Total Addiction első számának butuska metalista cikkein, és azon, hogy a lapalapító felvette második vezetéknevének a Slayer nevet. Aztán az évek során teljesen függővé váltam - hogy idejekorán elsüssem ezt a rossz szójátékot.

2006. Sziget: vidáman nyúlok a fénymásolt A4-es lapokból tűzőgéppel "egybeszerkesztett" újságért, hosszabb kihagyás után elkészült hát a tizenkettedik szám. Amikor három éve a Tiszta Szívvel fanzinnel közösen jelent meg a 11. Total Addiction, úgy tűnt, fellélegezhetnek a magyar anyák, Dr. Slayer felhagy a publikálással, s már csak Humán Error zenekarával bünteti az odatévedt emósokat. De a fenéket! Aktívan közreműködött a Diszkóbalesetben, s most újra kezébe vette az pönnáját, hogy megmutassa, hol lakik az Úristen.

Mindig a koncertbeszámolók a Total Addiction erősségei: írójuk nemcsak remek láttató erővel közvetíti a bulik hangulatát, hanem jó érzékkel vegyíti "iszunk-hányunk-belefekszünk" típusú személyes élményekkel. A csehországi Obscene Extreme és a Play Fast or Don't fesztiválok hangulatos képét kapjuk két pesti és egy bécsi buli mellett. "Grind, grind, grind!!!" A Human Error turnékról szóló összefoglalókat pedig képtelenség vigyorgás nélkül olvasni. Az ukrajnai miniturné állomásait követve nemcsak a ukrán színtérről kapunk beszámolót, hanem az ország hétköznapjairól és a rendvédelmi szervek korrupciós állapotáról is.

Nekem az interjúk sajna túl hagyományosak. Ha az együttesek honlapjának címe szerepel a cikk végén, szerintem mellőzni lehetne a "kik a tagok?", "mi jelent meg eddig?" kérdéseket, de valóban nem biztos, hogy mindenki utánanézne ezeknek a neten. Egyedül a Japanische Kampfhörspiele beszélgetés tér el ettől igen markánsan, a "Hány sört ittál ma?" felütéssel. Valószínűleg a Metal Hammeren nevelkedett a szerkesztő (true old school :), azért készít ilyen tradicionális "intiket". Ugyanakkor pozitívum, hogy majdnem mindig olyan bandákat választ, ahol a darálás mellett igen komoly szerepe van a mondanivalónak. Ezt példázza a Say Yadina vagy a Bombenalarm, no és az elmaradhatatlan Krush. Értesülhetünk a Martyrium felbomlásáról, és a cseh Cerebral Turbulency dobosa is szopatja kicsit Slayert. "Odabasz" még a Step On It. Csak a gyűlölet! Csinálj te is zenekart!! DIY or die!!! "Mindenki vegyen egy olcsó hangszert, csináljon egy zenekart, mindegy milyet, szarja le mások véleményét és zenéljen, bulizzon, sörözzön. És mindenekelőtt zenéljen, és ne ideológiát közvetítsen!" A bemutatott bandák CD-iről ismertetők is szerepelnek a lapban.

A lemezértékeléseket annak ellenére imádom, hogy a legtöbb zenekarnak még a nevét sem hallottam soha. Mert komoly szellemi kihívást és izgalmat jelent elképzelni, milyen lehet a "mince/grind", a "dallamos crust/d-beat móka" vagy a "beleapofádbahardcore" stílusuk.
Néhány bemutatott album: Unholy Grave és Agathocles kislemezek rogyásig, Napalm Death, Armageddon Clock, World Burns To Death, Cruel Face… már a nevektől félni kezdek! :) És hogy milyen beteg elme képes a "full-agresszív" gore/grind, black/death hordák CD-i közé helyezni Herczku Ágnes népzenei albumát, felfoghatatlan!

Bár a Diszkóbaleset kapcsán cikizi a világmegváltó szándékokat Slayer úr, a lap végén sajtószemlét közöl az iraki megszállásról, egyértelműen elítélve az amerikai beavatkozást. Kapunk néhány rövid idézetet angolul a Föld sorsáért aggódó lelkiismeret felpiszkálására (például Thor Heyerdaltól), s a Krush interjú közepén is magyar fordítás nélküli feleletbe botlunk váratlanul. Follow me nyelvleckének szánják? Nem nagyon értem, miért ez az "angolmánia", hiszen az angol még csak nem is egy nyelv, hanem csupán egy hibás nyelvváltozat, élőszóban eltorzított nyelvjárás. Bárki megerősíti ezt, aki tanult latinul.
Doktorunk élvezettel idézi egy skót (Filthpact) zenész angol tájszólását, miközben a nép egyszerű gyermekeinek szánt Total Addiction nyelvezete annyira primitív és gyönyörű, hogy a világirodalom legjobb regényei közt számon tartott Kazohiniát idézi számomra, fakke-fakke. Szléjör annyira parasztnak mutatja magát, hogy a gitárhúrokat szalonnatáblára feszíthetné fel, ám ez vélhetőleg csak bolondozás. S ha mégsem? Örvendjünk, hogy egy ilyen punk szellemiségű "fukke grindos HC" kiadvány is színesíti a fanzinpalettát.
És reszkessetek, jön az új Human Error album!

Total Addiction : underground hardcorepunk fanzine #12. - 2006 nyár - 20 oldal - 200 ft (disbeatrawpunk@freemail.hu).

A lapban ajánlott fanzinek tartalma és elérhetőségei:
Ellenállás #1.: Din-Addict, Jack, Human Error, Radikális Amputáció stb. (vlagyimirputyin@vianovo.hu)
Látlelet #3.: Abysmal Terror, Another Way, Shitoba, Asto Pituak stb. (disznoporkolt@freemail.hu)
69 #2.: ENT, Dr. Martens stb. (zine69@freemail.hu)
Shrunken & Mummified #7.: Das Krill, World Downfall stb. (shrunky@freemail.hu)
Negatív #1,2. : Kretens, linx, Schleki, Elit Osztag, Böiler stb. (negativfanzin@vipmail.hu)
Sound Of The Streets #2.: Janitors, Benjamin, Frontkick, Vendetta, Perkele stb. (marsh@skinhead.hu)
Mi Oldalunk #12.: Step On It, Vitamin X, Another Way, E330 stb. (Csüllög Sándor, 5530 Vésztő, Munkás u. 43.)
Diszkóbaleset #3.: RxAxMxBxO, (International) Noise Conspiracy stb. (http://www.socialdisease.tk)
Ploppy Pants #3.: Eastfield, Vomitos, Oi Polloi stb. (Skócia, dirty_little_punk@hotmail.com)
Warning #2.: Hellshock, Crucifix, Discharge, Reality Crisis, Blood Runs Red (USA, Portland - 250 Ft-ért Dr. Slayertől beszerezhető)