Punk Portál - 2024. április 19.





 

Julia – Sunrise (Monkey Music/Universal, 2006)


Írta: Mozart
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2006. jún. 6. kedd - 15:04

A Julia egy osztrák zenekar, és lehet, hogy ti nem hallottatok még róluk, de ők se rólatok. Az viszont biztos, hogy Ausztriában és számos más helyen is elég ismertek, amiben több tényező is közrejátszott; leginkább az, hogy az egyik kislemezes daluk (Beautiful) a 2005-ös jéghoki VB hivatalos dala lett, így aztán a nyitóünnepélyen több ezren, a képernyőkön keresztül pedig több millióan nézték meg élő produkciójukat.

Nem egy amatőr bandáról van tehát szó, és a Sunrise kivitelezésén ez látszik is. Nagyon profi a CD, igényes és nagyon egységes a borító dizájnja, valamint nem spóroltak az anyaggal sem belőle: a dalszövegeket „rejtő” könyvecske 24 oldalas, szinte már érződik, hogy nehezebb a CD, mint egy átlagos darab. És – amint azt már megszokhattuk a tőlünk nyugatabbra fekvő országok zenekaraitól – a hangzás is tökéletes, teljesen MTV-kompatibilis, ha szabad így fogalmazni.

A zene pedig leginkább pop-rockként jellemezhető, punkos és néhol emós behatásokkal, de szerencsénkre nem a nyáladzós fajtából. Viszont éppen ezért nem is annyira fülbemászóak a dalok: a zongorás intrót követi az abszolút sláger, a Technology, ami egy könnyen megjegyezhető és felismerhető, rádióbarát rock nóta – utána viszont olyan dalok következnek, amelyek kevésbé maradnak meg. De azért a színvonal nem változik, minden szám igényesen meg van komponálva, ki van dolgozva, látszik, hogy egyik számot se szánták tölteléknek. A hangszeres tudással, énekhanggal semmi gond, és a német ajkú zenekarok nagy részével ellentétben itt az angol kiejtéssel sincs különösebb probléma (merthogy természetesen angolul énekel a banda). Az egyetlen bajom talán csak az, hogy a végig magas színvonal ellenére nincs egyetlen kiugróan fogós szám sem, egy olyan, ami után azt mondanám: „ez az, erre vártam, ezt a számot megjegyzem magamnak/megmutatom egy haveromnak/rárakom egy válogatáslemezre.

Összességében leginkább a „popos, de technikás”, „könnyen emészthető, de igényes” típusú jelzőpárokkal tudnám leírni a Juliát. Nehéz a nem Amerikából/Egyesült Királyságból érkezett zenekaroknak befutni a nemzetközi színtéren, de a Julia máris szerepelt jó pár híres nemzetközi fesztiválon (Novarock, Forestglade stb.), szóval nem lennék meglepve, ha az alternatív nemzetközi zenei média felkapná a nevüket belátható időn belül. A CD-n található egy klip is a már említett Technology c. számhoz, talán ez lesz a nemzetközi karrier felé tett első lépés? Majd meglátjuk.

http://www.julia.co.at
http://www.myspace.com/juliaband