Punk Portál - 2024. április 24.





 

2003.02.22. - Bécs - Anti-Flag


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. feb. 24. hétfõ - 11:28

Újra szerencsém volt Bécsbe látogatni egy remek koncertre, úgyhogy most leírom nektek, milyen is volt.

Reggel 10-kor találkoztunk, hogy városnézésre is legyen idő, meg hogy jegyet is tudjunk szerezni. Kocsival mentünk, Petiokos volt a sofőr, neki köszönet mindenért! Az odaút jó hangulatban telt, megbeszéltük az aktuális punk-rock helyzetet, hallgattunk Anti-Flag-et, meg egy pár más CD-t. Tök jól mentünk, a határon se volt semmi, még az útlevelet se kellett megmutatni. A benzinvásárlást Ausztriára hagytuk, mert már ott is olcsóbb. Nagyon durva.

Jó korán, kb. negyed 2-kor érkeztünk az Arenához, ahol az Anti-Flag buszából pakolásztak, és egy-két punk gyerek bóklászott a környéken. (Hú, most jut eszembe, hogy majdnem elcsaptunk egy zsarut, a hülye barom beállt elénk. Aztán meg üvöltözött egy sort, megnézte a háromszöget, meg az egészségügyi dobozt, és továbbengedett. Ezek direkt a magyarokat szopatják szerintem.) Jegyvásárlásról még szó nem volt sehol, körbejártuk az egész helyet. Ezért inkább leparkoltunk, és metróval indultunk a belvárosba. Tök futurisztikus volt a metrókocsi, egy rakás TV volt felszerelve, amiben hírek, időjárás-jelentés, rajzfilmek, és persze reklámok mentek. A jó hangulat fokozódott, végigpoénkodtuk az utat, pedig mindenki majdnem tök józan volt. A Maria Hilfer Stasse-n kezdtünk el bóklászni (remélem, jól írom, ez a helyi Váci utca). Először a jegy-helyzetet akartuk felmérni, ezért a Jugendinfo-ba mentünk, ahol ilyeneket lehet kapni. Az esti bulira már nem volt jegy, ahogy sejtettük, de a májusi Deconstruction Tour-ra kaptunk 25 euróért. Elég szép árak vannak. Azt mondták, hogy az esti bulira már csak 200 jegy van, és igyekezzünk vissza jó korán, mert sor lesz. Azt mondták, hogy 6-tól lehet majd venni. Ezért kettészakadt a csapat, ketten visszaindultunk az Arenához, a többiek elmentek punkboltot és egyebeket nézni.

Kb. 3 körül értünk vissza, a helyszínen nem sok változást tapasztaltunk, kivéve egy autót, amiből üvöltött a punk-rock. Természetesen magyar ismerősök voltak a kocsiban. :) Kaptunk sört, és társalogtunk. A legviccesebb jelenet: hárman ülnek a kocsiban, vedelnek, cigiznek, közben mindenki üvölt a Minor Threat Straight Edge című számára. A következő kb. 2 órát azzal töltöttük, hogy álltunk az ajtóban, és vártuk, hogy kiderüljön, hogy mi lesz a jegyekkel. Közben szépen lassan érkeztek az osztrák punkok. Vedelték a drága piákat, szívták a drága cigiket, zabálták a drága kekszeket. Itt még a "szakadt" punkoknak is sokkal több pénze van, mint az otthoni átlagembernek. Közben hangoltak a zenekarok, meghallgathattunk kintről pár Anti-Flag számot is. Láttunk nagy kutyákat, meg egy kicsit, kb. 15 centis volt. Megkergette a nagyokat. :) Kb. 5-kor kiragasztottak egy cetlit, hogy a szemben lévő ajtónál lehet majd a jegyet venni. Mi álltunk oda elsőnek. Kb. egy óra alatt szép kis sor alakult ki. Közben visszaérkeztek az utastársaink, vártunk a jegyekre. Teljesen normálisan várt mindenki, amíg meg nem érkezett egy újabb nagy magyar kontingens. A kb. 10-15 fős társaság oldalról a sor mellé állt, hogy majd utánunk vesznek jegyet. Ennek az lett az eredménye, hogy fél óra alatt a sor átalakult egy nyomorgó félkörré. A sok idióta osztrák nyomta előre az embereket, minket meg neki a zárt ajtónak. Azért mi jól éreztük magunkat továbbra is, szidtuk a hülye társágot magyarul, baromkodtunk. Aztán este 7-kor jött néhány rendező üvöltözve, és a nagy hisztériában megvásároltuk a jegyeinket 13 euróért. Asszem többet ilyet nem csinálok, mindig meg fogom szerezni előre a jegyet.

Lepakoltunk a kocsiba, és gyorsan beszaladtunk a helyszínre, mivel rohadt hideg volt. A nagyteremben volt a buli, szépen meg is telt. Egyszer voltam már itt pár éve. Elég nagy hely, kb. Nemart méretű (a színpad kicsit nagyobb), a terem felét egy lelátó foglalja el. A keverős csávóknak egyetlen CD-je volt a zenekarok közötti szünet kitöltésére, a Honest Don's Greatest Shits válogatás, ezt játszották le egy csomószor. A legszarabb az volt, hogy ezen az albumon szerepel egy Anti-Flag szám is. Közvetlenül az AF koncert előtt is pont egy Anti-Flag szám ment le a magnóból. A közönség nagyjából a szokásos oszták, minden második gyereken AF póló, amit gondolom a múltkori bulin vettek. Persze most is mindenki bevásárolt, megvették az aktuális anyagokat, most a Bush-gyalázó AF póló a menő. Kíváncsi vagyok, mit szólt este otthon anyu. Ja, ki ne hagyjam, a csajok most is jól néztek ki.

Kezdett a Red Light Flash, nemsokára Budapesten is játszanak. Volt bevonulás sötétben, szóval készültek a bulira. Emlékeim szerint már láttam őket régebben. Nem volt rossz, néhány szám kifejezettem tetszett. Eleinte nem volt mozgás, de aztán pár szám után beindultak páran, jó durván pogóztak, néhány gyerek csak úgy repült ki a tömegből. Már itt is ugrottak páran a színpadról.

Időközben találkoztunk még pár ismerőssel, elég sok magyar jött el a bulira. Voltak különböző megoldások, érkeztek kisbusszal, vonattal, és stoppal is.

A ZSK volt a második előzenekar. Letöltöttem tőlük egy számot itthon, ez alapján nem vártam túl sokat tőlük. És tényleg nem volt valami nagy szám, amit alkottak. Totál kommersz, skatepunkot nyomtak Blink és Sum41 vonalon. Azt hiszem, ők nyomták a Sham69 feldolgozást (ha nem ők, akkor az RLF), ami természetesen az If the Kids Are United volt. Erre beálltam kicsit táncolni, és arra megállapításra jutottam, hogy elég punnyadt ez a közönség. Itt már jó sokan táncoltak, ugráltak. SmafuSanyival tréfálkoztunk a koncert alatt, számoltuk, hogy mennyi ideig tarják fenn a stagedive-oló embereket, kb. 5 másodperc volt a rekord, de általában egyből lesegítettek mindenkit a földre. Mindhárom zenekarnak volt zászlója, a ZSK logó egy az egyben 7 Seconds lopás volt, tök ugyanúgy nézett ki.

A-FMegint belehallgattunk a Honest Dons válogatásba, majd besötétedett, és mindenki azt hitte, hogy következik a főzenekar, az Anti-Flag. Asszem a basszgitáros érkezett, aki átadta a szót egy bekendőzött arcú gyereknek, aki arról a tüntetésről beszélt, amiről ide a PunkPortálra is küldtek szórólapot. Nagyjából arról szól a dolog, hogy menni kell tüntetni, mert az Operabálon nagyon gazdag emberek partiznak. Mindenki megtapsolta az ifjú lázadót, majd kezdődhetett a koncert. Azért kíváncsi lennék, mi értelme van egy ilyen felvonulásnak, és hogy a teremben tartózkodó gyerekek közül hánynak az anyukája/apukája lesz ott az Operában. :)
Aztán elkezdődött a koncert. Ami egyből feltűnt, hogy a hangzás sajnos nem volt 100%-os. Szerintem az ének elég halk volt. A színpad előtt a pogóban meg nem is lehetett rendesen hallani, mert a hangfalak a hátrább állók felé voltak fordítva. Egyébként a lelátó is dugig volt, csomóan ülve nézték végig a bulit. Na, ez az, amit én tuti nem bírnék. A pogo elég lagymatag volt, elől meg a szokásos nyomorgás. A közönség nagy része valószínűleg azt az egy számot várta, amit a végén játszottak el (Die For The Government). Szóval nem úgy tűnt, hogy nagyon ismernék az emberek a számokat. Mindenki ugrándozott a színpadról, ilyesmik. Ezek ellenére összességében nagyon tetszett a koncert, egy rakás nagy slágert eljátszottak, fontossági sorrend nélkül néhány: A New Kind Of Army, Fuck Police Brutality, Captain Anarchy, 911 For Peace, Mumias Song, Underground Network, This Machine Kills Fascists, stb.A-F Volt egy új is az októberben megjelenő albumról. Nagyon szimpatikus volt a zenekar hozzáállása, hangoztatták a punk-rock egységét, hogy mindenki figyeljen a másikra, meg ilyesmik. Amikor az egyik pörgősebb szám közben a színpad előtt egy rakás ember elesett, megálltak, és megvárták, amíg mindenki felkelt, és csak utána folytatták. Szóval ez a része nagyon tetszett. A további szövegekben az aktuális témákat említették, George Bush-t szidták, és a háborúellenességről beszéltek. Ez persze nagyon szép dolog, de érvek nélkül semmit nem ér. Találkoztam egy gyerekkel, akivel "elbeszélgettem". Kb. annyit bírt kinyögni, hogy "Fuck George Bush!", de azt aztán sokszor. Még skandáltatott is a zenekar a közönséggel valami ilyen hülyeséget, az szerintem nagyon gagyi volt. Nem hiszem, hogy ezeknek az osztrák gyerekeknek túl sok fogalma lenne arról, hogy mi is folyik itt valójában. (Nekem sincs.) A végén, mint már írtam, volt Die For The Government, utána két ráadás szám, majd vége. A-FAz egyik ráadás a Clash-től volt a White Riot Joe Strummer emlékére. SmafuSanyi szépen énekelte a szöveget a mikrofonba, büszke voltam rá. Összességében mindenképpen megérte elmenni erre a bulira, de azért lehetett volna jobb is. Megnézném őket valami más helyszínen. Például Budapesten. :) Közben bemondták, hogy a turné során eddig ez volt a legjobb állomás, de egyre inkább kezdem úgy érezni, hogy ezt minden zenekar minden állomáson elmondja, annyi ilyen "legjobb" bulin voltam már.

A terem gyorsan ürült, a kocsinál találkoztunk, elbúcsúztunk kevésbé szerencsés társainktól, akik nem kocsival indultak haza. Az úton először Sublime hallgatása közben néztük meg a városszéli olajfinomító éjszakai képét. Nagyon szép volt a sok fény, igazi futurisztikus kép volt a gőzfelhőkkel. Ráadásul még egy tök sárga holdunk is volt a horizonton. A határon épp aludtam, megint nem kértek útlevelet. Meghallgattunk még pár nyugisabb zenét, majd egészen a házunkig hozott el Peti, ezért külön köszönet! Előbb érkeztem, mintha egy átlagos Vörös Yuk buliról tértem volna haza.