Punk Portál - 2024. március 29.





 

Kárpát-medencei Sörtúra, 2. állomás: Prága


Írta: gandalf
Feltöltötte: gandalf
Ekkor: 2003. feb. 23. vasárnap - 09:29

Kárpát-medencei Sörtúra, második állomás: PRÁGA

Ahogy mondani szokás: ,,a nagy sikerre való tekintettel'' folytatódik a Sörtúra az őszre beharangozott, aztán a Punkportál változásai miatt (is) elhalasztódott Prágai állomással. A cél továbbra is ugyanaz: megismertetni a PunkPortál sörivó közönségét a régió legjobb aranysárga (és barna, fekete, vörös, stb.) sörkínálatával. Persze továbbra is speciálisan értelmezzük a bemutatás tárgykörét, maradunk a minőségi, jobb daraboknál. Prága, a sör közép-európai fővárosa adott is munkát bőven persze. Bár tárhelyünk elvileg már végtelen, az olvasó ideje talán nem az, ezért a rengeteg sör és szórakozóhely közül csak az önkényesen kiragadott darabokat említjük.

Prága az a hely, ahol a magyar árnál olcsóbban jó söröket ihatsz. Mielőtt azonban egy kis képzavarral élve a megfogható sörösüvegek mezejére lépnénk, lássuk hát mit is kell még elsajátítani a Prágába látogatóknak, a sör tartásán, ivásán illetve a Velkopopovicky (velkópopovicski) és a Krusovice (kruzsvice) szavak részegen történő, érthető kimondásán kívül.

Egyelőre még cseh korona a főváros és a Cseh Köztársaság valutája, s még útlevéllel kell utazni. (De mindenképpen egy érv az Eu csatlakozás mellett, hogy akkor aztán felnyílnak a határok, és folyhat a sör a szintén leendő tagállamból, Csehországból. Persze, ha ők leszavazzák az ügyet, akkor megszívtuk :) Szóval egy cseh korona 5-6 Ft, attól függően, hogy éppen éri-e nemzetközi tőketámadás a Magyar Nemzeti Bankot. Pénzt váltani itt is előre érdemes, a helyiek nem a legmegbízhatóbban váltják a valutát, főleg a forintot.

Sajnos a magyarok más szempontból is élvezhetnek hátrányokat, nem igazán szeretik ott a fajtánkat, velünk sajnos megtörtént, hogy amikor angolul kértem a sört (egy bizonyos részegségi fok után csak angolul tudok beszélni. Komolyan. :)), lazán kihozták, de amikor meghallották, hogy egymás közt az ékes magyar nyelvet használjuk, már nem láttak minket szívesen. (vagyis kirúgtak)

Persze ez csak egy kivétel, a kocsmák többsége azért megnyílt előttünk, ezen az eseten kívül csak egy szlovák pincér akadékoskodott, akinek hiába magyaráztuk, hogy nem mi rohantuk le hazaját annak idején, de még csak nem is gondolkodunk nagy Magyarországban, hanem csak egy (kettő, három, ...) sört szeretnénk inni. Aztán helyretette a főnöke.

Szóval a csehek nem a vendéglátásunkról híresek. Szintén megtörtént velünk, hogy egy helyen, (Prága leghíresebb kocsmájában, az U Flekuban) italoztunk este hattól fél tizenegyig a két sör- egy Becherovka rendszert alkalmazva, ideiglenes olasz barátainkkal, úgy éreztük, hogy nekünk (a digókkal együtt) az asztalon táncolva, hangosan kell énekelnünk a Bella Ciao-t. Mellesleg a teremben már csak mi voltunk, s a pincérek kijelentették, hogy zárnak. Majd látva, hogy nem akaródzunk elmenni, egyszerűen lekapcsolták a villanyokat, mindezt este tizenegy fele.

Tudni illik még azt is, hogy Prága igazi, évszázados sörkultúrájában bizonyos szabályok másként élnek. Először is, ha meguntad az életed, és csak egy pohár sört kérsz, azt (Németországhoz hasonlóan) el kell magyarázni a pincérnek, aki valószínüleg visszakérdez és olyan képet vág, amiben a szánalom tükröződik. De azért kihozzák a poharat is. Érdemes tudni, hogy ha csak odaszólsz a pincérnek, hogy ,,beer, please'' (kultúráltabbak a pivo szót használják, ami gy.k.: sört jelent a legtöbb szláv nyelvben), vagy a korsódat lóbálod, természetesen hoznak sört, de nem csak neked, hanem az egész asztaltársaságnak. Borravalót a csehek a legritkább esetben adnak, ha kérnek borravalót, akkor olyan helyre ültél be, amit a túristáknak építettek. Menekülj! A túránk során megfordultunk 10-15 kocsmában, s sehol nem tapasztaltuk, hogy át akartak volna verni. Az árak azonban változatosak. A legolcsóbb sört a Pankrác (beszédes név) nevű prolinegyedben ittam 15 koronáért (75-80Ft, csapolt Gambrinus), a legdrágábbat pedig az óvárosban 90 koronáért (450 Ft, csapolt Pilsner Urquell). Boltban a sörárak 3,50-21 koronáig terjednek. (A központban lévő sárga Tesco adatait használva.)
Na de munkára, lássuk a sörök tesztjét.

A sörfogyasztás szent ötöse...
...Prágában a következő: Budweiser, Staropramen, Pilsner Urquell, Krusovice, Gambrinus. Ebből az öt kitűnő sörből fogy a legtöbb a csehek székesfővárosában.
A Budweiser (Budwar) névvel óvatosan kell bánni. Ez ugyanis az a sör, aminek az amcsik megvették még régen a licenszjogát, s azóta több száz hektóliter ,,elrontott'' Budweisert árulnak. A cseh változat természetesen jobb, zamatosabb, kevésbé édes, eredetibb. Körülbelül annyi a különbség mint egy lengyel Fiat 126-os meg egy olasz Fiat 126-os között. (Bohémia (gy.k.:csehföld régi neve) lakói be akarták jegyeztetni a márkanevet, mint a magyarok a Tokajit, azonban a kőkemény jenki lobbi ellenállt.) Magyarországon mindkét (az amcsi és a cseh) Budweiser is kapható, az igazi az, amelyik címkéjén a Budwar szó is szerepel. Az ötös második legkönnyebb, világos söre. Nálunk 10-es skálán 8 pontot kapott.
Prága Csillaga a Staropramen. Igazi prágai sör, ráadásul szintén kapható hazánkban is, 200 Ft körül. A -pramen utótag Prágát hivatott szimbolizálni, van pl. brno-i változat is, a Starobrno, amit sajnos nem jutott időnk kibrópálni. Habkönnyű ászok sör, mindennapi fogyasztásra. Az első után tuti nem tudsz megállni. Ja, 9 pontot vitt.
A pilseni (ászok) sör atyjának kikiáltott Pilsner Urquell már egy sokkal karakteresebb, nehezebb sör, kicsit többe is kerül, s csapolva leggyakrabban a drága helyeken jutunk hozzá. A leghíresebb prágai sör. Nekem annyira bejött, hogy amíg nem kóstoltam meg a Krusovice-t, csak ilyet voltam hajlandó inni. A többieknek nem annyira, ezért csak 6 és fél pontot kapott. Íze kicsit keserűbb, de sokkal jobb, mint a magyar változat. A zöld Amstelhez (Amstel Special) tudnám hasonlítani. Eddig tartott szerelmem az Urquellel, amikor jött a
Krusovice, amely jellemzőiben talán leginkább a két először tárgyalt sör tulajdonságait viseli. A kocsmában, amely elég sokáig volt nyitva, és közel is volt a szállásunkhoz, (így a záróbulikat itt tartottuk) szolgáltak Kruzsót, a mi nagy örömünkre. 10-ből kilenc pontot kapott szubjektív listánkon. Ha már a kruzsóknál tartunk, megemlítem még a két másik típust, a Svetlý-t, amely egy átlagosnál kicsit jobb barna sör és a Cerný-t, amely még a Kozel hasonló nevű termékénél is csak egy kicsivel gyengébb. Mindkettő barnasör, és ha itthon gyártanák a legjobbak lennének. Mivel azonban Csehföldön erős a verseny, csak 6 ill. 6 és fél pontot kaptak.
A Gambrinus a legjobban fogyó cseh sör hazájában, ha egy nagyon durva hasonlattal akarok élni, cseh Ászoknak mondanám. Természetesen sokkal jobb annál. Ha egy kicsit ki tudsz szakadni a túrista létből, és helyinek kezded magad érezni, csak ilyet iszol. Helyi viszonylatban középszerű, ám magyar viszonylatban a ,,jó'' sör alsó határát súrolja. 6 pontot kapott.

Kozel a vég

Megkérném a korrektor urat (ha cikk olvasása közben még a helyességre is tud figyelni a mi Sanyink), hogy ne javítsa ki az o-t ö-re. A Kozel nevű sör ugyanis a velké popovice-i gyár remeke, egyébként Szlovákiában is kapható sör. (Itthon én még nem láttam, de azt mondták, lehet kapni.)
A Velkopopovićky Kozelnek három fajtája kapható odaát, a Černý, amely egy kólafekete bak típusú sör, ám ennek ellenére meglehetősen gyenge alkoholtartalmilag (3,8% magyar mértékben). Testes, karakteres ízű, igazi bulisör, már csak alkoholfoka miatt is. Személyes kedvencem lett az út végére, ráadásul nem is túl drága, boltban 4-5 korona, kocsmában viszont nem nagyon találkoztam a csapolt váltazottal. Ahol igen ott 20-25 korona volt egy korsó. A kicsit édes utóize miatt kapott csak 7 és háromnegyed pontot. :)
A szintén bak típusú, ámde világos párja a Ležák (nem a magyar politikusról kapta a nevét). Kicsit erősebb sör, íze azonban kevésbé karakteres, lágyabb. A bak kategória győztese 8 pontot kapott. (Bár alapvetően maga a pont csak egy szubjektív dolog, és semmiképpen nem jelent összehasonlítást az egészen más ízvilágú fekete színű Černývel.)
A család harmadik és nevéhez méltóan legjobb darabja a Kozel Premium. Életem egyik legjobb élménye volt, s rosszat csak azért nem írok róla, mert nem tudok. Tízből tizes.

Egyéb sörök
Mielőtt valaki a cseh sörök egekig magasztalásával vádolna, meg kell, hogy említsem a kakukktojást, a magyar mérték szerint 10%-os (nem elírás, tényleg kurva erős) Primatort. Szerencsére csak ótvar helyeken lehet kapni, meg Szlovákiában, ott viszont nagyon. Méltatlan a vidékhez, másfél pontot kapott. Csehországról meg annyit, hogy komoly erőfeszítésünkbe került, mire rátaláltunk erre a sörre. (Az utolsó két nap, amikor megnéztük a cikkvázlatokat, és rájöttünk, hogy elfogultnak fog látszani a cikk, szabályosan Csehország legrosszabb sörét kerestük. Megtaláltuk.) Az ember feje pokolian fáj tőle másnap (ami egyébként nem jellemző a cseh sörökre), az íze meg túl édes. ILYET NE!
Na persze meglepően jó ,,kicsiket'' is találtunk a híres prágai nagyok között. Ilyen pl. a Branik, amely kellemes kis pils típusú sör, igazából különlegeset nem tudunk róla mondani, tökéletessége egyszerűségében rejlik. Kocsmában nem láttuk, csak boltban vettünk, elsősorban alacsony áráért (3 korona). 5 és fél pontot kapott, szintúgy mint a Smadny Mních. Hiába no, mondhattok kezdőnek, de semmi különbséget nem találtunk a fenti két sör és az Amstel között, az árán kívül: mindkettő 90 Ft (!) körül áll rendelkezésére a nagyérdeműnek.
Az Avar nevű sör csatos üvegjén egy janicsár-szerű emberke mosolyog. (Csehország egyébként nem a sörösüveggyűjtők paradicsoma, a legtöbb sör a szokásos barna aranyászok-típusú üvegben van.) Ezért is választottuk, hiszen sokunk másodállásban üveggyűjtő. És ki is neveztük gyors sörnek, hiszen ahhoz képest, hogy a legdrágább volt (21 korona boltban), s az első korty fölöttébb jól esett, a jellegzetes utóíz ,,mézzel bekent gumi'' nyalogatására emlékeztette a csapat több tagját is. 4 pontot kapott.
A leghíresebb prágai kocsma, az U Fleku saját főzésű feketesört szolgál fel, azonban üveggyűjtőink nagy szerencséjére díszes palackban is árusítja ezt az egyébként kategóriájában kiemelkedő italt. Az U Fleku söre - mint ahogy az elején említettem (ez volt a Bella Ciao-s éjszaka) - fogyott is rendesen, másnap azonban az ég világon semmilyen tünetet nem tapasztaltunk. Ezért is kapott az a sör, amely kiütötte személyes listámról a Guiness Draught-ot, az U Fleku söre tízből kilenc és háromnegyed pontot.

Más alkoholnemű...
...is rendesen fogy Bohémiában, s ha már ott voltunk, ezeket is kipróbáltuk. A ,,csak sörösök'' ugorjanak a 'Kocsmák' fejezetre.
Említésre méltó ital a Becherovka, a nálunk is kapható cseh, édes Unicum. Természetesen kint ez is jóval olcsóbb.
Ha egy kicsit több pénzed van az átlagos túristáénál, és szeretnél valami igazán különlegeset hazahozni, érdemes bepakolni néhány üveg Absinthot, amely a maga 60-65 százalákos alkoholtartalmával tényleg a koktélok lelke tud lenni, mert ha az ember csak tisztán ,,abszintozik'' elég hamar vége lesz a bulinak... Az 1920-as években ,,kábítószer-jellegű'' és függőséget okozó mivolta miatt szinte az egész világon betiltott italt annak idején művészek, költők használták az ihlet magukhoz csábítására. A kocsmákban néhol égve szokták kihozni, a piromán alkoholisták kedvéért, de koktélokba is előszeretettel keverik. Én egy égő abszintot kaptam (kb 1 dl), és csak a másfél óra tömény ásványvíz fogyasztás hozott vissza teljesen (hogy egy képzavarral éljek) a részegség meredek lépcsőjén való leeset állapotból. Az eredetileg zöld, vagy színtelen mérget, az abszintot, manapság mindenféle színekben lehet kapni, piros, sárga, minden megtalálható jó pénzért.

Kocsmák
Punk eredetű egyéneknek jó szórakozást kínál a városközpontban található Rock Klub, a városszerte szétszórt plakátok nyomán mindenki odatalál. Az klasszikus ,,kocsma'' kategóriában a csehek nagyok, minden jobb sarkon 1-2 kocsma és tíz kocsmából 6 nem rossz, 4 pedig fantasztikus hangulatot kínál.
A felsorolásra nem vállalkoznék, meghagyva a felfedezés örömét az olvasónak. Két kocsmát azonban mindenképpen kiemelnék: a Vártól (Hradzsin) nem messze található U hrochát (A vizilóhoz), ahol az ember igazi, helyi arcok között, egy szőke, kicsit ijesztő hölgy és egy Richard nevezetű nagydarab pasas szolgálja ki a túristákat és a helyi arcokat, akik barátságosak, nagyon kedvesek és előbb-utóbb a saját asztalukhoz invitálnak. A törzsvendégeknek saját korsójuk van, kb. 100-150 db. A másik nagy bulink az U cerného vola nevű szórakozóhelyen volt (amely a vár másik oldalán található), és az olcsó és kiváló csapolt Kozel mellé remek ,,sörkorcsolyákat'' ajánlanak

Egy szó, mint száz...
---ahogy a közkedveltsége miatt elcsépelt mondatkezdés szól, Prága fantasztikus hely. Ha nincs is sok pénze az embernek, mindenképpen érdemes felugrani egy vonatra és bevenni a sör közép-európai fővárosát. Nem fog csalódni, az biztos!