Punk Portál - 2024. március 19.





 

Alvin és a mókusok interjú


Írta: gandalf
Feltöltötte: gandalf
Ekkor: 2005. okt. 26. szerda - 19:19

Punk Portál: Nem gáz, hogy mostanra már a középosztálybeli általános iskolások adják a rajongóitok magvát, akik szüleikkel együtt vesznek részt a koncerten?

Alvin: De! Nagyon gáz, mert igazából az óvodásokra és nyugdíjasokra apellálunk, de ők még nagyon kevesen jelennek meg. Remélem, ez majd változik!

Punk Portál: Best of válogatást csinálni... ráadásul két részeset! Srácok ennyire nagy szükségetek van a tizenéves lánykák zsebpénzére?

Alvin: Igen! Feltétlen! Most éppen léghajóra gyűjtök!

Punk Portál: Akkor előre! Külön is ki kell emelnem egy dalt az új albumról. Messze a legjobb nótátok a Kurva élet... VOLT. ,,Aki sokat hazudik, az megvakul!" Mi ez a baromság? Meg egyáltalán mi a fasznak rapbetét a végére? Egy hónapja még azt mondták, hogy legalább a korai Alvin jó, amit ti is felvállaltatok. Miért kellett teljesen lerombolni ezt az illúziót?

Alvin: Az „Aki sokat hazudik, az megvakul!" egy régi néphiedelem… de mindegy! :) Rapbetét?! Ja, rapbetét! Érdekes! Biztos, hogy egy számról beszélünk?! (nem tudom, hogy kérdezhetsz ilyet, amikor még nem is hallhattad?!) de mindegy…

Punk Portál: ,,Híres, névtelen/Gazdag, nincstelen/Kormányfő hiteltelen/Mind korrupt, erénytelen./Megállítani képtelen/Szép álmok, meg a végtelen/Mindennek vége reménytelen./Miért történik ez velem?!/Miért pont én velem?!” Ugye legalább koncerten marad a régi? Vagy ez is egy fontos népi bölcsesség?

Alvin: És ez szerinted rap? Ha szerinted rap, akkor az! Javaslom, hogy mielőbb hallgasd meg azt a dalt, amiről kritikát írsz! :)

Punk Portál: Nem lett volna jobb egyszerűen fogni a régi, rossz minőségű dalokat és egy az egyben feljátszani újra egy rendes stúdióban? Miért nem ezt tettétek?

Alvin: Ezt tettük! De a gyengébbek kedvéért a honlapon részletesen le van írva.

Punk Portál: Írhat az ember akármit a honlapjára. A számok kiegészítése, aktualizálása, zenéjének megváltoztatása épp azt a hangulatot öli meg, ami a régi dalokban jó volt. Ez nem újrafelvétel, hanem a régi dalok bizonyos részeinek felhasználása új (nem is olyan jó) nótákhoz. Tehát, akinek a régi kell, annak marad a rossz minőség. Szóval ne terelj, miért nem csináltatok valami hasznosat, például játszottátok fel újra a régi számokat eredeti stílusban?

Alvin: Akkor egyszerűbben megpróbálom elmagyarázni: Újra felvettük a dalokat úgy, ahogy nekünk tetszik, ahogy most játsszuk a dalokat. És az igazság az, hogy leszarom, hogy te, vagy akárki hogy szereti. Összekeversz minket egy vendéglátós zenésszel, akinek ha belenyomsz egy ezrest a vonóba, akkor lakodalmasban nyomja a Tankcsapdát is. Ha nekem úgy tetszik, jövőre az Alvin Drum & B. zenekar lesz, ha úgy tetszik, rappelni fogok, de semmiképpen nem azért, mert te úgy szeretnél látni engem. Azt csinálom, amit szeretek, és hogyha úgy gondolom, hogy 12 év után máshogy játszom a saját dalomat, az az én szuvenír (szuverén? - Gandalf) jogom. Legfeljebb nem fogod azt is fáljmegosztani! Amúgy sem emlékszem, hogy a korábbi lemezeket betiltottuk volna. Ha az tetszik, hallgasd azt. Amúgy meg elég szomorú, hogy nem vagy képes túlnézni a Kurva életen. Nem rossz dal, de azért az Alvin nem csak erről szól!

Punk Portál: Oké, lépjünk túl. Elnézem ezt az új klippet... Ennyire lazán nyúljátok a Green Day imidzset, miközben magatok is hevesen protezsáltok a másolás ellen? Nem csak zenét lehet másolni, stílust is...

Alvin: Ez így van! Sőt még lazábban, csak éppen Baby Gaby-t akartuk lemásolni, de hát ha neked Green Day lett, hát egészségedre!

Punk Portál: Ha már itt tartunk, van ez az Együtt a zenéért mozgalom, ahol olyan díszes társaságban kardoskodtok az illegális zenemásolás ellen, mint pl Baby Gabi, Dj. Junior, Győzike, Katona (Kotona?) Klári. Az illegális zenemásolás ellen való fellépés kimerül a popzenészek szánalmas társaságában való mutatkozásban, illetve idétlen karkötők viselésében?
Félreérted! Nem csak ilyen előadók vannak benne! Ott van még Dukai Regina és a Desperado is!

Punk Portál: Mégis mit tesz ez a sok nagyszerű ember a zenéért, azon kívül, hogy ,,együtt" narancssárga karkötők viselésére bíztatja rajongóikat?

Alvin: A baj az, hogy minden éremnek két oldala van. Ez az egész fáljmegosztás és lemezeladás nézőpont kérdése.

Neked persze, hogy jó, ha ingyen hozzájuthatsz a zenékhez. Vannak olyan előadók, akik erre törekednek is, mint pl. én is felteszek pár dalt az oldalamra. A probléma viszont morális jellegű, mert te olyan fájlokat cserélsz, ami nem a te tulajdonod. Ugyanolyan dolog, mintha veszel egy telefonkártyát, vagy egy kiló kenyeret, vagy egy monitort, és nem fizetsz érte. Ez persze neked jó, de gazdaságilag valakit károsítasz!

Mondok egy egyszerű példát: Az Alvin records nem az Alvin és a mókusok miatt jött létre, akármilyen meglepő is ez. Az Alvin records olyan bandák miatt jött létre, akik tehetségesek, de nem foglalkoznak velük kiadók, mert rétegzene. Ilyen volt pl.: a Falcongate, a Rosszcsont, az IQ, a Célforgalom, és még sorolhatnám… Ezekből a kiadványokból pár száz darabot lehetett csupán eladni, mégis megjelent a lemezük, mert ha nem is termelte ki az egész költségvetését, meg tudtuk oldani valahogy. A fájlmegosztók ezeket a bandákat tették tönkre a leghamarabb. Azt a keveset is ellopjátok tőlük, ahelyett, hogy támogatnátok őket azzal, hogy megveszitek a lemezeiket, ezáltal tudjanak normális hangszereket venni, normális hangfelvételt készíteni, normális turnébusszal menni. De nem.

Ezek a zenekarok megfogyatkoztak. Úgy is mondhatnám, hogy csak azok jelentetnek meg lemezt, akiknek az anyagi háttere megengedi. Tehát: az csinál majd lemezt, akinek pénze van. És ebből mi következik?! A zenei minőség egyre szarabb lesz Magyarországon. (Hozzá kell tennem, ez a most feltörekvő zenekaroknak csak kb. 99 %-ra érvényes, mert vannak kívételek). Így hiába küldenek akár tízszer tehetségesebb zenekarok is a kiadómnak demót, sajnos nem tehetem meg, hogy a jelenlegi halott lemezpiacon bárkit is szerződtessek.

Mindent együttvéve: százszor meggondolja bámelyik kiadó, hogy lemezt jelentessen meg, ha a költségeinek még a tizede sem térül meg.

Hogy miért csináltam ennek ellenére dupla válogatás lemezt?! Azért, mert nem tudom, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben meddig fog működni az Alvin és úgy gondoltam, hogy mielőtt abbahagyom, az életem munkásságának általam legjobbnak vélt számait minőségileg egy olyan hangzásban hagyom az utókorra, amibe, ha akár tíz vagy húsz év múlva is belehallgatok, elégedett legyek azzal.

Visszatérve az eredeti kérdésedre: Ez a sok ember, - és mindegy, hogy Baby Gaby vagy Győzike, Junkies vagy Alvin és a mókusok -, azért gyűlt össze, hogy hangot adjanak a zene elkorcsosulásának (Győzike meg Bébi Gabi valóban hangot ad a zene elkorcsosulásának - Gandalf). És ha te csak annyit látsz benne, hogy sárga szalag, akkor nagyon sajnálom. Utolsó szó jogán: Aki nem hisz nekem, kapcsolja be bármikor a Viva tv-t és dagadt, újgazdag köcsögöket fog látni rappelni fukszokkal és kurvákkal a nyakukban…

Punk Portál: Akkor nézzük egy harmadik oldalról azt az érmet! Gondolom azért ti is tudjátok, hogy feleennyi rajongótok sem lenne, ha nem lenne tele az összes filecserélő rendszer a zenétekkel. A zenemegosztás lényege a zene megismertetése is, amire egy Győzikének, akinek slágereit naponta ötvenezerszer játssza a gagyirádió, nincs szüksége. Nektek viszont van. Vagy nincs?

Alvin: Nem, nem tudjuk! De most, hogy említed, eszembe jut, hogy a fáljmegosztó rendszerek elterjedése előtt szinte nem is jártak koncertekre emberek! Valójában egészen 2000-ig alig járt egy-két ember Alvin-koncertre! Köszönöm nektek fáljmegosztók!

Punk Portál: Zenét nem csak neten kell megosztani, annak idején másolt TDK-kon terjedt a Jópofa is például. De hagyjuk egy kicsit a jelent. Tény, hogy az utolsó jó albumotok a Máshol jársz volt. Mégis mikor terveztek visszatérni a "jó útra"?

Alvin: Jövőre! Megpróbálkozunk a disco műfajjal!

Punk Portál: Van esetleg még valami, amit el szeretnétek mondani, és nem kérdeztem rá?

Alvin: Annyit még, hogy én igazán hiszek még abban, hogy az emberek fognak még lemezeket vásárolni. Ennek érdekében azt hiszem minden tőlünk telhetőt megtettünk, például lenyomtuk a hanganyagok árait amennyire csak lehet. Info: www.alvinrecords.com

Punk Portál: Köszönöm az interjút.

Most szólj hozzá!