Punk Portál - 2024. április 19.





 

2003. II. 18. - Vörös Yuk - Burst


Írta: Dan & Robit
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. feb. 20. csütörtök - 17:02

Dan:

Zenei műveltségem tágítása céljából tegnap este újra a Vörös Yuk felé vettem az irányt. Sör vásárlása után a koncertterem végében helyezkedtem el, majd Mansizzal a metálzenéről beszélgettünk. Arra jutottunk, hogy a legjobb a fantasy-metál. Mekkora feelingje van kilovagolni az erdőbe, kardozni egy kis tisztáson, tündékkel és orkokkal találkozni, majd erről számokat írni. :)

Isten háta mögöttHétköznap ellenére jó későn kezdődött a buli, az első zenekar az Isten háta mögött volt. A zenei produkció nem volt rossz, de az énekes szerintem siralmasan gyenge volt. Egyáltalán nem volt hangja, nem bírt se visítani, se üvölteni, se hörögni. A terem lassan de biztosan ürült a koncert közben. Egyébként magyarul énekelt valamit, de persze semmit nem lehetett belőle érteni. A címek elég érdekesek voltak (pl. Fekete lovag, ha jól emlékszem), lehet, hogy ők fantasy-metalt játszottak? :) Kb. 30-40 percet játszhattak, ezalatt három szám hangzott el. Lehet, hogy változatosak voltak a számok, de azért én elég gyorsan meguntam.

A Leave No Man behind már jobban tetszett,Leave No Man Behind a stílus hasonló volt, zúztak keményen. Angolul ment az "ének". Ami kicsit szar volt, hogy a számok közötti szünetekben meg sem szólalt az énekes, biztos félénk. :) Ami még jó volt, hogy néha a durva hörgésekhez visszhang effektet is raktak. (Egyébként ezt a főzenekarnál is hallottam.) Mozgás nem volt, de az utolsó számra lejött a gitáros és az énekes a korlát elé, és kicsit megmozgatták a bambán bámulókat.

TaktikaA Taktikára kíváncsi voltam, mert még soha nem láttam őket. Azt mondták, hogy úgyse fog tetszeni nekem, de meglepő módon elég jó volt! Tényleg nem szoktam ilyen zenéket hallgatni, de elég jó bulit nyomtak. Látszott, hogy élvezik a fellépést, mozogtak a színpadon, darálták ők is a metált. A zenekarban a basszgitáros lány, ami újabb plusz pont. :) Duma itt se volt a számok között, egy-két beszólást azért hallhattunk Pándi Balázs dobos úrtól a buli elején. Az utolsó számban még egy gitárhúr is szakadt...

Kis szünet után érkezett az est főzenekara, a svéd Burst. Néhány számot hallottam tőlük, szóval tudtam, mire számíthatok. A zenei stílus eléggé hasonlított az előzenekarokra, kemény metál volt hardcore elemekkel. A hangzás az egész buli alatt jó volt, itt se lehetett szerintem semmibe belekötni, elég jól szólt minden. Hogy szokták írni a szaklapok? Leszakad tőle az ember feje! Vagy valami ilyesmi. BurstItt néhány igazi rajongó beállt pogózni. Nagyon durván nyomták, a körben állóknak vigyázni kellett, ne történjen baleset. :) Elég nagy divat mostanában kamerázni, meg fényképezni, ami jó dolog szerintem, de azért elég szarul néz ki egy underground koncert úgy, hogy 4-5 kamerás áll az első sorban, és eltakarja a zenekart a nézőseregtől. (Nem mintha a látvány lenne a lényeg.) Duma a számok között náluk se volt, úgy látszik ők sem akartak téríteni. Nem volt túl hosszú a koncert, de már úgyis menni kellett haza. Összességében eléggé tetszett, néha nem árt egy kicsit durvább zenét is hallani.

(Szereztem új Vörös Yuk programfüzetet, mindenkinek ajánlom, vannak benne tök jó fotók, és nagyon hasznos infók, mint pl. buszok indulása, ajánlott honlapok, ajánlott rádióműsorok.)


Robit:

Nos, ott kezdeném a történetet, hogy munkából érkeztem Vörös Yukba. Már kezdek hozzászokni, hogy a Vörös Yukban vacsorázok, de akár haza is mehettem volna kajálni meló után, mert a cuccok csak 20:00 körül érkeztek meg.

Cuccok érkezése után szerelés következett, de szerintem ez titeket nem érdekel...

Első zenekar a nekem furcsa nevű Isten Háta Mögött volt. Nekem erről a 3 szóról mindig az Akela jut eszembe:). Zenéjük a megszokottól eltérő, lassabb, avatott fülek számára érdekes zenei megoldásokat tartalmazó muzsika volt. Ha zenekarokat kellene felsorolnom, akkor én a Down, Black Sabbath zenekarokat mondanám, de ez a zenekar sokkal elborultabb ezeknél. Nekem tetszett, és lopok majd Slekitől CD-t is:). A koncert elején az énekes a Nike márka ellenzőivel szolidaritását fejezte ki azzal, hogy fejpántját (amit szüleitől kapott) fordítva, a Nike logót fejére állítva, vette fel. Na szóval ez nem volt hc, de nekem nagyon bejött, amit itt csináltak a srácok.

Rövid átszerelés után a Leave No Man Behind következett. Ez már jóval gyorsabb zene volt, amit a koncert rövidsége is mutatott. Ez a zenekar a Convergehez hasonló zenét játszik (legalábbis nekem ez jött le). Rövidebb számok, grind dobtémák, jó kis károgós énekkel megtámogatva. Ez is nagyon jó volt!!!

A The Taktika számomra nagyon össze-vissza zenét játszik, s bevallom emiatt nem is annyira tetszik, pedig Pándi Balázs az egyik legjobb dobos, akit eddig élőben láttam. Alig bírtam csinálni a fényeket annyira összetett ez a muzsika. Valami miatt ők ritka rövid bulit nyomtak, de nekem ennyi épp elég volt. Ja majd elfelejtettem, itt egy lány basszusgitározott, és jól is játszott!!!

Az est főzenekara, a Burst következett. Zenéjükre teljesen igaz, amit a szórólapon lehetett olvasni. Az elborult részek tényleg a Neurosist juttatták eszembe, de nagyon királyak voltak az északi-metál-os riffek is amit én annyira szeretek. Az egész eléggé nyomasztó volt, de hát milyen zenét csináljon egy svéd zenekar? Talán ska-t? :) Számok között kevés duma volt, de ilyen zenekarnál szerintem ez így jó. Sajnos azt nem tudom, hogy volt-e mozgás, mert én alig láttam valamit az egészből.

Ahhoz képest, hogy hétköznap volt a buli, szerintem jó sokan voltak. Összességében ez szerintem jó buli volt, de nálam még mindig a R.A.M.B.O.-s est viszi a prímet. Sőt még azt is mondták, hogy fasza volt a hangzás (höhö)!

További fotók: