Punk Portál - 2024. március 28.





 

2005. VI. 15. Esztergom - Fesztergom


Írta: jail break
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2005. szept. 22. csütörtök - 09:34

„A kincses sziget”

Nulladik nap 06.15. „Kincskereső kisködmön”

Az egész úgy kezdődött, hogy megbuktam kereskedelmi menedzsmentből, így ugrott a szerdai Paint it Black programon, mi legyen, hát akkor jobb híján menjünk Fesztergomra. Nagyjából tudtam, mire vállalkozom, mert az elmúlt már nem is tudom hány évben mindig ott voltam, a zenemenüt látva viszont nem számítottam nagy dolgokra.

Kellemes nyári záporban indultam el otthonról, ami aztán átalakult összefüggő esőfügönnyé, ezzel kellő sarat csinálva a hippiknek, punkoknak, gótoknak. Az utóbbiakat azért nem izgatta, mert rajtuk figyelt a térdig érő acélbetkós, punkok meg nem is voltak. Engem azért zavart egy kicsit a bokáig érő sártenger, ami a koncertsátorhoz vezetett.
Az első bandára, a Flop-ra nem is értem oda - ahogy hallottam egy haveromtól, kb. olyan zenét nyomatnak, mint a Nulladik Változat, szóval nem is kár érte - a többi zenekarhoz meg nem értek, innentől kezdve felsorolás jelleggel lesz róluk pár sor.
Már vagy 500 méterről lehetett hallani az Angelus zenekar új énekesének, Csillának az üvöltését. Hosszú ideje ez volt a második fellépésük. Mellesleg egy női metál bandáról lenne szó, nem sűrűn hall ilyet az ember, ráadásul kíváncsi is voltam rájuk, az uccsó 3 számra értem talán oda. Ugye átvergődtem magam a sártengeren, majd meglepődve tapasztaltam, hogy hijnye, de sokan vannak, tehát a helyi gót és párkányi illetőségű törzsközönség képviseltette magát, ment a headbang, metál villázás, meg ami kell még egy ilyen koncerthez. Kísérő partneremnek rendesen tátva maradt a szája az ámulattól, nemhiába, nem ilyen zenékhez szokott hozzá. Nem emlékszem már, milyen hosszú átszerelés következett, ezalatt az idő alatt én a sörsátrakat látogattam leginkább, kicsit sem érdekelt a soron következő Nulladik Változat elnevezésű zenekar, ezzel, ahogy elnéztem nem csak én voltam így, körülbelül 6 embernek játszottak, vagy ha belevesszük a hangosítókat, akkor 10-nek.

Kicsit elkezdtem ismerkedni a sörárakkal, körbejártam a terepet, kerestem a Toi Toi-okat, amiket még nem hoztak meg. Nem sok ember lézengett a fesztivál területén, ami nem is mondható nagynak. Volt 3 kocsma, kb. 20 méterre egymástól, úgyhogy nem kellett sokat keresgélni, max körbenézni, hogy melyik előtt áll eggyel kevesebb ember, mint a másiknál. 3 színpad, 33 fellépő, véleményem szerint szarabbnál szarabbak, de biztos tudják a szervezők, mit csinálnak. Nekem nem lett volna pofám ennyi pénzt ezekért a fellépőkért elkérni, ezért a felhozatalért, amikor az ember elmegy majdnem ugyanennyiért egy Hegyaljára vagy Mezőtúrra, ahol kicsit még nemzetközibb is a felhozatal, jó, most ne vegyük bele a nemzetközibe az egyetlen szlovák zenekart, akik örültek, hogy ingyen zenélhettek. A fesztivál területe mögött lehetett sátrazni is, volt aki erre vetemedett, láttam is vagy 20 sátrat. Kivonultak a zöldek is, volt globalizációellenes sátor, lehetett művelődni is.

Következő zenekar, amit elcsíptem, az a Wackor volt, nem nagyon ismerem őket, párszor láttam már koncertet, de nekem valahogy nem jön be a zenéjük, mindenesetre rajtuk már többen voltak, a színpad mögül néztem végig pár számot, csináltam pár képet, aztán mentem tovább tesztelni a sörárakat, nem mentek-e fel időközben.
A Tűzkerék XT zenekaron valójában nem voltam benn, de róluk annyit kell tudni, hogy helyiek és Bluesban nyomulnak, nem is rosszul, ami azt illeti, volt szerencsém már hozzájuk is párszor, háttérzenének bőven jó egy kocsmai összejövetelen. A gityós Tóth úrnak sikerült elég jól nevelni csemetéit annak idején, ugyanis az Angelus basszerja és az énekes poszton lévő leányzó is tőle származik. Következett az Empyema zenekar, ők is helybeliek, mi másban, mint metálban utaznak, az énekes srác vendégszerepelt is az egyik Angelus számban, nem voltam benn.
A Lopunk zenekar következett, leginkább őket vártam az este folyamán, mert azt hallottam, egész jól adják elő feldolgozásaikat a Dead Kennedys-től, Sex pistols-tól, Ramones-tól stb. Erre a három zenekarra emlékszem is, a Blitzkrieg Bopra, meg talán az Anarchy in the UK-re, a Dead Kennedystől pedig a California Über Alles-t nyomták. Hát, érdekesnek mondanám. Nem hatottak meg nagyon, nem csodálkozom rajta.
Elég későre rakták a Left zenekart, mint minden évben. Róluk nem igazán tudok mit írni, barátok, és játsszák a Misconduct-tól a No Boundariest. Álmos lettem és még haza kellett botorkálnom, el is indultam lassan. A Nulladik nap nem győzött meg nagyon, lehet, mondjuk azért, mert nem volt megfelelő társaságom, csak mindig éppen az, akivel összefutottam.

Péntek 06. 17. „Aranyrög”

Megáll az eszem, mik ezek a szövegek a napok után?! Lehetséges, hogy van valami jelentésük?
Reméltem, hogy kicsivel azért többen lesznek majd az emberek, mint nulladik napon, és hogy majd több ismerőssel futok össze. Mindkettő bejött, kicsit többen voltak, és pár régen látott ismerőssel is összefutottam, akikkel elfogyasztottam kisebbfajta sörmennyiséget, a vége az lett, hogy alig tudtam hazamenni. A fényképezőgéppel a nyakamban nagy májernek számítottam, oda is jött pár csaj, hogy fotózzam le őket. Én meg eleget tettem a kérésüknek, az egyikük még meg is hívott valamelyik helyi csoport sátrába zsíros kenyeret enni paprikával és paradicsommal. Na ezt már nem vállaltam be, de őket láttam többször is burkolni.
A napot a helyi Longbow zenekar kezdte, nem túlzottan ismerem őket, de úgy vettem észre, hogy ők itt valami helyi sztárok lehetnek, mert sokan kértek aztán tőlük autogramot.
Az Eleven Hold vette aztán át a színpadot, elég emocionális zenét nyomatnak, sohasem láttam őket még, és ha nem kell, akkor nem is fogom megnézni. A hegedűs csaj elég jó képességű volt, és nem csak a hegedű terén, közelebb is mentem a színpadhoz egy kicsit.

Ezen a napon, a Fesztergom keretein belül került sor “A megye agya” verseny díjazására és eredményhirdetésére is. Ezt a versenyt a középiskolák számára hirdették meg, állítólag már több éve folyik, én még soha nem hallottam róla. Az indulóknak idén matematikából és történelemből kellett megtornáztatniuk az agyukat, a nyertesek pedig magas pénzjutalomban részesültek (hja, jól jött volna nekem is az elsőnek járó pénzjutalom, nyári meló helyett mondjuk).

Ha nem mondják, hogy elmarad a Hooligans, valószínűleg fel sem tűnt volna, hogy nem ők játszanak, hanem helyettük a Machine Mouse jött, ejj, milyen meglepő. Lehet amúgy, hogy az ott tomboló embertömegnek sem tűnt fel a különbség, csak akkor, amikor nem akarták eljátszani a Szivárvány című számot. Találkoztam olyan emberrel is, aki csak a Hooligans miatt jött, persze ő is ingyenjeggyel. Igazság szerint egy csomó ismerőssel találkoztam és szinte mindegyiknek valahonnan szerzett jegye volt, de akkor kik vették meg a belépőt? Rejtély.
Aztán Irigy-mirigy, már alig vártam, komolyan. Amúgy is egész nap roadshow hangulatom volt, ez kellett még. Azt mondta nekem valaki, hogy a Mirigy úgy nyomja, hogy a fele banda keleten csinálja a haknit, a másik fele pedig nyugaton az országban, így dupla gázsi van egy nap, trükkös, mondhatom. A színpadhoz nem tudtam közelebb férkőzni, hogy meglessem, élő-e vagy playback, mert valami roadshow-szökevény egy centivel sem engedett előrébb magánál. Én meg nem nagyon erőlködtem. A Ganxstát inkább hagyjuk, a helyi hiphopperek nyomták izomból az első sorokban, én inkább gYíK bával hátul a backstage-ben sörözgettem, bár gYíKon láttam, hogy bejön neki a muzsika.
Közben a dojcspank No Exittel dumálgattam, ők Berlinből jöttek, a gityós magyar származású, tud is magyarul, a testvére - aki egyébként a Tűzkerékben dobol - helyettesítette most a dobosukat, aki nem tudott eljönni. Rájuk aztán tényleg kíváncsi voltam, annak ellenére, hogy gyűlölöm, ha valamiben németül énekelnek. A buli frankó volt, egész fasza kis színpadi mozgást műveltek, a megjelenésük is olyan dojcspankos volt merőben, lehet ezért vonult aztán ki a fél sátor Ganxsta után, nem jött be a népnek. Nem is baj, oszoljatok!
Aznap lépett még fel a majdnem helyi Stainless Steel zenekar, a régebbi zenéjüket olyan lovaglós metálnak nevezném, de azt mondták, hogy már nem, bele is hallgattam, de meg nem mondom már milyen volt. Metál, metál.

06. 18. „A nemzet aranya” (Mi ez???)

Szombatra akadt egy jobb koncert is Pesten, így inkább arra látogattam el, de ahogy utánakérdezgettem, ez volt az a nap, amikor úgy azt lehet mondani elég sokan voltak, gondolom a Kispál meg a Belga elég húzós indok volt az embereknek egy kis bulizásra.
Én már csak a Kistehén zenekar mutatványára értem oda, nem ütött valami nagyot a dolog, így hajnalban még ittam egy sört a többi három mellé, dumáltam pár ismerőssel, aztán hazafele vettem az irányt.

Összefoglalva ez az idei Fesztergom szerintem elég nagy bukta lehetett a szervezőknek, elég gyér volt a látogatottság, a zenei felhozatal, a kulturális programok, pl. a mozi sátorról vagy miről nem is hallottam semmit, nem tudom jövőre mit terveznek, de ha ez így marad, az nem lesz életképes. Kicsit azért sajnálom, hogy szülővárosom nem képes egy normális bulit összehozni. Adnák át nekem a szervezést!