Punk Portál - 2024. április 26.





 

2005. IX. 9. Kultiplex - PASO's Roots Rockers


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. szept. 10. szombat - 17:53

Igazság szerint péntekre a HT születésnapi bulija volt betervezve, de mivel az elmaradt, kénytelenek voltunk megint hippibuliba menni. :) Felvettük batikolt pólónkat, nyakunkba akasztottuk a békejelet, és 9 előtt valamivel már a Kultiban is voltunk.

Kicsit megváltozott a hely, a nyitás előtti napokra (rádiózni jártunk be akkor) emlékeztet, minden újrafestve, tök üresek falak. Ez persze nem rontotta el a kedvünket (nem ez rontotta el?), körülnéztünk. A "személyzeten" és a zenekarokon kívül csak a koncerthez egyáltalán nem kapcsolódó közönséggel találkoztunk, akik kinn üldögéltek és szürcsölték a méregdrága piákat. Belenéztünk a hangolásba, nagyon korrektül szólt minden, és pár kulisszák mögötti eseményt is elcsíphettünk, mennyire szerencsések vagyunk!

Este 11-ig nem is igazán változott a helyzet, abban reménykedtünk (?), hogy a Zöld Pardonból átjön pár Kispálos a koncert után. Éjfélre aztán már lettünk annyian, hogy az Irie Maffia belekezdhessen koncertjébe. Ők azok a srácok, akiket már a Szigeten is láttam, és reggae-hiphop keveréket játszanak élő hangszereken. Basszgitár, gitár, szinti, DJ, ütőshangszerek, és változó felállásban MC-k. Nem mondanám, hogy az én zeném, de el lehetett lötyögni rá, nem volt rossz. A legjobban a beatbox produkciók tetszettek.

Kis átrendezés után a ferde PASO zászló alá a PASO's Roots Rockers állt ki. Nagy respect (kiejtés: riszpekta) nekik, hogy bevállalnak ilyen koncerteket. Nem gondoltam volna, hogy kis hétköznapi hajós koncertek után "rendes" hétvégi eseményre is kiállnak ezzel a felállással. Látszik, hogy nem a feltétlen sikert hajszolják, ez a zene már sokkal kevésbé hallgatóbarát vagy táncolható, mint az eredeti PASO. Éppen ezért tetszett. Mint ahogy az a honlapjukon is olvasható, programjukban sok feldolgozás, átdolgozás szerepel neves jamaikai előadóktól és az "anyazenekartól". A sampleres srác most már állandó tagként vett részt a koncerten, a hegedűs fickó viszont nem sok szerepet kapott. Látszott, hogy jól összepróbálták a programot, most már sokkal kevesebb improvizációt éreztem az előadásban a Blue Riveres előadáshoz képest. Korrektül elvoltak az emberek a koncerten, amíg figyelték a belépők kezén a pecsétet. Amikor már bárki beszabadulhatott, kicsit változott a helyzet. Minden idióta emberi hulladék beáramlott, ez nem tetszett annyira.

Az igen hosszú Roots Rockers után még meglepiként érkezett Copy Con, aki nem szerepelt az előzetesekben. Egy másik sráccal együtt raggázott, őt nevezhetnénk simán Kis Copy-nak is, mivel ruházatában, mozgásában, viselkedésében is teljesen megegyezett a sztáréval. Szerintem nem ártana egy kis eredetiség. Copyban az a jó, hogy nem csak egymás után lenyomja a számait, hanem baszogatja is a közönséget, ha nem lelkesednek érte. Az igazat megvallva nem sokan ééóóztak vagy tapsikoltak a felszólításra, így Copy mindenkit elküldött a picsába, majd pár szám után sértődötten elhagyta a színpadot. Aztán még adott ráadást is (Mit isztooook?), nagyobb sikerrel. Személy szerint a Tigrises szerepvállalását jobban bírom, mint a szólista karrierjét, ez már túlságosan távol áll a zenei ízlésemtől.

A koncertek után még jöttek a soundsystemek (volt már vagy hajnal 3). Még elbájologtunk pár percig, aztán távoztunk.

Ez az este sokkal inkább volt hip-hop és reggae, mint ska, de azért elment. Kár, hogy nincsenek már olyan ska bulik, mint régen...