Punk Portál - 2024. március 28.





 

2005. VII. 28-31. Hajdúböszörmény - KOTTA fesztivál


Írta: Bagdi Pisti
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2005. szept. 10. szombat - 12:45

„Magyarország legnagyobb házibulija” a már megszokott jeligével került megrendezésre a XIV. Kotta-fesztivál Hajdúböszörményben. A 3 színpad nyújtotta sokszínű zenei program, és egyéb szórakozási, sportolási lehetőségek mellett idén ingyen szaunát is biztosítottak a rendezők, az időjárásnak köszönhetően. :)
De legalább elmondhatjuk, hogy nem esett, mert nem sok olyan Kotta volt a történelemben, ahol égi áldás nélkül bulizhatott volna a nagyérdemű. Kellemes környezetet nyújtottak a Fürdőkert árnyas fái, igyekeztünk is szerda délután a számunkra legideálisabb sátorhelyet elfoglalni.
A koncertek 17:00-tól kezdődtek, mi csak a Replikát néztük meg először, mert addig az utazás, illetve a sátorverés fáradalmait pihentük, és kitikkadt testünket frissítettük. :) Csatóék a kedvenc zenekaraim közé tartoznak, tehát kötelezően bepozicionáltuk magunkat az első sorba. A trió lelkesen le is zúzta a számukra adott órácskát.
Majd az Eleven Hold következett. Tőlük is a megszokott magas színvonalú programot láthattuk/hallhattuk.
A Hiperkarma számomra annyira még nem ismert zenekar, de ennek ellenére jó kis hangulatos koncertet adtak.
Arra, hogy az első napon se maradjunk ki a ska mókából, a P.A.S.O. volt a biztosíték. Fél 1 körül el is foglalták a KottaCafe sátor színpadját. Ez a sátor volt, ami szolgáltatta az ingyen szaunát, mert néha szinte elviselhetetlen volt a hőség. Nem tudom, hogy ez volt-e az oka, de őszintén szólva eleinte nagyon unottan játszottak az Orchestra tagjai. Már-már azon gondolkoztam, hogy otthagyom őket, ami egy sörvásárlás erejéig meg is történt. Nah, de ami ezután volt! „Ska reggae music all night long”, és beindult a buli. Mindenki táncikált ezerrel, élvezte a ska dallamait. A már megszokott vendégénekes, János mellett egy szülinapos fiatalembert is felhívtak énekelni a közönség soraiból, aki még a cookie-mookie táncot is elnyomta. :) Nem is kell mondanom, hogy koncert után mindenki csuromvíz volt, de megérte!
A debreceni Monchichi Potencial vége fele már nagyon bepunnyadtam, és a sátor felé vettem az irányt. A buli még folytatódott a teraszon zenés-táncos mulatság formájában, még beszűrődtek a Ska-P dallamai a sátramba, de ekkor már nem volt erőm semmihez.

Aránylag sikerült sokáig aludni, viszont 10 után már elviselhetetlen volt benn a hőség. A koncertekig zuhanyzással, árnyékban való fetrengéssel, kajálással ütöttük el az időt, és persze beindult a sörfogyasztás.
A nap első zenekara fiatalságom egyik kedvenc punk zenekara, az IQ volt. A már rég feloszlott zenekar Kottára mindig feltámad poraiból, kiegészül más zenészekkel. Nosztalgiáztam egy jót.
Következőleg a hazai grunge zene egyik tehetséges zenekarát, a Frogshowt néztük meg. Bemutatták az új EP-jüket, emellett Tantric, és Pink Floyd feldolgozást is játszottak.
Ezután megnéztük, miféle ska muzsika szól a „szauna sátorból”. Egy, a közönség közt a földön fetrengő, kezében rádiós mikrofont szorongató fiatalemberre lettem figyelmes. Igen, a Boogie Mama énekese volt. :) Igencsak élvezte a bulit, és a mikrofonja nyújtotta lehetőségeket, mert fel-alá szaladgált a közönség között, fotózkodott, vagy épp székről-székre ugrándozott. Apró keblek dicsérete című számukhoz illően hoztak kajszibarackot, dinnyét, és ezt osztogatták a népségnek. Jah, az énekes szám közben elszaladt még a dinnyét is felvágatni. :)
Őket egyik kedvenc ska zenekarom, a Testi Egyenleg Ska Kollektíva követte. Mit ne mondjak, iszonyat jó buli volt, aránylag sok időt kaptak, így hallhattuk a slágereket, és a megszokott Ska-P feldolgozásokat is, a katicás sapka is megvolt. :) Ugyancsak csuromvizesen fejeztük be a koncertet, de mindenki hatalmasat táncolt.
Országunkban új csillag született, a lakodalmast éneklő, és trombita hangokat imitáló Füty-työs Zoli volt az előfutára a következő agyhalott zenekarnak. A közönség már lélegzet-visszafojtva várta az ország egyetlen koronázatlan jódlikirályát. Igen! Bevonult a színpadra palástjában, és papírkoronájával a fején ifjabb Tóth Sándor, és mókás jelmezeiben a Spatzen Jodler Sextett többi tagja. A közönség tombolt, a lányok sikítoztak, teli torokból énekelte mindenki a János bácsi a csatában, a Veni vidi jódli, az Am besten, a Rézfaszú bagoly méltán népszerű slágereit. :)
Őszintén szólva Malackáékra már nagyon nem bírtam a szaunát, és nem néztem meg őket. De mint hallottam, ők is hatalmas bulit nyomtak.
Inkább a szabadtéri kisebbik színpad felé vettem az irányt, ahol a grunge zenét játszó Roncs zenekart hallgattam meg.
Majd a 0690, dallamos punk-rockot játszó zenekar koncertje következett. Egészen ügyes fiatal banda. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy augusztus 20-án a Tankcsapda előtt fognak fellépni a kunmadarasi motoros találkozón. Részemről a pénteki nap zenei programja itt befejeződött, ezután már csak kóvályogtam, iszogattam haverokkal, majd bealudtam…

Szombaton ébredés után a szokásos asszimilálódással kezdtünk, majd kora délután beindult az intenzív sörözés. Majd ismerkedés következett a kereskedelmi kiszolgáló egység nagypapakorú törzsvendégeivel, ezután a helyiek rémisztgetése folyt kissé illuminált állapotban.
A Nagyszínpadon először a Honeyball kezdett, de olyan elviselhetetlen volt a hőség, hogy pár kép készítése után már egy hűsítő sör mellett ücsörögtem.
A Macskanadrág produkciója következett. Szép volt, jó volt, pogóztak a punkok, de ez engem nem tudott annyira meghatni, csak tisztes távolban iszogattunk.
Majd egy kisebb böszörményi túrára indultunk, melynek célállomás nem mondom meg mi volt. :) De sejthető… :) Viszont van, amitől már a hőség sem riaszt el, így 20:00-ra visszamentünk, és behatoltunk a „szauna sátorba”.
Beindultak a táncoslábak, és bő 3 óra reggae/ska muzsika következett a Tigris, majd a Skafunderz előadásában. Mindenki sajnálhatja, aki nem volt ott. Sírjatok! :) Mert valami húúúúúdenagyon jó volt. Mindkét zenekar elnyomta szinte az összes számát. Hatalmas bulihangulat uralkodott. Igaz, a végére mindenki fogyott pár kilót. A kiszáradásveszély elkerülése végett hamar újabb söröcske társaságában vigyorogtam. (Jah, ez negatívum: a dobozos sör nem volt elég hideg, a csapoltat meg nem szeressem, mert…) Ezután egyéb programom volt :) , ezért a következő koncertekről már lemaradtam.
Mikor visszakeveredtem a Nagyszínpadhoz a Narco Polo ment éppen, de különösebben nem keltették fel figyelmem, és aznap a testmozgásból is bőven sok volt már. Csak megkerestem a haverokat, csendesülős buli formájában iszogattunk még kicsit, majd valamikor késő éjjel nyugovóra tértem.
Vasárnap fáradtan, de millió felejthetetlen emlékkel, élménnyel elhagytuk a fesztivál területét, és irány haza, Debrecenbe.

Még a következő napokban is a buli hatása alatt voltam. Az évben voltam 4 fesztiválon, de Kotta igencsak a dobogó legfelső szintjén áll. (A Hegyaljával együtt.)
Értékelés: dicséretes ötös.
Igaz, ez egy kisebb fesztivál, de nagyon családias a hangulat, barátságosak az emberek, jók a csajok, hideg a sör, és persze sok, sok jó zenekar… Kell ennél több?
Én jövőre is kötelezően ott leszek!

Jah, és Napocskakommandó, Kecsapkapitány mindörökké! :)

Akit további képek érdekelnek: http://kep.tar.hu/pistiii