Punk Portál - 2024. április 16.





 

2005. VII. 29. Szeged - Another Way, NSZK, Redlineoffside, Keserű Giliszta


Írta: bt
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. aug. 22. hétfõ - 20:51

Szerencsére sikerült műszakot cserélnem a melóhelyen, így aztán már semmi sem akadályozhatott meg abban, hogy ott legyek a pénteki (07.29-ei) mulattságon. Munkaidő alatt végig azon filóztam, hogy hogy fog ez az egész lezajlani, ugyanis egy elég szokatlan helyszínt választottak a szervezők a móka lebonyolításához, ez pedig nem más, mint a szegedi FOKA strand, ami szerintem egy kurva jó ötlet. A baj csak az volt, hogy megrekedt az ötlet szintjén, ugyanis a "helyi illetékes" a koncert napján közölte hogy ott bezony nem lesz gitárnyűvés. Ekkor gondolom nyelvtanóra vette kezdetét. Alkossunk tőmondatot az édesanyja nevével címmel. Tennénk reflexből ugye, de valljuk csak be, talán ez azért mégsem lenne jogos. Történt egy kis "mulasztás" a lefixálást illetően. Az, hogy ennek mi az oka, azt csak felételezni tudom. Én arra gondolok, hogy a "szervezésben illetékesek" megfáradtak a kellemesen tavaszias időben való plakátolás után, és másnap reggel fogták magukat és jól átaludták a megbeszélt időpontot. :o) Vagy pedig a plakáton feszítő Dévid tekintélyt parancsoló pillantásától riadt vissza kedves "helyi illetékes" barátunk. Nem tudni, találgatni azt lehet ezer félét, igazság úgyis csak egy van, ráadásul az is odaát. :o)

Naszóval veszélybe került a koncert megtartásra kerülése (hinnye de gyönyerő kifejezés), amit azért senki sem szeretett volna, mer' ez nekünk jár, és kuss. :o) Node a hidegvér a nagy forróság ellenére is megmaradt hidegnek, így lett az egész rendezvény bekönyörögve a Belvárosi Rockklub dohos, hűvös falai közé kellemes klímaváltozást okozva ezzel az ott megjelent népeknek. Sajnos Dévid és Puméla lemondta látogatását, így az est mindenki legnagyobb bánatára sztárvendégek nélkül maradt. Ahogy a helyszín változott, úgy a kezdés időpontja is, de ez nem okozott gondot, így legalább jutott idő dumálgatásra, sörözésre és kajálásra. Aztán egyszercsak elkezdődött rokkkkkk. A "stáblista" igen vegyes volt, amit Gyüdi Sanyi csütörtök esti Dugonics téri koncerjükön valahogy így fogalmazott meg: "Különböző stílusban, de azonos szellemiségben..." vaaagy valami ilyesmi. :o)) Szóval itt aztán tényleg minden volt, mint a búcsúban. Kezdjük is szép sorban: Az első együttes nevét sajnos nem tudom, de majd pótolom ezt a hiányosságot. Nekik lett volna eredetileg koncerjük az RK-ban, a másik négy banda utólag csatlakozott hozzájuk. Nem sok ember volt a teremben még ekkor, de már volt egy kis mozgás. Ilyen Blinkes beütésű banda volt 16-17 év körüli tagokkal. Inkább lassabb muzsikát játszottak. Saját és feldolgozás nótákat vegyesen. Volt pár szettyó arc talpig feketében, az 50 fok ellenére hosszúnadrágban, akik mindenáron azzal akartak kitűnni az ekkor még nem túl népes közönségből, hogy Motörhead és 88-as Csoport számokat követeltek. Én ilyenkor szívesen karóbahúznám az ilyen egyedeket, no nem azért, mintha bármi bajom lenne a fenti két formációval, csak azt nem értem, miért kell ezt koncerten közben kántálni egy olyan bandának, aminek ezekhez semmi köze. OK Biztos jó poén, meg ők hallgattják a világ legkurvajóbb zenéjét, de inkább vágják már fel az ereiket, mert úgyis unalmas a nyári szünet, meg az élet is szar. :o))))

Ez után jött az Another Way, "megfogyva bár, de törve nem", ugyanis az énekes nem jelent meg, de ügyesen megoldották eme problémát, és pár szám erejéig segítséget is kaptak a közönség soraiból. Ahogy elkezdték, már szakadt is a bőgő húrja, (ez kísértetiesen hasonlított a Free Festes történtekre, csak ott a gitár húrja járt pórul), úgyhogy kényszerszünet következett, majd uccu bele a közepébe. Itt már kezdett megtelni a terem, de talán a "fastcore balladák" sebességének tudható be, hogy kevés ember akadt, aki táncra perdült, de ők annál lelkesebbek voltak.

Őket követte az NSZK, akik éppen csak elfértek a színpadon, ugyanis nem kifejezetten SKA zenekarra méretezték. :o) Jó kis seggrázós talpalávalót húztak. A hangosítás nem volt olyan jó, mint az előző nap, dehát kit érdekel, amikor kurva jó a hangulat? Ekkor táncoltak legtöbben a népek este alatt.

Ezután sörhas és fehérnemű bemutató következett a Redlineoffside közreműködésével, fityiszt mutatva ezzel a nyári kánikulának és a kigyúrt felsőtesteknek. :o) Ez volt az utolsó nyári koncertjük, ugyanis Borics úr még egy utolsó nekifutás erejéig visszaröppen Békedikttorékhoz, addig is vígasztalódjon mindenki azzal, hog ősszel végre megjelenik az RLO-SAY (Something Against You) split lemez. Node ne kanyarodjunk el a témától, térjünk is vissza nagybetűs tényekhez, vagyis magához a koncerthez. Nem nagyon találok szavakat. Teljesen elborult aggyal torkom szakadtából ordítottam végig az egészet. Kár hogy kevesen mozdulatak meg, de akik ez megtették, legalább nem érték be egyszeri pózerhácés bólogatással. A régi számok és a feldolgozások mellett 2 új dal is bemutatásra került.

Az estet a Keserű Giliszta zárta. Sajnos az ő fellépésükből friss levegő és energia hiányában csak nagyon keveset láttam. Előzetes eszmecserékből tudom, hogy kb. fele-fele arányban játszottak új (még megnem jelent) és régi számokat.

Most ugye valami összefoglaló kéne ide, hogy reneszánsz arányossággal épüljön fel ez a beszámoló, szóval: Kurvajóvolt na, nem is szaporítom a szót, aki kimaradt az szórjon hamut a fejére és ostorozza magát. :o)

Köszönet szervezőknek, remélem lesz még hasonló "heppening", addig is karikázzatok sok A betűt, fogyasszatok egészséggel káros dolgokat és a disztroly építőereje legyen minnyájótokkal. :o)