Punk Portál - 2024. március 19.





 

Soupshop interjú


Írta: kal0z
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2005. júl. 31. vasárnap - 19:31

A két magyar taggal is rendelkező osztrák ska-punk zenekar, a Soupshop nemrég jelentette meg új, Tox on the rocks című nagylemezét. Ennek apropóján készítettem a zenekar énekesével, Dinoval egy email-interjút. És még a poros némettudásomat sem kellett előkaparni hozzá :-)

Először tudnál mesélni egy kicsit a zenekarról úgy általánosságban? Mit csináltok mostanság?


Az együttes már 1996 óta lép fel, változó felállásban. Két éve vagyunk kb. ebben a felállásban, Jelio: gitár-rocker, Mini: gitár - szaxofon - klarinét zeneművész, Urlaut (ez egy szójáték, abból ered, hogy régebben
szőkitette a haját és a Die Ärzte gitárosára hasonlított, akit Farin Urlaub-nak hívnak, az "urlaut" pedig két jelentésű, mindkettő illik a személyre:
1. őshang
2. nagyon hangos) basszus-pózer, Nino: a dobisten és jómagam, a labanc-jodler...;-)
Koncerteztünk már Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Dániában, Svédországban, és persze Magyarországon is. Eddig három lemezt vettünk fel, az utóbbit, a "Tox on the rocks"-ot Berlinben, ami jelentős minőségi fejlődést hozott a hangzásban. Berlin kibaszottul jó város, és kibaszottul jó volt Flo, a berlini producerünk is. Sajnos idén nem tudunk nagylemez-felvételre Berlinbe menni, mert Nino-t behívták a hadseregbe, mert (a saját hülyeségéből) nem tudta elintézni, hogy polgári szolgálatot teljesíthessen. Ezért most egy haverunk, Alex ugrott be, őt tanítjuk éppen a számokra, amiket játszani akarunk. Most kb. 9 hónapig ő lesz a dobosunk.
Februártól áprilisig koncerteztünk Németországban, Csehországban, Dániában, Svédországban, és persze Ausztriában is. Mondjuk a svéd koncert inkább egy kollégium ebédlőjében zajló szülinapi bulinak minősíthető, de akkor is....;-)
A koppenhágai koncert viszont olyan volt, hogy azt elmondani nagyon nehéz. Egyszerűen az egyik csúcspontja a koncertezési történetünknek. Képzelj el 350 embert - aki még az életben nem hallott rólunk - olyan szinten kikészülni, őrjöngeni, pogózni, szóval egyszerűen bulizni, hogy az kész. Embertelen volt!!! Ez abban a megszállt városrészben volt, amit Christiania-nak hívnak, és ez olyan anarchista-hippi-autonóm terület, ahova rendőrök nem mehetnek be, viszont a normál "burzsoá" mellett, aki ott sétál a gyerekeivel a parkban, ott ül a punk és nyíltan szívja a füves cigit, és az egyik nem zavarja a másikat. Nem rossz.

Egy bizonyos vendéglátóipari egységről kapta a zenekar a nevét. Miért olyan különleges hely ez, és hol van?

Egy krétai faluban ez a hely volt az, ami hajnal 4-kor - amikor már semmi más nem volt nyitva - egy igen gusztustalan kinézetű, de annál finomabb ízű kecskelevest árult, ami megmentett minket a másnaposságtól.
Különleges csak az említett okból volt, meg persze azért is, mert minden hajnalban ott kötöttünk ki. Mi, azaz annak idején a Soupshop három alapító tagja: Jelio, Harald és én voltunk. Jelio még mindig tagja az együttesnek, Harald már évek óta kilépett, polgári életet él, már el is szaporodott. A Soupshop név azért is tetszett, mert egy levesben több hozzávalót kell ötvözni, hogy finom legyen, és mi is több zenei stílust ötvözünk. Ha tudtam volna, hogy mennyi félreértés lesz e névvel kapcsolatban (pl. sub-shop, soap-shop...), akkor talán nem ez lett volna a nevünk. Ebbe egyszerűen minden belefér.

Itthon sok zenekart szidnak, amiért nem magyarul énekelnek. Ausztriában a közönséget nem zavarja, hogy a szövegeitek angolul vannak? És hogyhogy inkább angolul vannak, mint németül?

Nézd, magyarul nekem nem megy annyira a szövegírás, bevallom. Németül a punk és az érintkező stílusok nagyon Die ärzte/Die Toten Hosen irányába mennének, amit nálunk deutsch-punknak, ill. fun-punknak neveznek. Amennyire szeretem ezeket az együtteseket, olyannyira az elejétől fogva tudtuk azt is, hogy nem akarunk erre a sínre kerülni. Tudomásom szerint nem zavart még senkit az angol szöveg, nálunk majdnem mindenki tud annyira angolul, hogy dalszövegeket megértsen. Azért is vannak a szövegek angolul, mert szerintem az angol nyelv manapság az, ami mondjuk Mozart idejében az olasz volt, akkor mindenki olaszul írta az operáit. És mi mindig nemzetközi közönséget céloztunk meg, nemcsak az osztrákot. Ezt figyelembe véve, az angolnak van a legnagyobb nemzetközi érthetősége.

Mit szólnak az osztrákok a magyar számhoz? Annak idején leginkább a "szolidaritás" szót értették belőle egyedül, ez most is így van? Játszotok még ezen kívül magyar nyelvű dalokat?

Persze, hogy nem értenek semmit. De ettől függetlenül eddig nagyon bejött nekik ez a szám, Németországban is, de Prágában és Koppenhágában is. Eléggé poén, de nem tűnne fel, ha sok magyar szám lenne a programunkban.
Azért nem hinném, hogy sok magyar dal kerülne még a listánkra, bár Jelio már dolgozik egyen.....

A honlapon a zenekar korábban "finest punk-rock"-ként volt aposztrofálva, ez az idők során lecserélődött "finest skunk-rock"-ra. Mi ez a skunk-rock, azon kívül, hogy görény-rokk? (skunk=görény) Esetleg van valami köze a skankinghez?

A skunk elsősorban a ska-punk ötvözése. Egy barátnőm hozott egyszer nekem Londonból egy pólót amire az volt írva: skunk punk, és kenderszívó őrültek voltak rajta ábrázolva. Aztán egy másik pólómra meg az van írva:
skanking on skunk. A skunk persze nem csak görényt jelent, hanem kenderterméket is. Na ezekből az összetételekből lett aztán valahogy a skunkrock kifejezés. Ez azért jó, mert senki más nem használja. Így saját műfajban utazunk, ami mégis punk.

A szövegeitek (régiek és újak egyaránt) alapján bassza a csőrötöket a médiaszemét és az egyéb kultúrálatlanság, ami árad felénk többek között a tévéből/Amerikából, úgy tűnik, főként ezt kritizáljátok a számaitokban. Hogyhogy nem politizáltok inkább?

Szerintem a média-kritika, ha bizonyos nívón van, mindenféleképpen politika, ill. politizálás. Nekem az, hogy "George Bush, kurva anyád" nem annyira izgalmas. Én az ilyen kritikát, politizálást stb. inkább személyes szinten szeretem kinyilvánítani, mert a politika, média és a társadalmi kérdések mindenkit érintenek, de nem úgy, ahogy a hírekben látod, hanem közvetlenül. Engem ezek a közvetlen dolgok érdekelnek, és az, hogy az egyén mit tud ezzel kezdeni.

Nézzük az új lemezt. Az a bizonyos "médiaszemét" a Tox on the rocks című lemezetek borítóján is megfigyelhető. (A borító elején az angol zászló, a hátán az amerikai zászló látható, régi reklámokból kirakva.) Mit jelent a lemez címe?

Nos, a "Tox on the rocks" egy koktél neve. Mi viszont a szó szoros értelmére célzunk, ami azt jelenti: méreg jégen. Isszuk a mérget, legyen az a valóságshow, az iraki háború, a kapitalizmus ellentmondástalan káprázata, az ép család képe, a boldogító munkahely fantomja, stb. Isszuk ezt a koktélt, de méreg. De úgy látszik olyan finom, hogy senki nem tudja letenni...

Ki az a nagyon jófej ember, akit ennyire szerettek, hogy egy csomó gyűlölködő számot írtok hozzá? (az első lemez címadó dala, a Hate, illetve a Tox-on a Leave Me Alone)

Mindig valaki más ;-)
Mindig pont az, aki embertelenül az idegeinkre megy, marhaságokat beszél, butítja a népet, stb. Nem konkrét személynek írtuk, hanem egy érzésre, amit mindig más-más ember vált ki.

Hogy fogadták ezt ska-punk lemezt most, amikor (legalábbis itthon) a tradicionális ska és a HC látszanak trendinek? Egyáltalán, találó a ska-punk stílusmeghatározás?

Eddig csak koncerteken adtuk el, de vitték, mint az állat. Augusztustól a boltokban is kapható lesz. Remélhetőleg hasonló sikerrel. Nekem is kell a számlákat fizetni ;-)
Nálunk is terjedőben van a hardcore, ami nekem egyáltalán nem jön be, nagyon metálos. Művészkedés hörgéssel és visítással párosítva nekem nem kell. De mindenki csinálja a saját dolgát, nem?
Az old-school-ska nagyon tetszik, de retro-zenét sem szeretnék igazán csinálni. Inkább ismert elemekből valami sajátosat próbálunk alkotni. Minket ezek a divat-dolgok nem izgatnak igazán, mi azt csináljuk, ami tetszik és amit tudunk. Ezt úgy értem, hogy a tagok képességétől függ, hogy pl. van-e fúvós, vagy hogy milyen gyors a dobos. Pl. Mini játszik szaxofonon és klarinéton, nyilván beépítjük ezeket a hangszereket, ha illenek a számokhoz. Ha nem tudna ezeken a hangszereken játszani, akkor nem lennének a számokban. Nem fogunk bérelni fúvósokat, hogy koncertezzenek velünk, nem lennének igazi tagok, és ez nálunk nem lehet. Mi mindig úgy játszottunk együtt, hogy baráti kapcsolat is van az együttes tagjai között, ha ez nincs meg, akkor nem együttes lennénk, hanem boygroup.
Ja, és a ska-punkkal tudok élni, bár használhatod a skunkrock-ot is ;-)

Uccsó kérdés: Mikor játszotok Magyarországon?

A szigeten augusztus 12-én, 18 órakor a Bahia Színpadon, és augusztus 20-án Balatonbogláron, a Szüreti Fesztiválon a 2. színpadon 16 órakor, ott ingyenes a belépés. Aztán remélhetőleg lesznek ősszel klubkoncertek mindenfelé Magyarországon....

És a bónusz: lehet, hogy ezzel sokak számára lelőttem a poént, de az új lemezetek végén a birkabaszós bónusztrekket mi ihlette?

Kijelentem: semmi közöm nem volt hozzá!!! ;-)
Ez ilyen delíriumból eredő, régi lemezfelvételről megmaradt őrültség. Jelio énekli, nála nem lehet tudni, mennyi az igazság az egészben ;-)
Most már hallgatnak a bárányok, végre... ;-)

Köszi az interjút!

A zenekar hivatalos honlapja: http://www.soupshop.at