Punk Portál - 2024. április 23.





 

Pluto: Marhák és csirkék; Left: Kellettezneked


Írta: apunk & gandalf
Feltöltötte: gandalf
Ekkor: 2005. júl. 16. szombat - 14:08

Pluto: Marhák és csirkék (2005)

Itt van hát a Pluto első cédéje a Marhák és csirkék. Nem akarom megszemélyesíteni senkivel ezt a két állatfajt, ez a lemezcím idézet az első számból, egy „vidéki rock and roll”-ból, amelyik talán a kedvencem.

Berettyóújfalu punkjai egész jó kis lemezt hoztak össze. A 13 saját szám egy egészet képez, van koncepciója a lemeznek, elkezdődik és vége lesz. Nagyon jók a szövegek, érdemes odafigyelni, és még érteni is, bár az énekesnek még azért gyakorolnia kell. Az Isten háta mögött, a marhák és csirkék között…

Őszintén eléneklik gondolataikat, véleményt nyilvánítanak (punkokhoz méltóan), természetesen durván, ha kell. És közben büszkén felvállalják vidékiségüket, ezzel indítják és a végén ezzel is zárják a műsort (Marhák és csirkék, Újra idióta nóta).

Ügyesen használják kései punk zenei fordulatait, sémáit és néhány nagyon jó zenei ötletet is felvillantanak. A hangszerelést fúvósokkal és vendég vokalistákkal színesítik, valamint egy jó kis giccses dalba (Hamuban szunnyadó parázs) egy lány is beszáll (Vígh Gabi), hogy duettet énekeljen a punkokkal.

Van egy rövid instrumentális szerzemény is pont a műsor közepén, címe Közhely. És ez nem is az, miközben azért a többi dalban itt-ott azért hallani egy-két jól ismert zenei megoldást. Kivétel a frázisok alól a Száll az űrhajó, ahol invenciózus muzsika kíséri a túl sokat vállaló ének próbálkozásait, majd az Újra idióta nótában, ahol a fúvósok is megszólalnak, szintén hasonló történik.

Tetszik a lemez optimista hangvétele. És milyen jól kifejezik a Prológgal és az Epilóggal. Valami langyos álmos az előbbi (sokan így zárnak), és egy üdítő, friss ötlet-teli, nagyon jó Pluto-zenei megoldásokat tartalmazó csattanó az utóbbi. Azért amellett, hogy jó dallamvonulatok, ritmusváltások vannak az énekelt strófák közt és előtt-után, nekem hiányzik egy jó kis gitárszóló az egész lemezről.

Kétszer volt szerencsém élőben is hallani a Plutot, sodró, nagyon jó műsort adtak. Ezért, ha tudtok, menjetek a berettyóújfalui Pluto koncertjére. És hallgassátok meg ennek az ígéretes fiatal együttesnek a lemezét, amely letölthető a zenekar honlapjáról.

Infók a neten: pluto.try.hu

apunk


Left: Kellettezneked (2004)

A Left együttest csak a pajta rock’n’roll kapcsolja össze a fent említettel. A zene is, a kiállás is, a hangulat, de még a földrajzi helyzet is teljesen más. Aki a Left első albumát hallgatja, nem cowboypunker feelinget kap az arcába, hanem egy kicsit közhelyes szövegű, jól bevált sémákat használó banda első próbálkozását.

A csolnoki Left zenéjén alapvetően Rancid és Auróra hatást lehet érezni, időnként egy kis erősebb zúzással teszik változatossá a megszokott dallamokat. Ugyan nem jellemző rájuk az innovatív hozzáállás, ám a régi jól bevált kliséket legalább ügyesen és jól alkalmazzák, így (bár erről személyesen sajnos még nem állt módomban meggyőződni) valószínűleg remek hangulatú bulikat csapnak élőben.

A szövegek viszont általában depressziós beütésűek, negatívak, annak ellenére, hogy azért a nóták vége felé feloldja a nihilizmust egy kis izzadtságszagú pozitív jövőkép. Végig olyan érzése marad a hallgatónak, mintha zeneterápiára utaltakat hallgatna. Aki boldog, az nem énekel állandóan arról, hogy várja a boldogság. Persze a fene se tudja, van-e még egyáltalán olyan téma, amit nem énekeltek meg már mások ezerszer… A sablonosabb zene viszont szerintem egyedibb mondanivalót igényelne.

Azért nem rossz album ez a Kellettezneked, annak ellenére, hogy nekem kicsit üres. Jó a felvétel (az ének kicsit erőtlen ugyan), és a tagok ügyesen játszanak el ismert dallamokat, ismert körítéssel. Biztos vagyok benne viszont, hogy többre is képesek.

Honlap: www.left.hu

gandalf