Punk Portál - 2024. április 25.





 

Smoke or Fire – Above The City (Fat Wreck, 2005)


Írta: Mozart
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. júl. 11. hétfõ - 20:53

A Smoke or Fire a Fat Wreck Chords egyik legújabb szerzeménye, és az ilyen hírek hallatán azért jobban felkapja a fejét az ember (de legalábbis én), mint például arra, hogy "új banda az Epitaph-nál!"... Fat Mike ízlése az utóbbi időben változik, legalábbis az újonnan leszerződtetett bandák legtöbbje kevésbé popos, keményebb zenét játszik, mint a kiadó régi nagy nevei (Lagwagon, No Use). Így van ez a Smoke or Fire esetében is, de azért ne rohanjunk ennyire előre. Érdemes pár szót szólni ugyanis egy érdekes fejezetről a banda életében: eredetileg Bostonban tanultak, majd a főiskola elvégzése után elköltöztek egy sokkal kisebb városba, a virginiai Richmondba, mégpedig miért? Mert ott olcsóbbak a lakbérek és az élet úgy általában, szóval úgy gondolták, a kevesebb anyagi gond mellett talán több energia jut a zenélésre. Nem semmi elkötelezettség kell ahhoz, hogy valaki a zenélésért negyedmagával elköltözzön egy teljesen másik városba, főleg, hogy akkor még meg se jelent az első albumuk.
Ugyanis az Above the city a zenekar első nagylemeze, és akkor most már térjünk is át a zenére. Ha valakinek rögtön az első albuma a Fatnél jelenik meg, arról joggal gondolhatja az ember, hogy biztos valami őstehetségekről van szó, akiknek jobb minél hamarabb szerződést ajánlani, mert aztán kamatostul megtérül a beléjük fektetett pénz/energia. A Smoke or Fire CD hallgatása során végig valamiféle kettősséget éreztem: az tény, hogy nem lehet belekötni az albumba: nincs töltelékszám, egytől-egyig jól megkomponált, ütős dalok, a szövegek nem gagyik, a hangzás jó, és ráadásul nem esnek abba a tipikus hibába, hogy minden szám ugyanolyan. Ennek ellenére valami miatt nem lehet azt mondani a zenekarra, hogy túl eredetit alkotott. Természetesen áthallások nincsenek, csak végig ott motoszkál az ember fejében a gondolat, hogy ilyen bandából nem kevés van a világon. Ennek ellenére fontosnak tartom még egyszer leszögezni, hogy tényleg igényes, ütős punk-rock nótákról van szó, valahol a Strike Anywhere, a Rise Against (az énekes hangja miatt kiváltképp), és az Avail stílusában (ez utóbbi bandát majdnem mindenhol emlegetik a SoF inspirációjaként). Ha már egyszer azt írtam, hogy a számok megkülönbözetethetőek egymástól, akkor illik is párat kiemelni, nem igaz? Amit én elsőre megjegyeztem (ami nem azt jelenti, hogy feltétenül ezek a legjobbak sokszori hallgatás után), az a Culture as Given c. háborúellenes opusz (bár sajnos ugyanez a szám kapja a "legközhelyesebb szövegrészlet" díjat is, mégpedig azzal a sorral, hogy "Killing is easy when you can’t see faces"; valamint az utolsó szám, a Point Break. Van egy majdnem végig akusztikus szám is a lemezen, de nem kell semmi rosszra gondolni, az se nyálas.
Összegezve: tehetséges banda a Smoke or Fire, meggyőzőek a számaik, de még hiányzik belőlük valami kis plusz. Ugyanakkor érdeklődve várhatjuk a következő albumokat, amelyekből jobban ki fog derülni, mi is lesz ebből a fiatal zenekarból. Addig pedig hallgathatjuk az Above the City-t, nem elpocsékolt idő ez se.

http://www.smokeorfire.com/
http://www.fatwreck.com/albumdetail.php3?cat_num=687