Punk Portál - 2024. március 19.





 

Prosectura interjú


Írta: Kutya&Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. jún. 26. vasárnap - 12:22

A Konflikt 15. szülinapi bulija után spontán ötlet alapján készítettük az alábbi interjút a Prosectura zenekar két tagjával. A spontaneitás miatt csak mobiltelefon állt rendelkezésre a hang rögzítéséhez, így a felvétel minősége elég gyenge. Szóval ha bármi baromságot olvastok, amit nem is nyilatkoztak az interjúalanyok, majd erre fogjuk. :) Az interjút Kutyával készítettük. Hálás köszönet Mamintinek, aki leírta a szöveget, nélküle soha nem készült volna el ez a cikk.


Dan: Legyetek szívesek bemutatni a zenekart! Milyen stílusú zenét játszotok? /derültség/

Norbi: Binder Gáspár - dob, Antal Viktor - basszusgitár, Polgár Tamás - gitár, Imre Norbert - ének, és amit akartok, azt játsszuk.

Dan: Miért ez a zenekar neve?

Norbi: Prosectura? Mert régen Anális Coitus volt, csak az csúnya volt, aztán meg kellett változtatni.

Dan: Miért vállaltad el a Balázs show-s szereplést, hogy érezted ott magad? Mi alapján döntött végül a zsűri? Ezt nem láthattuk a TV-ben. (Az interjú előtt pár nappal a Balázs show című műsor vendége volt Norbi, ahol mint zsűritag szerepelt a "Ki a nagyobb rocker?" vetélkedőben.)

Kutya: Mennyi volt kivágva az egészből?

Norbi: Sok volt kivágva az egészből, biztos mondták a Buttholes-os fiúk. Azért vállaltam el, mert többször hívtak már minket, vagyis engem ilyen dologba. Én nem tartottam azt akkora bűnnek, hogy benne van az ember. Egyébként nem tudtam, hogy ott lesz a Buttholes vagy ilyen zenekarok, és teljesen meglepődtem, amikor láttam őket. Én nagyon jól szórakoztam, mögöttem ült az a két gyerek, akiknek egy szavát nem lehetett hallani, végig röhögve dumáltak.../nevetgélés/ Egyébként kurva jó hangulat volt, majdnem 5 óra volt a felvétel, mert mire a zenekarokat bepakoltatták... Sokat kivágtak.
Egyébként a Szántó Faszi az Üllői Úti Fuckból (régóta ismerem) eléggé egyedi humorú figura, nagyon jól elvoltunk. Kalapács Józsinak nem nagyon tetszett a dolog, de mi jól szórakoztunk.

Dan: Egy kérdés a közönség soraiból: a régi Punkcirkuszos felállás miért nincs már? Volt a 'Róra, Picsa, Prosectura felállás... /A koncert közben találtuk ki a kérdéseket, a buli résztvevői is kérdezhettek./

Norbi: Ez soha nem volt tiszta, az első két évben volt talán így, utána mindig valaki kilépett. Nem működött a dolog úgy, ahogy kellett volna.

Dan: Húha, kimaradt egy kérdés. Honnan jöttetek?

/derültség, válasz nincs/

Kutya: Van valamennyire punk élet Szekszárdon?

Norbi: Amikor a Fürge játszik meg mi, akkor elég sokan vannak.

Kutya: Klubok vannak?

Norbi: Igen, a világ legjobb adottságú klubja is itt van, a központ közepén, csak koncerteket kéne szervezniük.

Kutya: Változott valamennyit a színtér megoszlása? Régebben vidéken jobb bulik voltak?

Norbi: Vidéken van egy-két nagyon jó város, ahol jó bulikat lehet csinálni. Például régen Veszprém volt ilyen. Veszprém volt az utolsó város, ahol mikor elmentünk játszani egy klubba, megkérdezték, hogy "mit isztok"... Ez röhej, de ha odamész valahova játszani, akkor sehol sem kérdezik meg... (Most múlt héten Mohácson mondjuk volt.) Külföldön ez nem így működik. Voltunk Bécsben is az Arénában, megkérdezték, hogy mit eszünk, mit iszunk...

Dan: Játszottatok az Arénában? Kivel?

Norbi: A Wizo-val, '98-ban. Magyarországon volt három koncert, meg egy Bécsben.

Dan: Hogy halad a turné? /derültség/

Gazsi: Nagyon jól halad a turné, nagyon sok koncertünk van, és ennek mindenki nagyon örül.

Kutya: Eddig hol volt a legjobb állomás?

Dan: Egyébként egyáltalán turnén vagytok?

Norbi: Januárban volt két buli, februárban meg egy, de még ez sem az igazi, majd még áprilistól lesz.

Dan: Mi a legspécibb "mörcsendájz" terméketek? Kulcstartó, toll... Tanga meg ilyesmi van nálatok? Nem gondolkoztatok ilyesmin?

Norbi: Nem, nem. De képzeld el, volt Szekszárdon egy szitanyomó srác, vele megállapodtunk az árakban... Csináltattunk pólókat, még van is belőle. 800 Ft volt semmi garanciával, ez azt jelenti, hogy felveszi az ember, elkezd pogózni és leolvad a mikulás... Szóval vannak ilyen egyszer használatos pólók, de ez tök ciki, nem tudtuk előre. Egyébként az akciós kazik meg cd-k azok elég jók!

Dan: Kulcstartót láttam, azért az jó.

Norbi: Igen, azt Gazsi barátnője csupán szívességből, totál rendességből csinálta.

Kutya: Lehet tudni, hogy melyik cd-tek volt eddig a legsikeresebb?

Norbi: Nem tudjuk igazándiból. Talán egy cd volt, ami a saját kezünkben volt. A többiről meg... Szerintem az első kettő, három az nagyon ment. A "Sátán", ami '95-ben jött ki, az úgy 5000-rel kezdett. Nagyon ment az a lemez. Ha visszagondolok az elmúlt 15 évre, akkor van 1, max. 2 aranylemezünk, úgy összesen.

Dan: Mi a legdurvább dolog, amit tarháltak tőled? Karfiol tette fel ezt a kérdést, tőle például már borotvát is kértek.

Norbi: Aki behugyozott? /röhögés/

Dan: Igen, az lett volna a következő kérdés, hogy ismeritek-e a Csöves Kukoricát...

Gazsi: Pénz...semmi extra.

Norbi: Volt még egy csaj, aki arra kért, hogy csókolózzam vele.

Dan: Szeretitek a sztrapacskát?

Norbi: Igen.

Gazsi: Én is.

Kutya: Miért volt a mai koncert ilyen rövid?

Norbi: Mert nem rólunk szólt.

Dan: Miért, az Éhenkórászokról szólt?

Norbi: Az már az ő dolguk.

Kutya: Nagyon sokan hiányolják a régi számokat, miért nem játsszátok már őket?

Norbi: Na Gazsi, erről mesélj!

Gazsi: Mi Viktorral még friss húsok vagyunk a zenekarban, a punkban is. Én most leszek két éve benne. Elég keveset tudunk próbálni, mióta Pesten vagyok, és a régi számokat próbálni kell. Most tervezünk egy hosszú próbálásos időszakot. És akkor majd lesznek régi számok is.

Dan: Annyira nem bonyolultak a régiek, gondolom.

Gazsi: Nem, de azért meg kell tanulni őket.

Kutya: Mekkora repertoárral dolgoznátok?

Norbi: Van 9 sorlemez kb., az úgy 100-120 szám. Szerintem egy 60-70-et kéne tudni, de mi ebből nagyjából 25-öt tudunk.

Dan: Nem nagyon ismerem az új albumot, de úgy vettem észre, hogy egyre kevesebb a komolyabb témájú szám. Régebben volt egy-kettő aminek komolyabb mondanivalója volt. Terveztek komolyabb hangvételű számot? Vagy nem terveztek semmit? Van már új szám?

Norbi: Igen, készülnek az új számok, vannak ötletek. Tudod, van egy ilyen, hogy az ember idősödik, több gondolata van, szeretne dolgokat írni. De nem biztos, hogy megtalálják benne. Mi nem fordulhatunk ki annyira magunkból, hogy "mi leszünk a megmondók", mert ez nem ilyen dolog. Vannak olyan zenekarok, akik mellett állnak, akiknek van rajongótábora, akik azt mondják, hogy "gyere és ezt csináld, meg azt csináld". Mi soha sem voltunk ilyen zenekar. Soha sem voltunk egy "megmondós zenekar". Párhuzamként ezt tudnám mondani: én elég sokat jártam Németországba koncertre, szeretem a német zenét. A Böhse Onkelznek kurva nagy rajongótábora van, 1000 emberből 800 vesz pólót, cd-t, kazettát, jelvényt. A Toten Hosen-nek 200 vesz, a Die Ärzte-nek 50. Ez nem azt jelenti, hogy kevesebben szeretik őket, hanem nem mond olyan dolgokat, ami mellé oda kell állni testületileg, tehát nem mozgat meg, nem csinál forradalmat. Én valahol ezt gondolom a mi zenénkről. Ezért örülök én ennek az őszi Macskanadrág dolognak. Nem igazándiból ez a mi közegünk, én legalábbis azt gondolom. És erre akkor jöttem rá, amikor januárban Pakson koncerteztünk, Fürge, Macskanadrág meg mi. Trágya időpont, mégis nagy buli volt.

Dan: A közönség összetétele változik?

Norbi: Sok a fiatal, ami viszont valahol jó.

Dan: Mindig voltak fiatalok...

Norbi: Hála az istennek, képzeld ha nem lennének! Vén szarosok jönnének, azt ott meghalnak.

Dan: De aki ott volt 5 éve, abból most mennyi van? Max 10-15 ember.

Norbi: Nagyon kevés van jelen ebben a szubkultúrában azok közül, aki ott volt öt éve. Kiszálltak. Családot alapítottak, gyerekük van. Persze van, aki továbblépett, vagy már röhög ezen, hogy valamikor ezt hallgatta. Én ezt nem tartom akkora problémának, hogy valaki régen valamit hallgatott. Mert én is negyedikes koromban Abbát hallgattam. Akkor volt az Abba - Bonny M háború. Na jó, ez mondjuk volt '76-80-ban... /derültség/ Gazsi, neked mi volt?

Gazsi: Nekem a Scooter volt.

Norbi: Szerintem a Scooter is tök jó volt...

Kutya: Változott a punkok mentalitása? Más lett a felfogás mostanában?

Norbi: A fórumotokat szoktam nézni, olvasgatni. Furcsa dolog az internet. Nagyon formálja a közízlést. Elég belterjessé válik ez a dolog. Nagyon nehezen engednek be kívülállókat. Vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogy ők szarták a világot, holott ez igazából nem így van. Én annak örülök, hogy mindig vannak fiatalok, lehet, hogy időközben sokan elkopnak, de mégis maradnak.
Nem rólad írták anno azt az Űrgammás izét a mi koncertünkkel kapcsolatban?

Dan: Dehogynem. Erre emlékszel? /röhögés/

Norbi: A Metal Hammerben volt.

Dan: Igen, első Kamikáze fesztiválról.

Norbi: Azt írta a Lénárd vagy a Cselőtei, hogy "Miért probléma az, hogy valaki Űrgammás pólóban van egy Prosectura koncerten..."

Dan: Nem is ezt írták...

Norbi: De, ez az első oldalon volt, a vezércikkben. Ez tényleg egy ilyen dolog, mindenki fejlődik valami felé. Én mondjuk nem, mert életemben 3 vagy 4 zenekart hallgattam. Gazsi egy totál nyitott ember.

Dan: Kedvenc zenekarok?

Norbi: Ramones, Clash, Böhse Onkelz. Tudom, mondták, hogy nácik, de én voltam pár bulin... Inkább nem megyek ebbe bele.

Gazsi: Én más vonalról érkeztem, a metálosabbról. A nu metalt nem szeretem. Inkább a Machine Head szerű metálokat, a progresszívebb rockot.

Kutya: Van olyan mai fiatal magyar zenekar, akiket tehetségesnek tartotok?

Gazsi: Igen, nagyon sokat tehetségesnek tartok, nagyon sokat nem.

Dan: Tudnál példát mondani?

Gazsi: Blind Myself, Superbutt, ez a vonal a BPRNR-on belül. Kb. mindegyik zenekar nagyon jól teljesít színpadon is, lemezen is.

Dan: Láttok olyan zenekarokat, aki nem előttetek játszanak? Szoktatok járni helyi koncertekre?

Norbi: A helyi dolgok mindig érdekelnek. Én nagyon szeretem a régi magyar punk zenekarokat, mint például a Kretens szerintem zseniális.

Dan: Most indult a honlapjuk, kretens.com..

Norbi: Viszont régen sokkal jobb, eredetibb punk zenekarok voltak, mint most. Most, hogy nagyon könnyen hozzá lehet jutni mindenhez, az eredetiség valahogy elveszett. Én a '80-as évek végén jártam koncertekre, a Muter klubba, én beszartam a gyönyörtől, hogy mik voltak. Aztán jöttek ezek - nem csak az interneten - a jugó lemezek, meg minden, és az eredetiség az valahogy elveszett.

Dan: Amit akkor nyomtak, azt majdnem mind a saját fejükből...

Norbi: Majdnem.

Dan: De például egy ETA... Voltak olyan zenekarok, akik azért elég sokat felhasználtak, nem?

Norbi: Persze. De ők is mit használtak fel? Azokat, amik fontosak voltak, pár alapzenekart. De szerintem nagyon jó zenekarok voltak. A Kretens például szerintem máig egy csoda. Az akkora zenekar volt, hogy ihaj.

Kutya: Látsz olyan zenekart, aki egy kicsit továbbviszi ma ezt?

Norbi: Nem.

Dan: Azért ne sértsünk meg senkit....

Norbi: Egy hihetetlen jó zenekar volt. Most vannak trendi dolgok, van, amit érdemes felkapni, van, ami működik, van, ami nem. Már nincs olyan mint régen.

Dan: Miért nem játszotok feldolgozásokat?

Norbi: Mi annak idején játszottunk, a Pink Panthers-t. Van egy Pink Panthers video, ’86-os, 10 perc körülbelül, az valami zseniális.

Dan: Abban volt közös tag a Prosecturaval?

Norbi: Aha, Gerzson, aki dobolt. Úgy nézett ki, mint egy mexikói bandita, akkora bajusza volt.

Dan: Más feldolgozás soha sem volt?

Kutya: Igazából nincs szükségetek feldolgozásra....

Norbi: De, Ramones volt.

Kutya: Külföldön mennyire játszottattok sokat?

Norbi: Elég sok helyen játszottunk. És úgy gondolom, hogy nálunk viszonylag fontos a szöveg, és nem gondolnám, hogy annyira erősek lennénk zeneileg, hogy külföldön is üssön.

Kutya: Angol szövegre nem gondoltatok?

Norbi: Nem sok közöm van az angolhoz. Inkább nem gyalázzuk meg azt, amit nem kell.

Dan: Hol voltatok legmesszebb?

Norbi: Volt egy nagyon jó koncertünk Németországban, és úgy konferáltak fel minket, hogy az "ungarische Toten Hosen". /nagy ováció/ Ez kb. 91-ben volt, és büszkék voltunk rá, de semmi köze nem volt a valósághoz.

Dan: Volt már ilyen stadionos buli? Legtöbb ember? Sziget Nagyszínpadon voltatok?

Norbi: Voltunk, '94-ben.

Dan: Legtöbb ember?

Norbi: Nem tudom. Pecsa szabadtér, meg Sziget.

Dan: Kérdezhettek tőlünk.

Norbi: Komolyaaaan? ;)) Te is zenéltél nem? Te voltál a Meskalinos ember, ugye?

Kutya: Igen. Ha már szóba került: Hallgattok ska-t? Mert néha használtok ska-s elemeket.

Norbi: Néha. Madness, Bad Manners, Specials. Nagyon nem voltam ebben benne soha. A Madness nagyon jó. Ha végighallgatod az Eszter című számunkat, az a Madness egyik számának "kiherélt" változata.

Dan: Használtok más zenekaroktól elemeket?

Norbi. Szerintem mindenki használ. Kurva kevés eredeti zene van. Én nagyon boldog lennék, ha senki sem ismerné rajtam kívül a Ramones-t, és azt tudnánk játszani, az egy zseniális dolog lenne.:))) /röhögés/

Kutya: Hogy látod, a fiatalok ismerik még a régi számokat?

Dan: A Prosectura régi számait, vagy a Ramonest?

Norbi: A mi régieink nem olyan fontosak, mint egy Ramones. De nem, nagyon nem. Ami végülis elég alap dolog lenne.

Dan: Oktató jelleggel kéne játszani egy-két számot tőlük.

Norbi: Neeem, azért nem gyalázhatjuk meg az "ősöket".

Kutya: Mielőtt bekerültél a Prosecturába, ismerted őket?

Gazsi: Voltam egy-két koncerten. Az tetszett benne, hogy jó bulit csináltak, fülig ért a szájuk.

Kutya: Mit szólt a baráti társaságod, amikor bekerültél a zenekarba?

Gazsi: Semmit. Volt aki örült neki, volt, aki nem szereti ezt a zenekart, mégis örült neki, mert azért Magyarországon elég ismert zenekarról van szó.

Norbi: Szerintem zeneileg nem vagyunk fontos zenekar.

Kutya: Ezzel vitatkoznék. Ha megnézzük, a Clash-nek a legegyszerűbb számai voltak a legprofibbak, a Ramones is ott volt, zseniális volt néha az a három-négy akkord, amit műveltek.

Dan: A Balázs show felvételén viselt Operation Ivy póló hányszor volt rajtad előtte? Mert elég újnak tűnt.

Norbi: Azt már több koncerten le akarták rólam kunyizni. Egyébként bálásban vettem.

Kutya: Hallgatsz ilyen zenéket is?

Norbi: Szerintem egy nagyon jó póló.

Dan: Ja, azt hittem, azt mondod, nagyon jó zenekar. :)

Norbi: Én bunkó vagyok. Nem hallgatok sok dolgot. Egy-két dolog van, ami bejön...

Kutya: Kortárs zenét nem hallgatsz?

Norbi: De. Nagyon tetszik nekem mostanság a Dropkick Murphys. Az olyan dögös. Ritkán van olyan, hogy beindulok valamire.

Dan: Üzenjetek a Punkportal olvasóinak!

Norbi: ANARCHIA!

Köszönjük!