Punk Portál - 2024. március 28.





 

2003.01.28. Süss fel nap! - Man Without Plan (USA)


Írta: Pornstar
Feltöltötte: pornstar
Ekkor: 2003. feb. 1. szombat - 20:02

Mondhatni kissé késve érkeztem a Süss fel nap!-ba, kicsit nehezen találtam meg a helyet, most voltam először. Sebők Gergely jóvoltából ingyenesen mentem be, a bejáratnál a Human Error-os Balázs vágta is egyből a helyzetet.
Azt hittem, hogy hc-punk buli lévén jópár sXe ember is lesz, de meglepő módon majdnem mindenki cigivel és sörrel a kezébe járkált.
Megérkezésemkor összefutottam pár ismerőssel, majd a merchandise "stand" felé vettem utamat. New Fight és Man Without Plan cuccok voltak, meglehetősen magyar árakon. Először a listát euróban adták meg, majd rájöttek, hogy hazánkban nem eme uniós fizetőeszköz van :) Be is szereztem gyorsan az amcsi zenekar pólóját.

A New Fight zenekart (ex-Second Life-ot) még nem láttam korábban. A honlapjukról letölthető három szám és a klippjük alapján ismertem őket. Igazi metal hardcore-t nyomnak a srácok, leginkább talán a Dawncore-ra hasonlít a zenéjük szerintem. A két énekes eléggé energikusan próbálta felpörgetni a közönséget, hangulatot kelteni de ez nem igazán sikerült nekik, mert mindenki csak állt és nézett ki a fejéből. Egyikükön Death poló volt nem véletlenül, bizonyára nem vetik meg a keményebb zenéket sem. A hangosítás elég jó volt, nagyon tetszett a produkciójuk csak többet kéne fellépniük és jobban nyomulni.

Nem sokkal utánuk következett a Deadbeats. Nem igazán értettem, hogy miért ők játszanak egy hc bulin. A koncert jól kezdődött, majd később halál unalmas szenvedésbe ment át és a hangzás meglehetősen pocsék volt. A tagoknak látszólag egyáltalán nem volt kedvük játszani, ezt elég jól ki is mutatták. Voltak régi és új számok, meg két feldolgozás. Az egyik egy Beatles szám a másik a ..... volt. A koncert zárásaként egy reggeaből induló később zúzós, igazi mozgolódós számot énekelt Krsa, ami marha jó volt és poénos, mert a tagok 3-an össze-vissza ugráltak egymásra.

Rövid átszerelés és hangolás után következett az est fénypontja a Man Without Plan nevű new yorki zenekar. Három teljesen átlagos, hétköznapi srác lépett "szinpadra" és csaptak a húrok közé. Azon gondolkoztam a számok között, hogy az államokban mennyire nem számít a kinézet, csak az amit leteszel az asztalra. Nem kell ilyen-olyan menő cuccokban pózolnod kivarrva, belőtt séróval, hogy sikeres legyél az underground körökben. Az utóbbi két albumukat (Get right, Shop talk) ismertem csak, de azok alapján nagyon tetszett a zenekar. A stílus nem igazán definiálható, Barclay az énekes/gitáros gyakrabban üvölt mint énekel, azonban néhány számban a beindulós hardcore zúzás után dallamosabb skatepunkos témák jönnek elő. Seth a basszer csak néhány számban vokálozik. A hangzás nagyon jó volt, mondjuk ez betudható a saját cuccoknak is. Néhány számot felismertem, mint pl a How to scream-et és a Bent crude future-t melyet még az elején játszottak. Minden szám után megköszönték a tapsot és az újjongást, ez olyan szimpi volt. A vége felé már mindhárman elfáradtak, ezt szóvá is tették, de azért még egy jó fél órát ráhúztak pihenésképp :) A közönség reakciója nem igazán mutatkozott meg mozgásban, de néhányszor viszont keményen beindultak a srácok. A Neszés Peti még bofysurf-el is róbálkozott, amely nem hozott sok sikert.
A koncert zárásaként a Return to Cuesta Verde című szerzeménnyel búcsúztak, sokak szerint ez a legjobb számuk, amivel én is egyetértek.
NuFan és Wantad barátomék hazahoztak kocsival, amiért mégegyszer köszi és persze köszönet Sebők Gergelynek is az ingyen beugróért!
Mindent összevetve nagyon jó buli volt, jól éreztem magam és ahogy elnéztem mások is. Nem voltak túlságosan sokan, de mit is várhatunk egy kedd estétől. Természetesen a fényképezőgépem pont ekkor romlott el, így nem sikerült fotóznom. Xbencex oldalán biztosan fennt lesznek a képek és igéretük szerint mások is scannelnek majd. Az este egyetlen negatívuma a kedvenc nyaklácom elszakadása volt, amit így sikeresen el is hagytam.

Fotók a buliról a The Six Cuts Hardcore portálon: