Punk Portál - 2024. április 20.





 

2005. IV. 28. Asylum - Rováltkolt Barom, Omladozó Homlokzat, Sújtólég


Írta: kal0z
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2005. máj. 2. hétfõ - 20:12

Ha azt hiszed, hogy jó buliba csöppensz, lehet, hogy hót unalmas lesz, ha meg azt hiszed, hogy egy kellemes de amúgy eseménytelen buliba mész csütörtök este, akkor meg igencsak eseményúsra sikeredhet az estéd. Ez utóbbi történt ma, azaz már tegnap.
A kora este telefonálgatással telt, ugyanis Kipu, a Sújtólég ideiglenes dobosa nem talált oda a helyszínre. Hét előtt valamivel elindultunk Vikike (OmiHomi-főgruppi) barátosnémmel tőlünk, hogy összeszedjük a Kálvinon figyelő Kiput és barátját, Szabit, azaz a dobospárocskát. Az Asylum nevű helyen a jegyváltáskor azt mondták, az Omladozó Homlokzat játszik, úgyhogy kicsit megijedtünk, hogy késtünk.

Kiderült azonban, hogy a Rovátkolt Barom koncertje nem sokkal érkezésünk előtt kezdődött. Ebben a zenekarban is m0t69 alias A Kruger dobolt, aki az OmiHomiban is. A srác egy rikító piros gyerekdobszerkón játszott, később megtudtuk, hogy azért ezt hozta el, mert ez fért be a kocsijába :-)
A (normál méretű) pergő átmérője kb ugyanakkora volt, mint a lábdobé (amit egyesek tévesen nagydobnak tituláltak). A dobszerkón röhögtünk egy sort Panttal (akit sikerült kivételesen lecsábítani egy koncertre) és Ócsival, házi dobszakértőnkkel. A "rovar" (merthogy, ha jól tudom, a "rovátkolt barom" kifejezésből alakult ki ez a szó) zenekar mindenesetre úgy tűnt, eléggé szét van csúszva. Az énekes srác harsonázott is, a gityós gyerek pedig nagyon jól nyomta, ennek ellenére túl sokszor keveredtek el és sűrűn nem tudtuk, hogy akkor most mi van, valszeg a srácok is így lehettek vele. Javarészben azonban saját számokat nyomattak, asszem egy feldolgozás(nak szánt) nóta volt köztük.

Az est második fellépője az Omladozó Homlokzat, a már szinte hírhedt nemszeretemjelenségek valamelyestbölcsész zenekar. Tulképp leginkább miattuk jöttünk eme helyre, ahol a múltkor velük játszottunk és nagyon betaszajtottunk...
Szóval az OmiHomi, ahogy röviden becézni szokás ezt az együttest, ma szokatlanul összeszedetten játszott. Kruger úr, a dobos a legendás 'Portál focinap óta sokat fejlődött, legalábbis nekem, mint laikusnak úgy tűnt. Láthatólag nem okozott neki nagyobb nehézséget a babadobszerkó (mondjuk, mert az övé volt?). Az énekes Jóska (alias jo-ska 2tone) ezúttal nem hozta el a MÁVos kallersapkáját, egy feketepont. Valamit mentegetőzött, hogy nem fért be a hátizsákjába, meg melózott, de az igazolást nem írták alá a szülők, úgyhogy kifogás elutasítva. Mindenesetre igyekezett a dolgot jóvátenni a rendkívül energikus és ordibálós előadással.
Eljátszották az összes híres feldolgozásukat és saját számukat, beleértve a slágeres Hej hó teszkót (szegény Joey bácsi ha élne...), a gimiseknek küldték a Bádogdobot, köszöntük széppe', megvolt a háborúellenes-ellenes szám is, egy vérbeli kaliFpank számot és hallhattuk a TSOL Superficial love című nótáját (ti tudtátok hogy ezt feldolgozta a Slayer?! vagy csak engem szivattak ezzel?). Ez utóbbit a basszeros Peti énekelte, míg Jóska és a harsonás srác lenn a földön feküdtek. Úgy érzem, zeneileg Peti a legfaszább a zenekarból, nagyon jól bőgőzött, ráadásul most valami nagyon metál cuccon sikerült neki játszani, a basszusnak igazi piszkos torz hangzása volt. A legközelebbi bulin, május 20-án a Ludasban valami jubileumi hepaj lesz, beugrasztás grátisz, úgyhogy a kis gimisek majd az írásbelik után tolják le az arculatukat és akkor majd jó lesz nekik/nekünk.

Nokéremszépen. A főzenekar a Sújtólég kódnévre hallgató formáció volt. Ha idáig az ifjúság képviseltette magát, akkor most átvette a színpadot meg a nézőteret a bolondság, akarommondani a hozzánk képest idősebb közönség. A terem megtelt harmicas pasasokkal meg a színpad is (kivéve Kipukát a dobok mögött), mi meg figyelgettünk, hogy mi lesz.
Kipu úgy döntött, hogy nincs szüksége az ifjúsági dobfelszerelés állótamjára, így miután a két gityóssal operáló zenekar behangolt, kezdtek a Sújtólég Rádió elnevezésű számmal. Szemmel láthatólag hozták a magukkal a haveri körüket/rajongótáborukat, akik már ismerték a számaik nagy részét. A lábdob nátyon csúszott előre, bezzeg 3 évvel ezelőtt a NemArtban feltalálta magát a személyzet és Kipu csúszkáló lábdobja elé a színpad deszkáiba bevertek egy baltát. Itt meg tologathattuk hátra. Ezen műveletet egyszer Szabi, a Keserű Giliszta dobosa és Kipuka "roadja" végezte és megpróbálta szám közben az énekest megkérni, hogy lépjen máá ráá, ha csúszik a lábdob. Szám után az énekestől ezért istentelen lebaszást kapott, hogy mi az, hogy megszakítja a számot. Hát ja, azér mégis mit képzel, mégiscsak pofátlanság, hát nem? :-P
Az énekes amúgy kurvajól énekelt és közben ütötte a csörgőt is, szóval zeneileg nagyon jól nyomta, de erre a megnyilvánulásra felkaptuk a fejünket. Megállapítottuk, hogy (hogy Pant barátom kifejezésével éljek) a nagyképernyős bizony enyhe kifejezés, itt már 16:9-es képarányú, szélesvásznú, házimozis plazmatévé esete forog fent, nemcsak valami csicska harminc colos monitorról van ám szó.
Most hogy kiveséztem az énekest, nézzük a zenét. Tulajdonképpen a stílus számonként változott, leginkább funkys-bluesos, egy szám erejéig még motorosrokk (herlidévidzonos, bőrmellényes, hosszúhajú, sörpocakos faszik zenéje) is befigyelt. Sőt, még előkerült a Bloodhound Gangtől a The bad touch című opusz is a Bikini feldolgi után valahol. Mi leginkább oldalról, csöndben figyeltük az eseményeket, a rajongótábor és az egyre részegebb OmiHomi tagság meg örömmel táncikált. Néhol úgy éreztem, egy kis pogó feldobná a hangulatot (ehhe) de nem volt senki partner ebben.
Összességében nem volt túl meggyőző az előadás, habár a zenén érződött a profizmus, de a szélesvásznú képernyők és a szerencsétlen doboshölgy felé "optikai rálátással" rendelkező fényképezős emberek (ez se változott az Ex Costás idők óta, zizzenjetek má le Kipukáról és inkább azt figyeljétek, hogy dobosilag milyen) miatt úgy éreztem, be kéne hozni ide egynéhány havert meg arcot, jó részegen egyenest a Miszterből, és nekiállni pogózni egy kellemeset. Na ez nagyon pánkos volt :-)

A Sújtólég koncertje után pakolászás, dumálgatás folyt, Kiputól kaptam egy seritalt, köszönetképpen, hogy tologattam a lábdobot, ezt fogyasztottuk és közben Ócsival meg Kipuval odamentünk a Sújtólég énekesével beszélgető Szabihoz. Ócsival kifejtettük a srácnak, hogy kurvajól énekel csak nem kéne ilyen nagyképűnek lenni, lehet, hogy ez illik a stílushoz, de akkoris unszimpi nagyon. Erre a srác begurult, mondván hogy miért nem tituláljuk őt egyenesen egy fasznak. Aztán elhúzott odébb. Itt nem arról van szó, hogy egy fasz, nem is ismerem, csak a színpadról annyi látszott a pasasból, hogy kurvajól énekel, ám számok között kibaszott nagyképűek voltak a beszólásai (pl. ha az együttes nevét nem akarja skandálni a közönség, azt lehet, hogy nem kéne erőltetni). Mindegy, egy újabb zenész aki semmilyen kritikát nem tud elviselni. Előfordul.
Néhány végtelenül szar, ám klasszikus Kipu-féle szóvicc után az utcán türelmetlenül várakozó Panthoz csatlakoztunk és autókával húztunk haza. Kedves Portál-olvasók, továbbra is vigyázzatok a nagy monitorokkal!


http://omihomi.punkportal.hu
http://rovatkolt.fw.hu