Punk Portál - 2024. április 23.





 

tHE sNOBS - aTTITUDE


Írta: daYna
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. már. 16. szerda - 22:02

Tiszteletem !!!

Ággitól megkaptam a legújabb Snobs albumot, melynek címe aTTITUDE. A CD elején egy ártatlan kucu néz ránk kezében kolbászt tartva. Hátulján pedig ugyanaz a disznó látható jézus-pózban, de hiányzik a kereszt. A Snobs mentalitása és világhoz való hozzáállása mindig is közel állt hozzám. Szövegei mindig is bejöttek, már ideje volt egy új albummal előrukkolni. Ezt az anyagot is már tavaly felvették, de kiadásra csak most került. Találhatunk rajta 3 és fél régi nótát, azért fél, mert az egyik kedvenc nótámat, A Jönnek az újakat csak szöveg nélkül találjuk outroként.
Snobsra jellemző módon ez az album is intróval kezdődik, de kivételesen van benne egy minimális szöveg. Már itt is érezni, hogy zeneileg szerintem összetettebb lett a zenekar hangzása. A hatás, amit éreztem és amiért mindig szerettem a zenekart, az, hogy azok a problémák, amelyekről beszélnek, tényleg jelen vannak és zavaróak. A feszültség már az introban is érződik, ez folytatódik az első számban, ami az Ártatlanok nevet viseli, “Amiről nem tudsz, Az nincs! Nincs”-érzés másik oldalát mutatja be, hogy a fájdalom létezik, főleg azoknál, akik nem tudnak ellenkezni az erőszak ellen.
Pár szám a gazdagok és szegények örök ellentétéből és a hatalom beidomított erejéből ad ízelítőt. Az új számok legjobbja véleményem szerint a Disznótor, innen van a borító kép is. Szó van még a nyomorultakról, éhezőkről az utcán, akiken az ember csak átnéz, és ilyenek nemcsak Afrikában és Dél-Amerikában vannak, hanem a saját közelünkben is. A legrosszabb, hogy a pénz pénzt termel, a szegénység pedig alultápláltságot, járványokat. Az ez ellen fellépő munkások és a civil szervezetek harcát a címadó Attitude mutatja be Majd egy kis kultúra következik, mely során ízelítőt kapunk Tolsztoj gondolkodásából. “Tolsztoj szerint a demokrácia olyan börtön, ahol az elítéltek maguk választják börtönőreiket. Gyanítom, az újabban elterjedt kétpártrendszerre azt mondaná, olyan börtönök ezek, ahol az őrök két műszakban dolgoznak.”* A Snobsnál kihagyhatatlan mondanivaló, hogy vallás mekkora faszság, mert ha létezne isten, akkor hogyan tűrné ezt a sok szörnyűséget.
A Hétköznapi Fasizmus már klasszikus. Aki nem ismeri ezt a számot, az nagyon fiatal lehet, ajánlom figyelmébe. Ha idősebb, csoda, hogy eddig kihagyta ezt a remekművet. Kedvenc sorom; “Jön egy mohikán frizurás, beszól: nincs tarajad, nem vagy punk!”. A Zsoltár is kezdetektől az egyik kedvencem, és A dal-t se kell sokaknak bemutatnom, remélem.
Végezetül pedig a Jönnek az újak ének nélkül outroként. Így teljes az album. Ezt vártam a Snobstól, nem csalódtam benne. Nem szeretem az olyan punk, vagy mittomén minek nevezzem őket-zenekarokat, akiknek nincsen mondanivalójuk. És azok se jönnek be, akik megmondják, mit tegyek stb... A sNOBS elmondja a problémákat, viszont a megoldást a hallgatókra bízza... Remélem sokak vonnak le helyes következtetéseket. Negatívum viszont, hogy egyszerre meghallgatni szerintem túl tömény és összetett. De ez legyen a legnagyobb problémám.

daYna

The sNOBS – aTTITUDE
Kiadja: X-Art
www.x-art.hu

*Lányi András - Átmeneti demokrácia, Google-ban találtam.