Punk Portál - 2024. április 25.





 

2005. III. 3. Gödör - King Django, Victor Rice, Open Season


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. már. 4. péntek - 22:38

Hehe, megint lemaradtál valami feledhetetlenről.

Kezdés 9-kor... Persze. 9-kor még valami kiállítás svédasztalait pakolgatták el, és a sznob közönség készülődött a távozásra. Az esti program nézői lassan szállingóztak a Gödörbe. Megnéztük a disztrót (csak CD-k, no bakelit, pólók, kitűzők, felvarrók, új PASO CD, minden jó drágáért), majd megbeszéltük, mekkora sztár vagyok.

A Pannonia Allstars Ska Orchestra kezdett jelentős csúszással, és végre nem voltunk sokan! Az egész estére elmondható, hogy kellemesen levegős volt a tér, lehetett táncolni. A PASO koncertje kifejezetten unalmas volt, pedig két új számot is játszottak. Kár, hogy egyik sem tetszett, és ezzel nem voltam egyedül. Talán az egyetlen érdekes egy régi szám újra-elővétele volt, amiben Vera helyett Dávid énekelt, meg kicsit át is kavarták az egészet. Jani elfelejtette az egyik új szám szövegét, KRSA meg elrontotta a Tanyát. Ennyi. A kedvencemet sem játszották.

Az Open Season Svájcból érkezett, ők kísérik a két amerikai sztárt az egész turnén. Jó sokan vannak: 4 fúvós, 1 dobos, 2 gitáros, egy énekes-gitáros, egy szuperszép szintis lány és basszgitáron Victor Rice személyesen. Kb. másfél órát játszották a saját programjukat, amiben 1-2 Victor Rice szerzemény is elhangzott. A jamaikai hagyományos stílusok közül válogattak, volt ska, reggae, rocksteady, sőt calypso szerzemény is, továbbá dub és dancehall. Jó volt, meg táncolható, de semmi extra. Néhány szám kiemelkedett a sorból, amik nagyon tetszettek. Victor Rice hangszere meg nagyon királyul szólt, mindig élvezem az erős basszus hangzást. A népek persze táncoltak, meg tapsoltak.

Szünet következett, majd folytatta a zenekar, és megérkezett King Django is, aki - ha valaki nem tudná - híres ska-reggae előadó. A program leginkább Django úr korábbi zenekarainak számaiból állt, mindig elmondta, honnan is származik a következő szerzemény, továbbá szerepeltek tradicionális ska slágerek is. Nagyon közvetlen volt, és barátságos, elbeszélgetett a közönség tagjaival, pacsizott az est legviccesebb fickójával, aki segg részegen produkálta magát az első sorban (amíg el nem távolították onnan), sőt, a whiskey-jét is körbeadta az első sorban. Mint az az ajánlóban is olvasható volt, igazi fenomén a bácsi, játszott harsonán, a fejére szerelt szájharmonikán, meg még egy pár hangszeren, amiknek fingom nincs, mi a neve. Elég változatos volt a program, de iszonyatosan hosszú, nyomták vagy két órát. Igaz, egyáltalán nem találtam unalmasnak. Időközben kezdtek hazaindulni az emberek, csak a keménymag (akiknek semmi dolga nem volt másnap:) maradt. Az igazán feledhetetlen része pedig csak most kezdődött. Miután levonult a zenekar, hosszas ováció után visszajöttek (ekkor már több mint 3 órát játszott az Open Season!), és egy kb. fél órás ráadás részben King Django megmutatta többek között ragga-tudását is. Dancehall ritmusban szóltak a számok, többnyire improvizálva, Django kézjelekkel irányította a zenekart. Fenomenális volt. A lelkes közönség soraiban további érdekességeket láthattunk, többek között sokat röhögtünk egy fickón, aki nyakig érő sárga gumicsizmában táncolt a tökrészeg Böiler-Janival. Az egyik szám alatt kialakult egy kör is, a bátrabbak a kör közepén mutathatták meg tánctudásukat. Soha nem voltam még eddig olyan koncerten, ahol a buli végét vastaps követte. Django elmondta, hogy ez volt a turné eddigi legjobb állomása, és KRSA állítása szerint ez az előző napi osztrák bulin nem hangzott el, szóval elhiszem.

Hajnal 3 körül indultunk haza, hálás vagyok Szabbinak, aki hazahozott.

Cikk az Indexen:
http://index.hu/kultur/showbiz/django0304/