Punk Portál - 2024. április 24.





 

Punkkarácsony válogatás 2004


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. dec. 28. kedd - 14:55

Az idei Punkkarácsony feszt budapesti állomásán vásároltam ezt a lemezt 2500 Ft-ért. Nagyon kíváncsi voltam, mit tudnak összehozni a válogatáson szereplő zenekarok egy ilyen ezerszer lerágott csont témából. Asszem már párszor írtam, nem vagyok feldolgozás-párti, főleg nem akkor, ha az eredetit élvezhetetlennek tartom.

A kivitel profi, nyomott a CD és borító is. Esztétikai szempontból már kevésbé kellemes a látvány. A közelről lefényképezett karácsonyfadíszre számítógéppel rajzolt anarchiajelen és a zenekarok felsorolásán kívül a nagybetűs Punkkarácsony felirat díszeleg a borítón. Jó ötletnek tartom az elmúlt évek Punkkarácsony feszt plakátjainak szerepeltetését, a belső részen található fotó-montázs viszont eszméletlen unalmas. Manapság már szinte nincs is lemez ilyen nélkül. Ha még mondjuk csinos lányok, vagy érdekes képek szerepelnének, elmenne, de ronda punkzenészeket ki a fene akar nézegetni? (Kivétel persze Emes a Nimfomán Nimfákból.:) Ráadásul a számcímektől alig lehet valamit látni az egészből. Maga a CD egyszerűen ronda. Újabb fotómontázs található rajta: Linka Péter a picsás Vilit ölelgeti, Imre Norbi a hátát vakargatja, valami punk gyerek dobol, plusz pár pillanatkép a Vörös Yukból. Nem túl fantáziadús. A köszönetlistában megtalálható Wattie és Olga is. :) Remélem kaptak tiszteletpéldányt...

8 zenekar képviselteti magát 2-2 számmal, plusz van 1 meglepetés is a lemezen. Bár nincs zenekarokra osztva a kínálat (vegyesen szerepelnek a dalok), az egyszerűség kedvéért én csoportosítva elemzem a szerzeményeket.

Hétköznapi csalódások: A lemez nyitódalát a Picsa prezentálja. Karácsony a Magyar Köztársaságban. A Sex Pistols - Anarchy In The UK-jét a Kiskarácsony szövegével játsszák el. Nagyon fantáziadús. Megyeri hangja engem kifejezetten irritál, amúgy kb. 10 perc meló lehetett összedobni a számot, megvolt a zene és a szöveg is előre. Azért kiegészítettek bebaszós meg csúnyabeszédes betétekkel, mert ez kell a punkoknak. A Télapó visszatér dallama nagyon ismerős, de nem tudom, honnan van. Eltorzították az énekhangokat, kb. South Park stílusban nyivákolnak. Ez még az előbb említett énekhangnál is idegesítőbb.

Punk tum: A Dicsőség címre hallgató darab élvezhetőnek mondható. Kicsit dobozhangzása van a felvételnek, az énekesnek kurvára nincs hangja, de a Rancid-re hajazó basszusfutamok nagyon ott vannak. A Mennyből az angyal viszont már elég gyengére sikerült. Szerintem az énekes tök bebaszva énekelte fel a számot, valószínűleg a zenei aláfestést nem is hallotta. Papírról hadarja el a szöveget, többnyire érthetetlenül. Ronda röhögésekkel díszítik a számot. Ráadásul hosszú is nagyon.

Panksapka: A Csendes éj saját szerzemény, faszán szól, pörgős punk-rock szerzemény. Még a szöveg is elfogadható. Betétként szerepel a Csendes éj hölgykórus előadásában. Egyből az új Bridge to Solace EP jutott róla eszembe. Nagyon faszán meg van csinálva. A Boniem szám gondolom egy BonieM feldolgozás lehet, sajnos az eredetit nem ismerem. Kellemes ska résszel kezdődik, lehet, hogy a Tigris is besegített, nem tudom. Aztán átváltanak punk-rockba, a szöveg és a zene is élvezhető.

Prosectura: A Télapó itt van gondolom már ismerős, újra elővették a dalt, és most eredeti szöveggel, de módosított zenével adják elő. Egész ötletesre sikerült, de persze a legendás régi feldolgozást nehéz lenne felülmúlni. Az Orosz karácsony alapja gondolom egy régi orosz karácsonyi dal lehet, de a szövegen módosíthattak valamit, mivel az anarchia is szóba kerül. Viccesnek vicces, de élvezhetőnek nem nevezném. Lassú rész, majd gyors punkoskodás, ahogy ezt már megszokhattuk...

Nimfomán Nimfák: Nem akarom megbántani a csajokat, de én a helyükben ehhez nem adtam volna a nevem. Azt gondolná az ember, hogy valamiféle tudásra szükség van ahhoz, hogy egy zenekar egy Prosecturával vagy egy Picsával egy lemezre kerüljön. Úgy látszik elég, ha csajokból áll egy banda. Két angol nyelvű dallal szerepelnek a válogatáson, karácsonyi feldolgozás mindkettő. Egy első demóra még elmennének... Az énekhangtól kiráz a hideg, nem értek hozzá, de szerintem hamis is néhol. Pársoros szövegeket ismételnek. A Rockin Around the Christmas Tree még az élvezhetőbb darab, lassú, melankolikus szerzemény.

Yellow Spots: Micsoda megkönnyebbülés! Végre egy igazán értékelhető zenekar! Nem is értem, hogy kerültek rá a lemezre. A belezős rakkendroll királyai elsőként a Száncsengőt játsszák el. A kissé hosszú felvezető után begyorsulnak. A bőgő szerintem túl halk. Amúgy rohadtul nem illik a zenekarhoz ez a karácsonyi feeling. Se vér, se láncfűrész. A 4 és fél percbe még egy swinges lezárás is belefér. Az O Tannenbaumról nekem mindig szegény Hitler jut eszembe, ahogy sír a pokolban (lásd South Park). Elég érdekes Abbétól német dumát hallgatni. Áh, nem is volt olyan jó ez a két szám...

Nem Mind 1: Egy magyar és egy angol szerzeménnyel szerepelnek (Betlehemi királyok, Santa Claus is Coming to Town). Szerintem bármelyik amerikai deszkáspunk karácsonyi válogatásra felkerülhettek volna a számok, profik, de halál sablonosak. Ska, punk, minden, amit egy deszkáspunk zenekartól el lehet várni. Ja, az angol kiejtés elég szar.

Brigád: Kb. ugyanazt lehet róluk elmondani, mint a Nem Mind 1-ről. Profi, de semmi extra. A Rudolf a vörösorrú egy magyarítás, Kakakapitány hangja engem kurvára irritál benne. A második számban legalább egy igazi nagyhoz nyúltak, a Ramones Marry Christmas-ét pörgették fel egy kicsit. Nem rossz. Lemezrecsegéssel indul a szám, kezd nagyon unalmassá válni, hogy mindenki ezt az effektet használja.

A lemezt záró hatalmas meglepetés az Auróra Nincs karácsony szerzeménye. Egyáltalán nem vagyok oda az Auróráért, de azért ez tényleg nem rossz szám. Mondjuk a szövegben egy csepp értelmet sem vélek felfedezni, de biztos csak nem értem. Mondjuk az kérdés, hogy a lemezvásárlók közül hány embernek _nincs_ meg ez a szám már amúgy is.

Konklúzió: a Panksapka számok egész jók, a Prosectura nem rossz, aztán kb. ennyi. Nem sok értelme volt egy ilyen válogatást összehozni. Mondjuk lehet, hogy a Picsa-rajongók megveszik...

Ja, egy hirdetés a végére: eladó Punkkarácsony válogatás CD 2000 Ft-ért megkímélt állapotban, jelentkezni lehet: dan@punkportal.hu