Punk Portál - 2024. április 23.





 

2004. XI. 12. A38 - Mo Faya Skankin' Tour


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. nov. 13. szombat - 14:42

A "Papaya" tour első állomását volt szerencsém tegnap meglátogatni. Jó tudósító lévén a meghirdetett 8 órás kezdési időpontra meg is érkeztem, ekkor még csak 1-2 trendi csajszi álldogált a bejárat előtt, bemenni sem lehetett, hangoltak a zenekarok. Másfél órás várakozás, dumálás után megnyílt a nagyterem ajtaja, és elsőkként özönlöttünk a terembe. Megérte várni. Mint tudjuk, a jó munkához idő kell: Az özönlés után pár perccel érkezett a PASO, és elkezdték a bulit, ami tökéletesen szólt. Egy élő kislemez anyaga lesz ez a koncert, ennek köszönhetően csak sorban ledarálták a számokat, szinte semmi kommentár nem hangzott el. Ez kicsit sterillé tette az egészet, szerintem kb. olyan lesz a lemez, mint egy stúdiófelvétel, nem lehet majd sokat érzékelni a koncertfeelingből. Azért volt pár közönségénekeltetés, meg Jani, aki a koncert második felében érkezett, nem tudta megállni pár beszólás nélkül. :) A közönség folyamatosan gyűlt, szépen megtelt a terem, és mindenki táncolt. A koncert végén a Gagarinnál már nagyon rengett a hajó. A ráadásban ismételtek, ez nem tudom, miért jó, szerintem van elég számuk... Jujj, majdnem elfelejtettem említést tenni KRSA legújabb fehér öltönyéről. Megjelenésekor több irányból "buzi-e vagy?" beszólások repkedtek a színpad felé... (Na jó, ez nem igaz.)

A közönség egyébként nem éppen "ska-arcokból" állt, Magyar Narancs olvasók, LB27 fanok, és hasonló népek érkeztek, nem igazán éreztem magam baráti körben...

A Tigris koncertjére egy nagy csillagos 5-ös jár. Kurva jó volt az egész! Szuperül szólt, faszák voltak a számok. Ők a legjobb magyar reggae zenekar! (Nem nehéz.:) Tényleg ez volt az eddigi egyik legjobb koncertjük, ha nem a közönséget, hanem a produkciót és a hangzást vesszük figyelembe. Pár kamerás felvette az egész koncertet, mert lesz elvileg klip. Azért vicces volt, ahogy a zenészek arcába nyomják az objektívet, TPeti le is fejelte az egyiket (a kamerát, nem a kamerást). Ja, és a pólójáról se feledkezzünk meg, viccesen nézett ki a Vote Arnold felirat. :) A Varázsszőnyegre Kutyával ketten indultunk el circle pit-et csinálni, ami egész sikeres lett volna, ha a sok idióta nem áll neki vonatozni. Ráadásul a következő számban pár szerencsétlen tovább vonatozott körbe-körbe. Hülyék. Tigrisék nem ismételtek a ráadásban.

A koncertek közben elvileg a Faya-Faya SoundSystem szólt, de nem igazán láttam, ez miben különbözik a szokásos Rasztaműhelytől, Áfonya pakolta a lemezeket, és néha TB is feldobott egy-egy Polemicet. A Ladánybene előtt Seed-re táncolhattunk.

Az LB27 koncert nagyon profi volt, ez tagadhatatlan. Ennek ellenére nem tudtam túlságosan élvezni. Misi barátommal versenyt szerveztünk: ki bírja tovább a teremben? Szabályok: végig táncolni kell, csajozni lehet. :) Örömmel jelentem, nyertem! Egyébként annyira nem volt rossz az LB, szóval nem volt nehéz nyerni, csak kicsit untam. Rájöttem, ami igazán gáz, az a szintetizátor hangja. A One Love ska verzióját viszont remekül játszották most is. Unaloműzőként hatott továbba a kivetítő, amin egész érdekes képeket láthattunk.

A koncertek után már csak a bejáratnál álldogáltunk. Kintről nem igazán tűnt úgy, hogy a Faya-Faya élő elemeket is tartalmazna... Itt elvoltunk még vagy egy órát, aztán elindultunk haza...

Kellemes rendezvény részesei lehettünk, javaslom a stílus kedvelőinek a turné következő állomásainak meglátogatását.