Punk Portál - 2024. április 16.





 

Csók és Könny - Közhelyekkel telik a napló


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. okt. 2. szombat - 10:23

Még 2003-ban vette fel a zenekar első albumát, ami hosszas csúszások után idén nyáron jelent meg. Ha valaki esetleg még nem hallott volna róluk (amit egyébként kétlek), íme a felállás: a doboknál Schleki, a tolvaj, a hetvenharmadik zenekarában, gitároknál Wave, a józan, basszusgitáron Tonyó, a szegedi vendégmunkás, ex-Keserű giliszta, ex-06-90, ének Aberrált, akit ugyancsak nem kell bemutatni.
Ha egy jóizlésű ember a kezébe veszi a CD-t, valószínűleg azonnal vissza is rakja, ahonnan elvette. A borítót a Morbid magazinból is ismert Béla, az állat készítette, kellemesen botrányosra sikerült. Mint azt valaki megjegyezte, Aberrált haja nem stimmel a képen, a fekete és a szőke a fején pont fordítva szerepel a valóságban. A szövegkönyvet Schleki készítette, különböző húsok, kolbászok között találhatók az irományok és fotók a zenekarról. Én színes fénymásolatra tippelek, de lehet, hogy nyomdában készült, mindenesetre elég jól néz ki (csak azok a fránya kalapos ékezetek ne lennének...). A CD matricás. A hátoldalon egy fél disznó mellett olvashatók a számcímek. 13 darab került a korongra, ezekből 4 valamiért szürkével ki van emelve. Először arra tippeltem, hogy ezek a régi 'Feszület szövegekkel ellátott darabok, de ez nem stimmel, nem tudtam megfejteni a rejtélyt.
Ha már így szóba került, térjünk át a szövegekre. Aberrált az alkotó, én már jónéhány éve felfigyeltem remek szerzeményeire, nagy rajongója voltam már az első költeményeknek is. Erre a lemezre több Érdekfeszület szöveg is felkerült új zenével, valamint vannak olyanok, amik eredetileg Feszület szövegek lettek volna, de időközben feloszlott a zenekar. Itt már nem találunk Ferde ház jellegű idétlenségeket, a komolyabb szövegeket hozták át, az újak is ilyen témákat boncolgatnak. Elég sok szám szól az elbaszott társadalomról, alkoholizmusról, a honi reménytelen helyzetről. Egy eddig számomra ismeretlen dal is ebbe a kategóriába tartozik: Világváros. Ezt valamiért koncerten nem szokták játszani. "Metró, Flaszter, Fedél nélkül/ a Világváros nekünk épül." A továbbiakban hallhatjuk még a már legendássá vált Hammer-szidó Zsíros hajú kultúrát, a már elég sokak által megénekelt témákat boncolgató Médiaterror-t, és a remélhetőleg pár "haladó gondolkodású" punkot felháborító Orwell disznói-t, amiben megkapják a magukét az aktivisták, feministák, anarchisták. Nagyon jó a szövegek megfogalmazása, aki meg pár élcesebb sorért utálja a zenekart, azt nem tudom megérteni. Szerintem egy vegetáriánus is vigyorogva végighallgathatja a Pacalhimnuszt, ez a szám nem ellene szól, csak az idegesítésére készült.
A Csók és Könnyben véleményem szerint nem a zene a lényeg, hanem a megjelenés koncerteken, a mondanivaló. Épp ezért kicsit furcsa is lemezen hallgatni ezeket a számokat, sokkal élvezetesebb egy részeg Aberrálttal a színpadon, élőben. A zenék nagyját értesüléseim szerint Tonyó írta, hagyományos punk a számok nagy részének stílusa, de swing-es, ska-s elemek is vannak (főleg a régi szövegekre írt új számoknál), ezekben hallható leginkább Schleki dobtudása. Első hallgatásra engem kifejezetten zavart, hogy egy második gitár is szól a lemezen. Mivel koncerteken ismertem meg az összes számot, nagyon furcsán hat, szerintem teljesen felesleges.
Szerepel még a lemezen egy Agydaganat feldolgozás (Világosítsd föl), amivel az a legnagyobb bajom, hogy kevés vagyok ahhoz, hogy felfogjak egy József Attila verset. Bónuszként pedig a Buszmegálló "törüküléses változatát" kapjuk, ami szerintem teljes mértékben felesleges volt, egyáltalán nem illik a zenekarhoz.
Szeretném még megemlíteni, hogy mindenképp érdemes volt beszereznem a lemezt, hogy megtudjam, ki is az, akinek 20-at csökken IQ-ja a Metal Hammer-be beleolvasva. Szász Marciról van szó, aki fogalmam nem volt, kicsoda, de ez a honlap segített, hogy beugorjon: http://www.szaszmarci.ini.hu/
Konklúzió: a Csók és Könny egy király koncertzenekar, ha még nem tudod kívülről az összes szövegüket, a lemezről megtanulhatod..

http://csokeskonny.punkportal.hu/