Punk Portál - 2024. március 28.





 

2004. IX. 19. Vörös Yuk, Kék Yuk - Autómentes nap


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. szept. 20. hétfõ - 20:36

Hello, itt a fikázógép! Ebben a beszámolóban sem lesz túl sok pozitív kritika, aki nem szereti az ilyesmit, nyugodtan lapozzon tovább, itt egy kedves link például: http://www.disney.com/

Szerintem ennyien még nem voltak a KY-VY létesítményben, mint vasárnap este. Már a buszon csomó hardcore arc gyülekezett. Az átjárást most is a csocsóasztaloknál biztosították számunkra. Rengetegen voltunk, képviseltette magát a "színtér". Azért kíváncsi lennék, hányan jöttek volna le, ha mondjuk 2 rongy lett volna a beugró. Mivel két színpadon folyt a mulatság, és rengeteg ismerős is érkezett, szokás szerint összevissza rohangálásból állt az egész este. Amíg egy zenekart hallgattam, azon gondolkoztam, mit kések le közben.

Azt hiszem, az a legegyszerűbb, ha színpadok szerint tagolom az eseményeket. A Vörösben a Human Error kezdett, nem vagyok nagy rajongójuk. A zene nem rossz végülis (mondjuk szerintem nem túl izgalmas), de a háromsoros szövegek továbbra sem vonzanak. Pont a rendőrfikázós számra értem be, amikor szokás szerint egy hölgy is "vokálozott". Az este folyamán vagy 5-6 ilyen rendőrös számot hallottam. Nem tudom, engem szombaton megvédtek egy alapos szarráveréstől, szóval most egy darabig nem utálom őket.

A Jack teljesen kimaradt (játszottak egyáltalán?), de a két brazil zenekarba belenéztem. A Flicts a streetpunk stílust képviselte sok óó-zással és kevés oioi-ozással. Miközben néztem őket, azt éreztem, hogy kész, vége, beteltem, most egy időre elég lesz a punkkoncertekből. (Aztán persze meggondoltam magam.) Kb. az ezredik zenekart látom mostanában, ami jó, de semmi extra. Jó dolog a DIY, hogy mindenkinek van zenekara, de azért valami egyéniség, egyediség is párosulhatna ehhez.

Az Agrotoxico-t, mint megtudtam, már láttam 2002-ben. Kicsit sem emlékeztem rájuk, de most utánanéztem, az Újhullámon játszottak, Győrben. (beszámoló). Stílusban leginkább a Lecsapunkra hasonlított a zenéjük, durva, pörgős hardcore-punkot játszottak, ami eleinte király, bólogat rá az ember, aztán unalmassá válik, mivel minden szám tök ugyanolyan. A Vörösben ők voltak az utolsó zenekar. A koncerteket viszonylag sokan megnézték, de a terem eleje általában üres volt félkör alakban.

A Kékben viszont már érkezésemkor se nagyon lehetett megmozdulni. Egy idő után iszonyatosan meleg is volt. Kipakoltak pár disztrót, de csak CD-ket meg SXE pólókat lehetett kapni. Nézzük a fellépőket:

A Sage kezdett. Egész este kurva hangosan szolt minden, és számomra elég élvezhetetlen volt több koncert is a hangzás miatt. Szerencsére ebben a témában már egyeztettem az egyik hangosító sráccal, szóval mostantól minden úgy fog szólni, hogy nekem tetsszen! :) Túl sokat nem láttam a Sage-ből, szerintem elég komolyan készülhettek erre a koncertre, ennyi ember előtt talán még nem játszottak, szóval bizonyára egy korrekt bulit nyomtak le. A FallenIntoAshes-ből viszont semmit nem láttam, most kicsit túlságosan gyakran lépnek fel Budapesten, nem? Social Free Face-en óriási tömeg volt, a színpadig el sem láttam, csak a rengeteg kezet a levegőben, mindenki üvöltötte a szövegeket. Remek volt a hangulat. Kár, hogy nem vagyok SFF fan. A bolgár Last Hope következett. Nekik ismerősebb volt a nevük, és valóban, őket is láttam már! (beszámoló) Nem volt túl szimpatikus az a néhány szám, amit megnéztem tőlük. Szokásos paraszt-core. Amikor felszólított az énekes a wall of death kreálásra, akkor távoztam. Rájöttem, ez már nem poén.

Végül a 25 Ta Life játszott. A Poison The Well óta nem láttam ekkora mosh-t, nagyon durván nyomták az arcok, mindenki egymás hegyén-hátán, ment a karate meg a circle pit, kemény volt. Kb. ez volt az egyetlen szórakoztató a koncertben, nézni, hogy mennyire élvezik egyesek a koncertet, és hogy verik szarrá egymást. Igazából ilyen undorító, bunkó szemét paraszt zenét még életemben nem hallottam, már ezért érdemes volt elmenni a bulira. Bennem továbbra is az a kép él, hogy a punk, punkhardcore zene az intelligens, értelmes emberek kreatív zenéje. Lehet, hogy a 25 Ta Life mondanivalója érdekes, hasznos, de ebben a formában nem vagyok rá kíváncsi. Pár szám után ott is hagytam a koncertet, a hőfok amúgy is az egekben járt már. A végét megnéztem még a bulinak, ajánlották a Resistance tour-t, arról is a 7 Seconds-t, és elnyomtak egy feldogozást tőlük. Ez volt a legélvezhetőbb számuk.

A hazafele úton elgondolkoztam azon, van-e értelme egy ilyen Autómentes napnak. Amíg a kocsival 20-25 perc alatt megtehető hazaút 1 és 3/4 órába telik, addig ki a fasznak van kedve buszozni, ha megteheti, hogy kocsival menjen? Főleg vasárnap éjjel! Persze, fontos dolog a környezetvédelem, de én inkább szelektíven gyűjtöm a szemetet, meg nem szórom el az úton, a kocsikázásról nem mondok le egykönnyen. (Kizárólag azért mentem busszal, mert az ajánlóba beleírtam, hogy erre a rendezvényre nem illik autóval menni.)