Punk Portál - 2024. április 19.





 

2002.12.10. Marco Polo - Smafu, Bankrupt


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2002. dec. 11. szerda - 11:02

Következzen egy rövidke beszámoló egy hétköznapi buliról.

Elugrottam DaYnához, hogy feltöltsek néhány cuccot a punkftp-re, majd kocsival suhantunk a Blaha felé. Leparkolás után megtaláltuk a helyszínt. Itt még nem voltam, gondolom valami új hely. A neve Marco Polo, és nem éppen egy igazi punk kocsma. Kissé puccos volt, meg is lepődtem, hogy ide beengednek punk zenekarokat. A sör szerencsére nem volt túl drága (250 Ft), mondjuk nem is volt túl jó. A boroskóla állítólag itt is 600 fölött volt, még szerencse, hogy nem szoktam inni. A koncerthelység kb. akkora, mint a Rocktogonban, az akusztikája elég szar, szóval nem szólt túl jól a dolog, pedig a hangtechnika elég profi volt.

A közönség a szokásos hétköznapi, egy szóval: gyér. Keksz 23 embert számolt meg a Smafu alatt, ennél azért kicsivel többen voltunk. Nem buktak a bulin, szóval megérte megszervezni.

Mostantól csak inkognitóban járok koncertekre, legalábbis azokra mindenképpen, ahol a fellépők ismernek, és tudják, hogy esetleg írok beszámolót is. Mindkét zenekar /meg a múltkor is mások/ nekem üzengettek a színpadról, meg az engedélyem nélkül nevesítettek. A Smafu például társaságunk több tagját is belefűzte a dalszövegekbe. Most kijelentem, hogy engem csak és kizárólag sörrel lehet megvesztegetni, az ilyen gyenge próbálkozások nem érnek semmit. Azért a Smafunak volt egy jó húzása az este, erre mindjárt rátérek.

Korán be kellett fejezni, szóval nagyjából időben kezdett a Smafu. Vagyis csak azt hittük, hogy kezdenek, valójában csak Mozart állt a színpadon, és valami rock-legendát adott elő, már nem emlékszem, mit. Nyomatta az idióta a szöveget, ahogy szokta, amíg a többiek megérkeztek. Valaki épp telefonon kereste, szegényt kihangosította, hogy az egész terem hallhassa, mit mond. Aztán nagy nehezen előkerült Sándor és Pogesz is. A koncert hangulata elég jó volt, a közönség elég punnyadt. Azért egy páran igyekeztünk élvezni, néha táncoltunk, sőt, volt circle pit is! Hárman nyomattuk, kb. 2 méter sugarú körben. A számok között leginkább az utóbbi albumról valók szerepeltek, volt két új, az egyik először hangzott el Pesten, ez a szegedi punkzenekar alakítási szokásokról szólt. A zenében sok új elem is megjelent, mint például őrült hörgések, és teljesen improvizatív metál szólók. Aztán szakadt egy húr, és valamivel el kellett tölteni az időt. A plusz pont, amit a Smafu kap: én basszgitározhattam, Pogesz kísért dobon. Nagyon jó volt! Eddig nem sok lehetőségem volt zenekarban szerepelni, de azt kell mondanom, kurva jó dolog! Ha valaki bevenne egy bandába (semmihez nem értek), az mindenképpen szóljon! A számok között egyébként meg mentek a tréfás szövegek, ahogy lenni szokott, aztán vége volt. Ja, játszottak Randy, meg Operation Ivy feldolgozást is.

Utánuk jött az est főzenekara, a Bankrupt. Idén utoljára játszottak ebben a galaxisban, mert nemsokára felveszik az új albumot, most arra készülnek. A számok között egyre több a magyar nyelvű, néhány régihez is írtak. A koncerten egyébként az újakból volt a több, ezek már gyorsabbak, mint a régiek. Van közte pár, ami eléggé tetszik. A közönség itt még punnyadtabb volt, azért néha (főleg feldolgozásokra) volt kisebb mozgás. A Smafu tagjainak külön kérésére hangzott el a Bridges of Novi Sad. A számok között Roccoék is próbáltak poénkodni, de szerintem ez Mozartnak jobban megy. :) A legnagyobb showt most is William drótnélküli gitárjával lehetett elérni, össze- vissza mászkált, kiment a koncertteremből. Ezt persze ki kellett használni, Smafu Sanyi beleénekelt a szabadon maradt mikrofonba, Pogesz léggitározott. William beállt táncolni, próbálta lelkesíteni az embereket. Többször is a lábamra lépett, ezt nem tudom neki soha megbocsátani. Volt egy szám, amit ki kellett találni, hogy minek a feldolgozása, de sajnos senki nem tudta.

Na, most hirtelen ennyi jutott eszembe, biztos voltak még vicces dolgok, de ha eljöttél volna, akkor nem maradtál volna le semmiről. Volt még egy kis csevegés, megittam még egy sört, majd DaYna elhozott kocsival a Körtérre. Itt még közérteztünk egyet, majd felszálltam a buszra.