Punk Portál - 2024. április 25.





 

2004. VIII. 21. Pécs - Summerground fesztivál 2004


Írta: András
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. aug. 29. vasárnap - 18:10

Augusztus 21-én, szombaton egy óra körül értünk be a pécsi vasútállomásra Balatonboglárról, az előző napi Déli Partyról. Itt találkoztunk néhány pesti ismerőssel, vettünk jegyet (a diák 53 Ft volt, ha jól emlékszem), és felszálltunk a pécsváradi Bzmot vonatra. Fél óra vonatozás után megérkeztünk Hirdre, ahol is első utunk a kocsmába vezetett. Itt találkoztunk egy pár punkerrel, meg egy-két helyi lakossal, akiknek láthatóan nem nagyon tetszett se a fesztivál, se a közönség. Nemsokára jött az ingyenes fesztivál-kisbusz, ami a bejárattól kb. 500 méterre állt meg. Ahogy beértünk a helyszínre, rögtön egy nagy fehér sátorral találtuk szembe magunkat. Mint kiderült, ez alatt volt a nagyszínpad, és az előtte lévő nézőtér egy része. Ahogy haladtunk befelé, ott volt a kocsma, a kisszínpad (ami tavaly a nagy volt), volt még egy-két kisebb tó, majd a sátrak.
A sör nem volt drága (200 körül volt, ha jól emlékszem), volt zsíroskenyér 60 forintért, ami azért elég baráti más fesztiválokhoz képest, meg volt főtt kaja 200-300 Ft körül.

A közönség a szokásos volt. Tiszteletüket tették az Alvin- és Picsa pólós gyerekek, akik egy korsó sör elfogyasztása után már nagyon jól érezték magukat. Volt pár metál napról ottmaradt rocker, de nekik nem nagyon tetszett a buli, úgy vettem észre. A többiek a szokásos tarajos, nem tarajos, 'Ploited és Sex Pistols pólós, gatyás, pulcsis, stb. punkok.

A kisszínpad programjából sajnos egyetlen zenekart sem sikerült megnézni, mert a program párhuzamosan folyt a nagyszínpadéval. Nem tudom, miért nem lehetett úgy megoldani, mint Rockmaratonon, ahol délelőtt, az első nagyszínpados zenekar kezdéséig lementek az együttesek.

A nagyszínpad első három fellépőjéről (Must, Elemi Állapot, Éhenkórászok) sajnos lemaradtam.

A következő zenekar a Fürgerókalábak volt. Soha nem rajongtam értük, és ez most sem változott. Eljátszották a szokásos számaikat, de a műsor fele az összekötő szövegekkel ment el. Balázs, a gitáros egy rövid show keretében bizonyította hatalmas tudását, néhány Ossián és hasonló kaliberű zenekar számaiból játszott részleteket. Hát, nem sikerült meggyőznie.

Rövid szünet után a szekszárdi Prosectura kezdte meg koncertjét. A közönség jelentősen megnőtt, ami részben annak is volt köszönhető, hogy elkezdett szakadni az eső. Ők sem tértek el sokban a megszokott koncertjeiktől, de szerintem egész jó bulit csináltak. Beindult a pogo, ami eddig nem igazán volt jellemző. Itt történt egy kis baleset is, egy lány nagyon rosszul lett, ki is hívták a mentőket, állítólag véletlen hasbarúgták egy acélbetéttel.

Őket követte a szlovák Konflikt. Az eddigi fellépőknél kicsit erőteljesebb zenére beindult a közönség is. Nekem az ő koncertjük tetszett a legjobban. Az énekes most is magyarázta a számok előtt a tartalmukat, nagy kár hogy nem értem. A mikrofonállványra terített törölközőn mindig röhögnöm kell, olyan, mint Pavarotti, aki mindig a nyakában hord egy sálat, vagy mit. Egyszóval király bulit nyomtak, sokat nőttek a szememben.

A soron következő együttes az Aurora volt. Ezt csak távolról figyeltem. Talán itt volt a legnagyobb közönség, én ültem hátul a padoknál, és pár méterrel előttem állt három srác gólyalábon (???), nem tudom, honnan szabadultak oda, de az istennek nem lehetett látni tőlük. Vigiék bandája játszott talán a legtöbbet. A szigetes koncerttel ellentétben nem sok számot halhattunk az új albumról, viszont játszották a Ne provokálj-t, a Munkanélküliek dalát, amiket én elég ritkán hallok koncerteken. A közönség kétszer is visszatapsolta őket, ha jól emlékszem.

Az utolsó fellépő, amin ott voltam, a pécsi HétköznaPI CSAlódások volt. A koncertjük legpozitívabb élménye számomra akkor történt, amikor a hangolásnál Megyeri magyarázta a technikusnak, hogy vegyen le hangot a dobról, de az nem bírta megérteni, hogy mit mond, és kb. öt percen keresztül ordibáltak egymásnak. Amúgy a koncert nem volt valami nagy szám szerintem, elég sok volt az új szám, de elhangzottak a kihagyhatatlan klasszikusok is (Belfast, Cheguevara, Ostoba, stb.) a közönségben elszaporodtak a fiatalabb korosztály képviselői, akik nagyon lelkesen ugráltak, énekeltek. Volt már jobb koncertjük is, de azért élvezhetően játszottak.

Az este további részét a színpad alatti alvással töltöttem. Ez volt az egyetlen hely, ahol nem kellet a sárban úszni. A Negathyw hozzáállás és a Nemérdekes nem érdekelt, de ahogy alvás közben üvöltött a fülembe a zene, arra emlékszem, hogy az egyik nagyon rossz volt, de a másik egész tűrhető.

Hajnali 4 körül arra ébredtem, hogy kurva hideg van, úgyhogy el is indultam a faluba. A buszmegálló fél óra sétára volt a bulitól, ami a hajnali kóma és a rohadt hideg miatt nagy élmény volt. Szerencsére egy 10 perces várakozás után jött is a helyi járat. Leperkáltam a 155 forintot a sofőrnek, aki bevitt Pécs széléig. Onnan még egy busz, és mivel Pécsett lakom, ezért hála istennek már otthon is voltam.

Elég felejthető buli volt szerintem, de lehet, hogy ha nem esik az eső, és nem úgy megyek le hogy két napja nem aludtam, jobban tetszik. Na majd jövőre.