Punk Portál - 2024. április 24.





 

2004. VIII. 20-21. Balaton, Budapest


Írta: Dan&Csirke
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. aug. 25. szerda - 18:03

2004. VIII. 20. Balatonboglár - I. Déli Party

Dan:

Várva várt buli volt az augusztus 20-i boglári Déli Party, az Antimaniax elmaradásának híre sem tántorította vissza az embereket. Kelenföldön a pénztárnál jó hosszú sorok vártak, de szerencsére összefutottam DaYnáékkal, akik épp vették a jegyeket, így nem kellett várakoznom. A pesti különítményt nem volt nehéz megtalálni a vonaton, a jó 40-50 punk és skinhead egy kocsiba tömörült a többi utas legnagyobb örömére. :) Kisebb ordítozáson kívül semmi balhé nem volt, Tunyi már a Keletiben a faszával gitározott, így a vonaton sem unatkoztunk mellette.

Az érkezés volt az egyik legnagyobb élmény. Az egész társaság összegyűlt a peronon, a vonatok ablakaiban érdeklődő arcok jelentek meg. "Kik ezek az állatok?" Az aluljáróban mindenki ordított. :) A legközelebbi kocsmát vettük célba, ahol 3 perc alatt elfogyott az összes hideg sör. Mentünk is tovább a partra egy kisebb különítménnyel, a többiek indultak fel a művházba. Mi fürödtünk egyet, volt frizbink meg felfújhatós Babaszappan-labdánk is. A 10 centis lábáztatóból elég gyorsan el lehetett jutni normális mélységű vízig. Elvoltunk egy darabig, majd kikászálódtunk a vízből, és megnéztük a büfé kínálatát. Kb. 20 perc várakozás után hozzájutottam egy lekváros lángoshoz! Itt még porcukrot is raktak rá, és a simánál alig került többe. :) Elindult a különítmény felfelé. A múltkor felfedezett fagyisnál megint meg kellett állni, de innentől már egyenes volt az út a Lengyel-magyar barátság házához. Útközben már hallottuk a kezdő streetpunk zenekarok Oi-ozását. A kapuban kedves jegyszedő lányok fogadtak minket, benn pedig népes közönség. Zenekartagokkal együtt kb. 400 ember jelent meg a rendezvényen. A bejáratnál kaptam kis információs cetlit, amin le volt írva minden hasznos infó a Party-val kapcsolatban. A bulit szabadtéren rendezték, a kertben álló beton-színpadon játszottak a zenekarok, az előtte elterülő nagy füves területen pedig lehetett fetrengeni, táncolni. A büfé előtt általában hosszú sor állt, és csak csapolt sör volt, 200 Ft-ért. Kinéztünk a szomszédos kocsmába, de ott is elfogyott már az üveges. Maradt a pálinka. :)

A Belfegoi!-t a fürdés miatt lekéstük, a DerkovBois-nak is vége volt, mire bejutottam. A Böiler koncertje alatt pedig beálltam krumplit pucolni, így szerencsére nem kell írnom róluk. :) Egyébként megszokott bulit nyomtak, a skinheadek biztos élvezték. Végig jellemző volt, hogy lelkes vállalkozók énekelték a refréneket. Mivel Somi Angliába távozott, ideiglenesen Philipp állt vissza basszusozni.

Nagy kavarás volt a sorrenddel, szóval lehet, hogy én sem helyesen írok majd mindent. A Nesze tagjai érkeztek a színpadra. Elkészült a pólójuk, disztrókból beszerezhető. Mondjuk nem lett túldizájnolva... Remek koncertet adtak szokás szerint, a rajongók az első sorban üvöltöttek, túl nagy tánc nem volt, leginkább csak kamikaze-stagediving-okat láthattunk. A hangzás végig rendben volt, már amennyire ez szabadtéren megoldható. A végén megint eljátszották a Hátsó szándék feldolgozást (Közöny), erre hirtelen egy rakás punk jelent meg a színpad előtt, és nagy pogó kerekedett.

Az osztrák Soup Shop-ot régen eléggé szerettem, az első Hate albumuk egész jó. Ahogy telt az idő, egyre kevésbé élveztem az itthoni bulijaikat. A mostani sem volt valami nagy szám, a közönség is elég gyér lelkesedést mutatott ska-punk jellegű zenéjükre. Ellenben időközben kész lett a bogrács-paprikás krumpli, amiből kaptam egy adagot cserébe a pucolásért. Ezt hárman bekanalaztuk, elég finomra sikerült. Jól szétégettem a szám. :)

A hangulat fokozódott, fogytak a sörök, a közönség részegedett. Amúgy erről a fesztről is el kell mondanom, hogy nagyon kultúráltan viselkedett mindenki. Semmi balhét nem láttam, az egy szál szekus is csak pacsizott, fényképezkedett a punkokkal, más dolga nem akadt. A WC kicsit úszott, de más gáz nem nagyon volt azon kívül, hogy egyesek valamilyen oknál fogva nem húzzák le szarás után. Ezt miért jó vajon? Exhibicionizmus?

A Something Against You Kicsi nélkül játszott. Javaslom, hogy azonnal szerezzenek be egy új másodgitárost, vokálost, mert így elég halovány volt az előadás. A megszokott dolgokat játszották, szokás szerint jó 20 percben... Valamikor ekkor érkezett az első projekt-zenekar. Épp Keksz pálinkáját iszogattuk, amikor Matyipotterék felvetették, hogy a maradék 20 percben össze kéne hozni egy Semmi Komoly koncertet. Mivel 2 tag hiányzott, egy SK-Csirkepogó formáció adta elő a Hősi halált, amit az egész közönség együtt énekelt. :) Jók az ilyen improvizatív dolgok!

Számomra a Red Line Offside koncertje volt a legfontosabb a fesztiválon, és a várakozásoknak megfelelően alakult a buli. Kurva jó volt! Kezdésként és zárásként játszottak régit, ezekre nagyon sokan tomboltak, a köztes, új számokra csak 4-5 ember, aki már ismerte ezeket. Nagyon jól adták elő az új szerzeményeket, ahol tudtam, énekeltem a többiekkel. Elkelt egy pár lemez, talán a következő koncerten már nagyobb lesz a tombolás. Negatív élmény volt egy ostoba tarajos, aki felállt a színpad elé, és nézett maga elé. Nem világos, mit szeretett volna ezzel elérni. Idióta. (A színpad 2 szintes volt, a fellépési terület előtt egy kisebb füves rész terült el, ahova gyakran másztak fel rajongók.)

Brigád alatt leginkább kocsmáztam, meglepő módon rengetegen indultak be az általam nem igazán kedvelt számokra, szállt a por rendesen. Új basszerosuk van, de nem néztem meg magamnak közelebbről.

Hazai pályán mindig jó a Csirkepogó. Főleg ha már elég részeg vagyok. Nem nagyon figyeltem a koncertet, de vicces volt, jó sokan tomboltak rá. Valamikor ekkor lehetett, hogy egy iszonyat nagyot taknyoltam a színpad előtti betonon, amikor fel akartam mászni rá. :)

Talán a Csirkepogó után láthattuk a második projekt-zenekart, ami Matyipotter hardcore bandájának első próbálkozása volt. A dobokon a huga játszott. Nagyon kezdetleges volt még a dolog, mint már korábban is írtam, a hc-metal zenékhez nagyon kell tudni. Ordító ének, kemény zene jellemezte az előadott számot. Szerintem a következő fellépés előtt még sokat kéne gyakorolni.

A Buttholes-t utoljára a Szigeten láttam, akkor már nem voltam magamnál. Most sem volt sokkal jobb a helyzet, ráadásul a közönség nagy része végig a színpad előtti magasított részen álldogált, így semmit nem lehetett látni a zenekarból. Többször próbálták leküldeni az embereket, nem túl sok sikerrel. Remek koncertet adtak, az általam ismert számokat énekeltem, de elég sok már az új is, lassan remélhetőleg CD-n is meghallgathatom ezeket.

A francia Vegas Hookers kicsit hátrébb csúszott a programban, most következtek. Rekedt, szakadt kiscsaj nyomta az éneket az amúgy elég jelentéktelen zenére. Ramones jellegű sablonpunk. Beszéltem pár emberrel, senkit nem hatott meg a produkció. Na, majd ma megnézem őket újra a Vörös Yukban.

Zárásként Csók és Könny. Abbé és a többiek remekeltek, szuper bulit nyomtak. Keksz maradék pálinkáját DaYnával a színpadon fogyasztotta kedvenc Atyánk. Részeg voltam, énekeltem, élveztem a bulit. Azért Abbé tényleg írhatna már új szövegeket is...

A koncert után megismerkedtem Ágival (vagy Évivel?:), aztán elindult egy nagyobb társaság a partra. A meztelen fürdőzést egy ember vállalta csak be, mi fürdőcuccban pancsoltunk egy kicsit a viszonylag hideg vízben. Majd fetrengés a parton, én gyorsan el is aludtam. Fél óra múlva indultunk az állomásra, ahol már rengeteg punker gyűlt össze. Itt még tréfálkoztunk kicsit, majd a kabinban gyorsan álomba merültem...


Csirke:

Negyed 11-kor indult a vonatunk a Keletiből. Jegyvásárlás, aztán irány a vágányokhoz, ahol már elég sok pank-rokker várakozott a vonatra. Mivel gyorssal mentünk, elég hamar odaértünk. A vonatúton viszonylag sokan már megalapozták a hangulatot, úgyhogy az Ifiklub felé vezető úton énekeltek, hülyültek, vagy leragadtak az útszéli kocsmákban. A nagy érdeklődést szerintem a nagyon baráti árú belépő okozta.

A koncertkezdéskor kavarodások voltak, meg elmaradt az Antimaniax (A) is. Az a lényeg, hogy a Derkovbois kezdett Szombathelyről. Igaz Rajkán láttam őket először, de nagyon megtetszett a zenéjük. Street-punkot játszanak nagyon erős Oi hatásokkal, szerintem jól játszottak, csak a nap legmelegebb óráiban. Remélem, nem kaptak napszúrást a srácok. Vettem Derkovbois, meg Iszonyat kitűzőket 50 Ft/db-ért. Állítólag selejtesek, de szerintem nincs semmi bajuk. Aztán egy kis késéssel jött a Belfegoi! Az időpontokkal nem vagyok tisztában, meg az elején a sorrend se biztos, hogy így volt, a lényeg hogy annyira nem figyeltem rájuk, inkább az árnyékban döglöttem. Asszem a Böiler jött. Stretrock-Oi Zuglóból. Nagyon jó zenét játszottak, de még mindig qrva meleg volt, vettem is egy sört. Az egyetlen szám, amire konkrétan emlékszem az a Rendőrökön bosszút állni, meg a sok Oi felkiáltás. Most következett a Soup Shop osztrák ska-punk zenekar. Dino az énekesük magyar származású, ezért a konferálások magyarul hangzottak el, igazából új számokat játszottak, meg pár régit is lenyomtak Kalóz unszolására, ahol ő is fölment énekelni. A szövegek angol nyelvűek ilyen jó kis bulizós zenével, csajokról, piáról, kormányról. Jó punk zenekarhoz híven nem hiányozhatott az Amerika ellenes szám. Meg leadták a Magyar Taraj válogatáson található magyar nyelvű számukat, a Neked írom a dalt paródiát. Jól játszottak. És a várva várt Nesze koncert következett, mondjuk most voltam Szigeten utoljára koncertjükön, de már alig vártam a következőt, és szerencsére nemsokára megint koncerteznek (Aug. 27. Marco Polo + Red Line Offside, Hold X True, SAY, Show Your Life, 600 Ft). Szerintem a legjobb hazai hardcore együttes. A szokásos Kids are united feldolgozással kezdek, majd leadták az …és az élet megy tovább összes számát, meg volt régi is, a Kegyhalál. Szerintem nagyon jól szólt. A végére hagytak egy Hátsó Szándék (R.I.P.) Közöny feldolgozást, ez szerintem nagyon tiszteletreméltó. Le a kalappal. Most jött a Something Against You. Bár szeretem a hardcore-t, nagyon idegesített az énekes magas hangja, viszont zeneileg korrekt volt. És a ritkán koncertező Redlineoffside jött, amit szerintem nagyon sokan vártak már. Főleg az új számokat nyomták, de elhangzott pár régi Redline sláger is. Eddigre már kezdett sötétedni. Jó hangulatot csináltak, sokan énekeltek, ment a pogo is a pörgős számokra, meg pár hülye ember beállt a színpadra az együttes elé, nem tudom mire volt ez jó, de nagyon idegesített. Olyan háromnegyed 9-kor kezdődött a hazai melodycore-punk talán legjobb együttese Pécsről, a Brigád. Az újabb basszusgitáros cserén átesett együttesnek szeptemberben jelenik meg 3 számos kislemeze, melynek dalait le lehet tölteni honlapjukról. Szinte csak a Bobról játszottak, úgy látszik, szakítani akarnak a régi korszakukkal, vagy csak a legjobbakat akarták belesűríteni az időbe. Új számok közül volt a Méreg, és az Álmodj tovább. Ráadásnak lejátszották az Antiszociálist. Az új baszeros, Roli megállta a helyét. Majd a szervező Csirkepogó lépett színpadra. Énekeltek mindenféle idióta számot, meg volt Green Day Basket Case feldolgozás. Nagyon sokan felnyomultunk a színpadra, énekes szörföztetés, közös éneklés, baromkodás. Aztán leküldtek minket, merhogy összetapossuk a zsinórokat. A másik külföldi együttes a Vegas Hookers (Fr) volt. Az együttest még nem hallottam, de most megkedveltem. A bejáratott hazai kedvencekben nem lehet csalódni, de egy új zenekar nagy kihívás. Mondjuk rock and roll hardcore-t játszottak, a zene szerintem profi volt. Az énekes hölgynek meg változékony hangja volt, elég sokszor volt ordibálás, visítás, ami sokaknak nem tetszett (én baráti köröm). A szólógitáros srác nagyon jól csinálta. Az énekesnőnek pedig ki volt tetoválva az egyik karja de nagyon durván, ilyen hálószerűség volt belevarratva a karjába, amiben néha volt egy pár minta is. Jól nézett ki nagyon, csak fájhatott, amikor csinálták. Másnap koncerteznek a Happy Schleki-Keksz Beer Day-en a Vörös Yukban. A veszprémi The Buttholes megint bebizonyította, hogy tudnak hangulatot csinálni. Egyaránt játszottak új és régi számokat, volt Goa, Ennyi épp elég, Néha, stb. Iszonyatosan jó volt. Sokan mentek fel a színpad előtti kis részre, majd leküldték őket, mert nem lehetett hátulról látni. Ezután nem a közönség ment az énekeshez, hanem fordítva. És az est utolsó fellépése az Érdekfeszület utódzenekara, a Csók és könny következett. Most jelent meg új albumuk, a Közhelyekkel telik a napló, aminek címadó dalával kezdtek. Szokáshoz híven Aberált nagyon kedélyes állapotban énekelt, ivott, rohangászott, fetrengett a színpadon. Játszották a Pacalhimnuszt is csak szerintem Abbé elfelejtette a szöveget, és improvizált, vagy nem tudom. Elküldte a francba az anarchistákat, a vegetáriánusokat, meg az antirasszistákat.
Kb. 1-kor lett vége a koncertnek. Lementünk a Balatonba éjjeli fürdőzni, szerintem meg is fáztam. 3:19-kor jött az első vonat, aztán alvás a Déliig. Majd haza és ott is alvás.
Megérte levonatozni ennyi jó koncertért, köszönet a Csirkepogónak meg az összes szervezőnek.

Tree beszámolója a fórum koncertélmények topicjában, #2774.


2004. VIII. 21. Vörös Yuk - Happy Schleki-Keksz Beer-Day

Dan:

Az előző napi balatoni party után mindenki halál fáradtan vánszorgott le a VY-ba. Nem is volt túl népes a közönség, pár fiatal punkon kívül csak a törzstagok érkeztek le megünnepelni az ünnepelteket. Mivel a fellépők szinte egy az egyben megegyeztek az előző napiakkal, alig láttam valamit, inkább kinn üldögéltem, csevegtem. A Csók és Könny és a Yellow Spots kezdtek, majd a francia Vegas Hookers-t újra megnéztem. Igyekeztem most pozitívabban hozzáállni a zenekarhoz. Megállapítottam, hogy annyira nem rossz ez, néha élvezhető is, az énekes csajszi pedig kifejezetten jól néz ki. Csak a bal karja ne lenne teljesen feketére tetoválva, nem túl szép. Az idegesítő sipákolása sem rossz. Mégis elég unalmasnak találtam a szombati produkciót is. Az viszont biztos, hogy jól öltözködnek a fiatalok, egy este alatt is több divatos szerelésben jelentek meg. Tehát a színpadkép nagyon rendben volt. A koncertjüket kb. 30-40 ember nézte meg, néha 1-2 rajongó ugrándozott is. Elég hülyén fejezték be a dolgot, így még tapsot sem kaptak. Vége lett egy számnak, gyér taps, valamit karattyol a csajszi, majd levonulnak... Azt hittük, jön a következő szám. Elég nagy csalódás lehetett nekik. Böilerékből most többet láttam, mint pénteken, újra az ex-basszerossal nyomták. Van pár szám, aminek már koncerteken megtanultam a szövegét, ezeket én is énekeltem, sőt még egy bodysurf részese is lehettem, ami kicsi a rakásba csapott át, majd jól bebasztam a fejem a földbe...
A koncertek után ska és punk slágerekre táncolhatott a jó 20 fős maradék közönség, Keksz szülinapi sütijeit falatoztuk, finom volt. :) Lassan, de eltelt az idő, 4 körül dobtak ki minket, az esős időben vártuk az első buszokat, indultunk haza.
Boldog szülinapot Schleki&Keksz! :)