Punk Portál - 2024. március 29.





 

2004. VII. 28-31. Gárdony, Sport Beach - LB 27 Reggae Camp


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. aug. 3. kedd - 01:19

Idén harmadszor voltam reggae táborban, másodszor Gárdonyban. A tavalyi is nagyon szuper volt, de az idei talán még azon is túltett. Nagyon jól éreztem magam végig, és a hangulaton az időjárás sem tudott rontani. Az elég nagy mennyiségű elfogyasztott alkohol viszont rengeteget javított. :) Ebből kifolyólag, meg amúgyis kissé egybefolyik ez a 4 nap, de a lényeget megpróbálom leírni.

ZagasticÖmlő esőben, a Nagykörút kurva nagy dugójában állva indult a dolog, elugrottam Misiért (ex-Csalez, ex-SAY) az Örsre. A környéken található Tescoban bevásároltunk, az igényszint nem volt túl magas. A tavalyi barack-barack sikerére építve 3 üveg Tesco-töményt pakoltunk a kosárba (barack, gin, vodka), hozzá pedig baracklé, tonik és narancslé dukált. Utóbbiakból az igényeset próbáltuk választani, majd elnyomják a többi ízét. Pár konzerv és zsemle plusz sör társaságában indultunk a pénztárhoz. Gárdonyban kerestünk szállást az igényesebbeknek, akiknek nem volt kedve sátorozni esőben. Sly AsherTök közel találtunk egy nagyon olcsó és szuper faházas szállást, amit már márciusban (!) lefoglaltak a reggae rajongók. Végül egy agárdi kempingben foglaltunk helyet egy faházban. Olcsóbb volt, mint a gárdonyi kempingben a sátrazás! Út közben nagyjából az eső is elállt, a sátramat szerencsére már felállították, így túl sok dolgom nem volt. A bejáratot áthelyezték a hagyományos strand-kapuhoz, de ez nem tűnt túl jó ötletnek, ezért szerencsére később már a megszokott "hétvégi kapunál", a bódéban szedték a jegyet, ott lehetett lógni a többiekkel. A fesztivál legnagyobb előnye - legalábbis anyagi szempontból - az volt, hogy bármit be lehetett vinni a strand területére, így a 300 forintos csapoltat (ez volt az olcsóbb) nem túl sokan itták, helyette maradt a Tescós Arany Ászok, majd lassan nekiálltunk a többi piának. Túl sok érdekes zenei fellépő nem akadt ezen a napon. A Zagastic egész jó zenét játszott, csak rohadtul nem figyeltem oda rájuk, mert azt hittem, a Re-G kezd, őket meg ki is akartam hagyni. Dub4USly Asher & The Rooters kicsit sem rémlik már, a Dub4U kellemes volt (ez egy LB27 dub projekt, ha valaki nem tudná), de nekem nem volt eléggé dub-os. :) Idén kicsit más volt a sátrak felépítése, a színpad fedett volt, de az eső eléggé beesett oda, mivel a tavalyi nagy sátor helyett csak egy kicsi volt a színpaddal szemben, ahol sörpadokat állítottak fel, itt volt a keverőpult, és a soundsystemek is itt játszottak. 4 napig szinte folyamatosan ment a reggae zene, napközben főleg CD-ről nyomattak számokat, esténként érkeztek az igazi soundsystemek, első este a Tribe of Judah. A bemelegítő napon korán feküdtem, elég nyugis is volt minden.

Afro MagicCsütörtökön napközben változó időjárást kaptunk... Legalább reggel lehetett aludni, nem volt túl meleg. Csak az egyik szomszédos sátor afrikai(?) lakójának több órás dobolását és énekelését kellett elviselni. :) Már első nap is elmentem úszni egyet a Velencei tóban, és második nap sem maradtam ki a tökhideg tóban, esőben fürdés élményéből. Délutánra aztán kisütött a nap. Már ha nem keverem nagyon a dolgokat. Napközben volt még lángosozás, felmértem a terepet, végigpróbáltam a lángosozókat, egyértelműen a vasúti átkelő melletti a legjobb, azt javaslom minden arra járó ínyencnek! Az árak korrektebbek egyébként, mint a Balatonon. A PennyMarket kínálatából eleinte az üveges Arany Ászokat választottam, később a pénz fogyásával áttértem a fesztiválozók nagy része által fogyasztott 100 Ft-os dobozosokra. Nem is volt rossz. Este bekevertük az újabb piákat is. Lassan közismertté vált társaságunkban a "Trabi-bár" kifejezés, mivel a Trabant csomagtartója szolgált bárszekrényként. Egyre népszerűbb hely lett a parkoló. :) Az Afro Magic Band tradicionális jellegű afrikai zenét játszott, egy rakás dobos nyomta benne. Ennyire még nem tág az ízlésem, szóval nem tetszett különösebben. Polemicre viszont már nagyon nagyot tomboltunk, remek koncertet adtak kb. a szokásos számokkal. PolemicA fesztivál legnagyobb meglepetése El Condorsito és live bandje volt. Nem tudom megmondani, miért pont ők tetszettek, de nagyon szuper volt, végigtáncoltuk az egészet. El Condorsito egy chilei srác, a zenekara tagjai pedig emlékeim szerint osztrákok, és a színpadon feltűnt Raggamaffia is, aki egy osztrák srác, aki olyan profin nyomta a raggát, hogy az nem igaz. A koncert után 700 Ft-ért lehetett megvenni egy 2 számos 7''-üket, ezt be is szereztem. Van 1 CD-jük is, azt majd kölcsönkérem. A sörsátorban este El Condorsito nyomta tovább a Love Alliance társaságában a zenét. Egy biztos, erre is nagyon jól elvoltam, táncoltam ezerrel, és néztem az időközben beszerelt kivetítő kivetítményét, amin egy idő után egy jamaikaiakról szóló film ment angol felirattal, az ottani kiejtés szerint feliratozva, élmény volt. Aztán valamikor hajnalban bedőltem a sátorba.

PASOHarmadik nap volt szerintem az iszonyatosan nagy zuhé, amikor úgy ömlött, hogy mozdulni nem mertem a sörsátorból. A terep is teljesen felázott. Korábban közértezéssel, fürdéssel és hasonlókkal telt az idő. Aztán eljött az este, és az összes idióta pesti megérkezett. Persze már mindenki elég részeg volt, a vonaton töltött időt mindig kihasználják az utazók. Csatlakoztam a bandához, a vasútállomáson iszogattunk, amíg még pár ember érkezett. Időközben a Trabi-bárt is feltöltöttük, tehát adott volt minden a talán legkirályabb estéhez a táborban. A PASO koncertjére alaposan megtelt a színpad előtti tér, és a sarat is szépen beletapostuk a földbe. Most játszottak először Vera nélkül. Szerintem mindenki nagyon érezte a hiányát. Javasoltam Lipinek még a koncert előtt, hogy mindenképp minél előbb vegyenek be egy énekeslányt, mert ez így nem lesz jó. TigrisAmúgy meg tökre szomorú vagyok/voltam, hogy Vera nem állt/nem fog állni a színpadon velük. Mindenki táncolt, tombolt, megőrült. Talán új számot is játszottak, de erre nem esküszöm meg. Keksz megszervezett egy közös közönségéneklést is, 2 szám között együtt üvöltötte mindenki az Álomhajót a zenekarnak. :) A két koncert között láthattuk a tábor során többször szereplő táncoslányokat, akik afrikai táncokat mutattak be. Hát, nemtom. Végig azon filóztunk, mi ebben a nagy szám, ezt bárki simán megcsinálja elsőre is... Ezután pedig a Tigris feltette az i-re a pontot. Megjelent végre az új lemez, amit a táborban meg is lehetett vásárolni, én paraszt módon inkább a piára költöttem... ÁfonyaSzóval Tigris koncerten mindenki nyomta a táncot, még a magukat hc-punknak és ska- és reggae utálónak valló elemek is az első sorban táncoltak. :) A legnagyobb megmozdulás a Varázsszőnyegre volt, én álltam a "vonat" legelején, ami körben haladt, a szám közepére körbeért, pedig nem fél méter volt a sugara! Alapból nem kedvelem az ilyen vonatozás dolgot, de ott nagyon jól jött ki a dolog. Az LB Riddim Band néven nevezett banda igazi allstar összeállítás volt, PASO és GimmeShot tagok is nyomták a raggát a színpadon, ekkor én már valahol máshol ténferegtem és boldogítottam a népet a hülyeségeimmel. A sátras soundsystem buli teljesen kimaradt. Az este folyamán fogyasztottam egy kortyot egy 20 éves pálinkából is. Nagy élmény volt, mit ne mondjak...

RaggamaffiaUtsó nap végre tényleg jó idő volt, beindult a strand is rendesen, volt valami röplabda bajnokság is, erre érkeztek a csajok, meg amúgy is jól megtelt a víz fürdőruhás hölgyekkel, akiket lehetett stírölni, kb. ez volt a délelőtti program. Kollégámmal megállapítottuk, hogy szinte csak jó csajok látogattak ki aznap a Sport Beach-re. Lángosozás és fetrengés után érkezett újra egy kisebb pesti különítmény, piát is hoztak szerencsére. Szerencsére, mert ekkor már csak a meleg 100 Ft-os sör maradt, ezt ittam. Volt kisebb afférünk pár megjelent "hazafias" arccal is, szegények gondolom nem számítottak reggae fesztre meg részeg punkokra, amikor kilátogattak a strandra. Koncertet szinte semmit nem láttam, de megint remekül éreztem magam. Raggamaffia és zenekara kezdte az elején, amit kötelező lett volna megnéznem (mint említettem, ez az osztrák srác iszonyatosan profi), ehelyett a franc tudja, hol kolbászoltam... A Ladánybene 27 koncertjére nagyon sokan érkeztek természetesen. Csak kis részleteket láttam belőlük, és néha az merült fel bennem, hogy nem is olyan rossz ez... De még mindig túl pop, amit csinálnak. Az érdemeiket viszont ugye nem kell itt most sorolnom... A Sixth Revelation Jamaikából érkezett. LB27Kb. ez volt bennük az egyetlen pozitívum, véleményem szerint otthon valami harmadvonalbeli banda lehetnek, nekem legalábbis kicsit sem tetszett a koncertjük, ők is nagyon popos, light zenét játszottak egy rakás Marley feldolgozással. Mondjuk volt, aki elismeréssel szólt róluk. Én inkább frissen (és kevésbé frissen) megismert hölgyeknek meséltem el életem történetét, vagy a fene tudja, mit... Egy osztrák hölggyel is csevegtem egy csomót, egyik előző este egy olasz sráccal futottam össze. Nyelvgyakorlásra is tökéletes volt a tábor. :) Első vonattal sajnos távoztak a pestiek, és nem maradt csevegőpartner. Elindultam megnézni a soundsystem-sátrat. Raggamaffiáék épp nagyon húzós dancehall slágereket nyomattak. Mit ne mondjak, eléggé megőrültem rá. Fél 4 felé járt az idő. Kb. fél 6-ig nyomtam itt, időközben folyamatosan fogyott a közönség. Hajnalban, napfelkelte környékén már elég vicces volt, ahogy Raggamaffia a "massive"-hez szólt, ami kb. 10 táncoló és 15-20 üldögélő álmos emberből állt. Kaptunk pár diszkóslágert is raggabetétekkel, majd a zene egyre lassult a hangulatnak megfelelően. Próbáltam rávenni pár gyorsabb lemez feldobására a zenefelelősöket, de ezt akkorra ígérték, amikor már süt a nap, ezt nem vártam meg. 6 körül ténferegtem a sátorba. Sixth Revelation8-kor már annyira meleg volt, hogy nem bírtam tovább, és kifeküdtem inkább a fűbe, itt már nem tudtam aludni, csak fetrengtem. Nemsokára érkeztek is a Beach szekusai, és távozásra szólítottak fel mindenkit. Igen kellemes élmény másfél-két óra alvás után, még részegen nekiállni pakolni. Szerencsére szinte semmit nem kellett csinálnom, mivel a nálam valamivel pihentebb lakótársaim szétszedték és elpakolták a sátrat. Én az ásványvizes üveget markolva ültem a fűben és józanodtam. Nagy nehezen elpakoltunk mindent, majd kinéztünk a szabadstrandra (Beach belépőt nem akartunk venni). Tavaly azért nem volt ilyen rohanás, simán maradhattunk délutánig a parton. A szabadstrandon összefutottunk a táboron kívül kempingező punkokkal, ők a fizetős feszt helyett inkább az ingyenes, a közelben szervezett country fesztivált és a nyaralást választották. :) Úsztam még egy utolsót a tóban majd elindultunk haza.

Összefoglalva: ha nem is lehetett mind a 4 nap nyomni az "állok a tóban sörrel a kezemben és élvezem a napsütést és a reggae zenét" feelinget, nagyon jól éreztem magam végig. Még mindig a Reggae Camp az egyik legnagyobb buli számomra a nyáron úgy is, hogy nem vagyok nagy reggae fanatikus. Hazatérve kis metalcore hallgatása rendbe is tett. A vásárolt lemezt feltéve viszont simán újra táncra perdültem. Nézzétek meg a képeket!! Remélem, kicsit át tudtam adni az egésznek a hangulatából ezzel a cikkel. Megyünk jövőre is!!!

Cikk az indexen:
http://index.hu/kultur/eletmod/reg5236/

Képek Kekszél és az Eightball-on!