Punk Portál - 2024. április 19.





 

2004. VII. 2.-3. Kultiplex - Zöld Pardon


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. júl. 4. vasárnap - 15:21

2004. VII. 2. Kultiplex - Shai Hulud

Mezőtúrról hazatérve este 6-ig aludtam. Ébredezés és étkezés után enyhén kómásan indultam a Kultiplex felé. Habár fingom nem volt a fellépőkről, kihagyhatatlannak tűnt a buli, mivel a Shai Hulud-ot tuti nem látom többet.

A helyszínen a szokásos kép fogadott, HC emberek, az asztalokon disztrók. Szerencsére túl sok érdekes merch cuccot nem találtam, pedig elég szép volt a kínálat, vásároltak az emberek rendesen. Sapka, pulcsi, póló, CD-k. Az Abhorrence hozott egy 7''-et, de nem győztek meg a koncertjükkel, hogy nekem erre szükségem lenne.

A FallenIntoAshes kezdett viszonylag pontosan, már az ő koncertjükre is elég szépen megtelt a terem. Az előző napi mezőtúri gyenge hangzás után itt tökéletesen szólt minden. Ez volt számomra az eddigi legmeggyőzőbb koncertjük, nagyon tetszett. Szerintem ehhez sokban hozzájárult az igazi "letépi a fejem" sound. Remek előadásmód, igazi metal slágerek. :) Tényleg király volt. Jön az új EP, lehet félrerakni rá! Addig meg töltsétek le a klippjüket!

A számok közötti totál csendet még mindig nem tudtam megszokni. Jó 150-200 ember álldogál egy teremben, és csak halk suttogás hallható, ha nem üvölt a zene. Nincs ordítozás, nincs jó hangulat, nincs semmi. Visszafogott jógyerekek álldogálnak, és várják a következő számot.

Az Abhorrence Szlovákiából érkezett. A sXe pólós énekes gyerek hörgött keményen a metál zenére, de igazából pár otthonról érkezett rajongón kívül senkit nem győztek meg arról, hogy be kéne állni mosholni. A basszusgitár végig nagyon halk volt, a lábgéppel pöcsöltek valamit... Más nem is maradt meg bennem róluk.

The Hope Conspiracy. Legutóbbi fellépésükkor kicsit sem figyeltem rájuk, mivel az Undying hiánya miatt voltam teljesen kiborulva. Most azért láthattam, hogy fasza, amit csinálnak. Nem értek hozzá, de szerintem elég egyedi a zenéjük, rajongójuk pedig volt szép számmal. A hangzás teljesen jó volt, a mosh is elég szépen beindult. Singalong végig, bodysurf, szokásos dolgok. Az énekes srác egy keményebb tombolás után megdicsérte a magyar közönséget, mint mondta, Németországban sokkal punnyadtabbak az emberek. Egyre többször hallani ezt a színpadról, ez jó érzéssel tölt el még úgy is, hogy én nem vettem részt a zúzásban.

A Shai Huludot sem igazán ismertem, tudom, szégyen. Pár szám meghallgatása után mentem el a koncertre. Így csak mint kívülálló nyilatkozhatok. Sokkal durvább zúzásra számítottam. Sokkal technikásabb, változatosabb metalt játszottak, mint reméltem. Ez persze nem baj, de én azt hittem, végig karatézni fog mindenki a darálásra. Ehelyett elég kevés volt az ilyen elem a koncerten. A legnagyobb meglepetés az egész bulin a NOFX Linoleumjának feldolgozása volt. Hallgatom a számot, nagyon ismerős, arra gondolok, ez NOFX, de nem hiszek a fülemnek. Aztán észreveszem, hogy a szöveg is stimmel... Érdekes élmény volt. Viszonylag hosszú koncertet adtak, szerintem elégedett lehetett a közönség.

A rajongóknak bizonyára hatalmas élmény volt a koncert, a terem szinte dugig megtelt, mindig volt, aki a mikrofonba énekeljen, nekem viszont a végén mégis az járt a fejemben, hogy jobban jártam volna, ha a haverokkal maradok Mezőtúron. A bulinak korán vége volt, még vártuk, hátha lesz valami esemény, érkezett egy DJ, aki kb. 4-5 embernek kevert valami zenét, de semmi jót nem találtam benne, inkább hazaindultam. Indulás előtt még találtam egy Shai Hulud kitűzőt. :)

2004. VII. 3. Zöld Pardon - PASO

Elég ritkán van ilyen, hogy jó zenét hallhat az ember a Zöld Pardonban. 7-kor kezdett a Re-G, kicsit késve bele is hallgathattam a lötyi muzsikájukba, ami csak pár reggae arcot mozgatott meg. Azt kell mondjam, elég gyenge, amit csinálnak. Nézegettem a közönséget, nagyon kevés volt az ismerős arc. Szépen lassan gyarapodott a létszám, a Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertjére megtelt a színpad előtti tér. Esküvő és külföldi turné miatt egy gitár és egy énekhang hiányzott a zenekarból. Még szerencse, hogy ilyen sokan vannak. Ha nem is volt tökéletes a show, előadtak pár számot. Bevezetőként a Sokáig éljen a ska instrumentális verzióját hallhattuk, majd belevágtak a szokásos self-titled slágerbe. Egyre népszerűbb a zenekar, a CD-ről ismert számokat szinte mindenki énekelte. (Én is bővítettem tegnap este a rajongók táborát egy új taggal, remélem kapok százalékot a zenekartól.:) KRSA kihasználta a lehetőséget (ingyenes buli, sok ismeretlen arc a közönségben), és kisebb oktató részeket iktatott a számok közé. Értem a célt, de ez így kissé szájbarágós, nem? Akit érdekel, olvasson utána! Egy énekeltetetős elemet is bevettek a show-ba, ez szerintem elég gáz. Elég rövid volt a koncert, mert be kellett tartani az időkereteket, meg gondolom a hiányzó tagok is korlátozták a lehetőségeket. A végén elnyomták a Gagarint, erre mindenki tombolt! Még 1-2 év, és a PASO már stadionokban fog fellépni. :) A zenekar népszerűségének legnagyobb előnye szerintem az, hogy így lehetőség nyílik olyan zenekarok leszervezésére is, mint a New York Ska-Jazz Ensemble, akik 13-án érkeznek a Kultiba.

A PASO után a Ladánybene 27 koncertje következett, ebből egy hangot sem hallottam sajnos, inkább a megjelentekkel baromkodtunk egy darabig. A koncertek után érkeztek a hétvégi ZP partyarcok, igazán szép társaság... Elvoltunk egy darabig, aztán húztunk haza.