Punk Portál - 2024. március 28.





 

2004. VI. 15. Marco Polo - Against Me!


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. jún. 16. szerda - 01:19

Most azonnal meg kell írnom ennek a bulinak a beszámolóját, amíg minden tisztán él bennem. Egy újabb olyan buli, amit csak sajnálhat, aki kihagyta.

Kezdés pontban hétkor, lementem fél 7-re. Persze csúszott a dolog, de mindegy. Meglepően kevés ember érkezett. Rövid csevegés után mehettem is a terembe, színpadon a Something Against You. A keverős bácsi egy órát magyarázott, tekergetett, nagyon sokat hangoltak, szerintem többet, mint amennyi maga a koncert volt. A végére összejött valami kurva hangos, totál kusza hangzás, Koberát nem is igazán lehetett szerintem hallani, a torzítójával is valami gáz volt. Néhány számot nem is igazán sikerült felismernem. Kár... Ennek ellenére elég jól nyomták. A végére egy új(?) feldolgozás került, ami ismerősnek tűnt, de fogalmam nincs, mi volt. Megkérdezni nem mertem.

A Falcongate-tel az a baj, hogy alapból úgy álltam hozzá, hogy nem fog tetszeni bizonyos dolgok miatt. Innentől kezdve már nehéz élvezni a koncertet. Pedig a zenével semmi gáz nem volt, mondjuk ez a stílus már nem igazán jön be. Rx-Bandits, New Found Glory pólók, emo-pop-punk zene. Mindezekkel semmi baj nem lenne, de azért szerintem elég gáz ilyen megjegyzéseket tenni, hogy "Budapesten vannak a legszarabb bulijaink", meg fintorogni, hogy nincs elég nagy taps, kevesen vannak a nézőtéren. Az Against Me basszerosa a koncertjükön velünk-nekünk tapsolt!! Az első néhány számot végignéztem, de aztán inkább kimentem a teremből. Félfüllel hallottam csak, hogy játszottak egy régi számot a hardcore időkből. Erre gyorsan visszamentem, tetszett. Utána következett a Minor Threat I Don't Wanna Hear It, majd még néhány sláger.

Kis szerelés után színpadon a Grabass Charlestons. Gitár, basszus, dobos-énekes. A koncert elején elmondták, milyen fantasztikus, hogy itt lehetnek, very awesome. :) Rockos punkot játszottak, néha a Green Day ugrott be (robit sugallatára). A dob+ének szép dolog, de így nem tudott túl sokat figurázni, valahogy az egész koncertben nem volt túl sok extra. A basszeros egy tarajos arc volt, aki néha tánclépéseket lejtett játék közben. Pólóját két sor értelmezhetetlen szöveg díszítette. Megmutatta, hogy ha összehajtja a két sort, pont kijön belőle, hogy FUCK OFF. Hehe. Szakadt húr is, de szerencsére akadt cseregitár. A végére maradt egy Tom Waits feldolgozás (nem magamtól ismertem fel, bemondták), ez egész jó volt, dallamosabb, mint a többi.

Rövid szünet, izgalom, egész karját befedő telikék tetkós road, majd színpadon az Against Me! 5 gyerek, teljesen őszinte produkció, fantasztikus hangulat. A viszonylag alacsony létszámra tekintettel tökéletes volt a helyszín, a hangzásba sem lehetett belekötni, de amúgy sem ez volt a lényeg. Ilyen egy igazi koncertbanda! Ha valaki nem ismerné a zenét, az Against Me!-től meg lehet tanulni, hogy lehet punkot játszani agyontorzított gitárok meg iszonyatos sebesség nélkül. Ritmus, lendület, singalong (sokan tudták a szövegeket), közös taps, mosoly az arcokon, színpadon és a közönségben egyaránt. A számok nagy része a korábbi lemezről szólt, hülye fejemmel ezt eddig nem hallgattam, csak pár kislemez és az új LP volt meg. Szerencsére néhány darab felcsendült erről is. Nem gondoltam volna, de erre a zenére is pogóztak páran. Néha túlzásnak találtam a lökdösődést, amúgy tényleg nagyon be lehetett indulni a nem túl "kemény" számokra. Folyamatosan tartották a kapcsolatot a közönséggel, látszott rajtuk, hogy élvezik az egészet. Nem tudom, mennyi embernek, milyen lelkes közönségnek szoktak játszani, de szerintem ők is érezték, milyen jó volt a hangulat, amit nekik köszönhettünk. A végén a basszusgitáros lerakta a hangszerét, és velünk együtt élvezte végig az utolsó hangokat, majd megszörföztette az egyik gyereket. Több perces vastaps következett, de nem volt ráadás. Kár, nagyon keveset játszottak.

Mindenki elismeréssel szólt a koncertről, szerintem sokaknak felejthetetlen élményt nyújtottak.

A disztróról nem esett szó, hoztak 2 kislemezt, 2 nagylemezt, pólótkat, matricát, CD-ket, teljesen korrekt áron lehett kapni a cuccokat.