Punk Portál - 2024. március 29.





 

Iron Will


Írta: Axel
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. máj. 28. péntek - 20:17

Az egész 2001 tavaszán kezdődött, amikoris Miklós Attila (Füles) zenekart alapított, amelyhez hívta Varga Jánost (Tunya) dobolni, és Mészáros Zoltánt basszerozni, az énekes Onhaus Kriszta lett, nem sokkal később Sipos Tibor is megérgezett kisérőgitározni. A zenekar neve Kriszta javaslatára Gramma lett, a stílus pedig metálos beütésű PANK. Így kezdődtek a próbák egy pincében, majd egy söröző hátsó helyiségében, ahonnan próba végeztével gyakran kinéztek a söröspulthoz is (akarom mondani a söröspulttól néha benéztek próbálni is). A próbák folytak ezerrel egészen nyár végéig, amikor is hozzáállási problémák miatt kiadták az útját Krisztának és Tibinek, a zenekarnak pedig a kocsmából.

Ezek után új időszámítás kezdődött a zenekar életében: A nevüket IronWill-re változtatták, valamint a kisérőgitáros szerepét Tarján Péterre ruházták át, székhelyüket pedig egy garázsba helyezték, az énekléssel próbálkozott Tarján Pityu, nem sokkal később Svarcz Attila, majd pedig a gitár mellett Füles magára vállalta. A próbák jól mentek, számok íródtak, és jött az első fellépés a Black sörözőben a Görények és a Punktomim előzenekaraként. Lement még 3 koncert, utána Zolival közös megegyezés után szétvált a zenekar útja, helyét Peti vette át. De ez a hely és ez a felállás sem maradt sokáig, mert a garázsból átköltöztek a Városi Diákpincébe, valamint a bőgőposztra érkezett a Punktomimból Bakter (Peti visszaállt hathúrosra), így folytatták a zenélgetést a városban, amikor pedig nem volt lehetőség a városi kocsmákban, kimentek a szomszédos falvakba zenélni. 2 hónap után a diákpincéből is menniük kellett, nagy nehezen találták meg Peti bátyja házának garázsában a jelenlegi próbatermet. A dolgok olajozottan működtek, de 2002 telén Bakter megköszönte a zenekari szereplést, Tunyának pedig a zenekar köszönte meg addigi munkásságát. Dobos személyében a Halls Angels majd pedig az új gramma (ami azóta feloszlott) ex-tagja Monori Attila érkezett, a bőgőposztot pedig Füles vette át. Így a zenekar újra trióvá alakult. A zenekar a 2 és fél éve alatt a világ számos pontján turnézott (Szegvár, Mindszent, Hódmezővásárhely, Nagymágocs, Mezőtúr). 2003 augusztusának elején felvették az első albumot a szentesi Murphy studióban. A hanganyag Pia Buli R&R címmel jelent meg szerzői kiadásban kazettán és CD-n. Rá nemsokára csatlakozott Bugya Laci a zenekarhoz, s a kezdeti ittas próbálkozások után sikerült gyorsan összepróbálni a számokat. Az új felállás 1 nagysikerű koncertet adott, majd Monori munkahelyi elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a további szereplést, helyére Péter bátyja, Bandi került. A 4-es első próbája 2004. február 20-án zajlott, de nem sok emlékünk van róla. Remélhetőleg a friss felállással nem lesz gond. A történet folytatódik...

A szentesi néhai metál pank nagyon megváltozott, mostanra igazi gyors, pörgős punk-rock lett a zene. A zenekarról annyi mellékinfó, hogy a szövegek alapján is egyértelmű, de ki kell hangsúlyozni, hogy a zenekar egy politikus zenekar, de teljesen politikaellenes, mindkét oldalt elítéli. A számok nagy része az Orbán-kormány idején készült, így úgy tűnik, hogy csak Viktor kap a "jóból",de nem minden politikus szarházi.
Na de vissza a zenéhez. 10 szám+intro kb. 34 percben, a szentesi Murphy stúdióban készült cucc, nem egy 1 milliós hangzás, de ezzel nincs semmi gond. A borító fekete-fehér, ami elég egyszerű, de a célnak megfelel.
Pia,buli,R&R= na kb. a cím jellemzi a zenekar életszemléletét is!
Egy elég hosszú, kicsit unalmas Iintróval kezdődik az album, amiben vannak kellemes dallamok, de nem igazán értem, hogy minek egy ilyen szám az albumra.
Káosz: politika és Budapest kritikus szám. A szöveg kicsit egyszerű,de jól van megzenésítve.
Gálya: munka. Egy örök téma. A hétvége vs. hétköznapok. Király szóló rész van benne.
Parlament: kb. 1 perces bevezető riffekkel kezdődik a dal, amik nagyon jók. Zeneileg az egyik legjobb szám szerintem, el van kapva benne, amit a gitárosok nagyon tudnak: a kicsit szaggatott riffek. Szintén egy politkaellenes szöveg.
Hétvégi láz: egy bulizós szám. A zenekar hétvégéit méltán jellemzi. :) Itt is tetszik a szóló, jó a szöveg is. Nem tudom, szándékosan-e, de fenn maradt egy stúdióbeszólás a szám végén.
Dörmögő Döme: pörgős, pogós nóta. Sokaknak ismerős lehet a dal, egy Pittbull dalról (PittBull R&R) de ez jobb.
Iron Will: egy lassú bevezetővel fűszerezett dal, ami elég érdekéssé teszi a számot. Az egyik legnépszerűbb nóta nálam, gyors-lassú részek váltogatják egymást, bulizásról szól a dal. Szerintem kurva jó szam, csak kicsit hosszú (5 perc).
Háború: háborúellenes szám. Szöveg itt is jó, csak éppen a szóló részen kívül az alapdallam kicsit üres.
Életút: világkritikus szám. Nagyon sok a dobtéma váltás a dalon belül, kb. ez teszi érdekessé. Hát az ének egysíkű erősen ebben a számban.
Politika: újabb politikus szám. Viktor és 3 szoba, 3 gyerek, 4 kerék elmélet kritikus. :) Gyorsabb, pörgősebb részek itt nagyon jók.
Jézus: jó lenne egy géppuska. A zenekar talán legnagyobb "slágere". Egyszerűbb, bevezetődallam, pörgősebb alapritmussal. Igazi koncertnóta. Ütős jó poénok a dalszövegben. A szólórész itt is nagyon üt. A gitárszekció nagyon jó.

Összesítés: hát egy elég jó bemutatkozó album. Jó szövegek, kellemes zene. Talán az a baj csak, hogy az énekesnek alapból nincs valami nagy hangja, de csak egy kis vokál kellene, és sokkal emészthetőbb lenne a hangja. Szerintem aki teheti, szerezze be az albumot (koncerteken 600 Ft-ért árulják), mert egy nagyon lelkes fiatal zenekar, akik lehet, hogy zeneileg nem egy Ramones, de nagyon pörgős, jó bulikat tudnak adni, teli energiával. Na szóval punk-rockerek, aki teheti, hallgassa az albumot!

Jézus wma – http://users.atw.hu/ironwill/11.wma
Politika wma – http://users.atw.hu/ironwill/8.wma

Web: http://ironwill.atw.hu