Punk Portál - 2024. április 20.





 

Tango Underground - Játék határok nélkül


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. ápr. 12. hétfõ - 21:14

Bajban vagyok ezzel a lemezzel. Nem tudom eldönteni, tetszik-e vagy sem.

Az egri banda a Forcas és az Anger tagjaiból alakult 2000-ben. Kisebb szünetek után 2003 nyarán vették fel az albumot, szerzői kiadásban jelent meg.

A kivitel mindenképp korrekt, nagyon igényesen néz ki a borító, jó a papír, szépek a színek, szerepel az összes szöveg, és egy szokásos bandafotó-montázs is (ez elég elcsépelt már szerintem). A CD nyomott, és ugyancsak jól néz ki. 8 számot tartalmaz, majdnem fél óra terjedelemben.

BorítóA hangzás teljesen rendben van, jól szól minden. A zenei stílus hardcore, a dumálós-üvöltős verzióból. Igazából ez a vonal nekem soha nem tetszett. Jó az énekes hangja, de nem szimpatikus ez a keménykedős, nyögdécselős stílus, amikor a magyar szöveg hangzásától eltér, hogy kijöjjön a ritmus meg a keménység. Talán arra hasonlít, amikor ez a Pain nevű csávó próbált amerikai rap-et nyomni magyarul /persze közel sem olyan szerencsétlen a dolog/. Vannak benne teljesen céltalan üvöltések, hörgések, ezekre szerintem nem volt túl nagy szükség (pl. egy nagy "Aaaargh!" a szám elején). Ami viszont tetszik, hogy megvan a számokban a punkos lendület. Pörgős, viszonylag dallamos darabok, mondjuk nem túl változatosak, de ez nem is baj. Eléggé hasonlítanak egymáshoz a számok, de tényleg könnyen belemásznak a füledbe (vagy mi:). A zene másik erőssége a rengeteg singalong rész. Majd minden sor végén van együttüvöltős kórus rész. Látom magam előtt, ahogy 30 ember ugrik a mikrofonhoz koncerten, hogy üvölthesse a párszavas okosságot.

És hogy mik ezek az okosságok? Ez igen nagy fejtörést okozott nekem. A nyolc számból kb. 2-3-ban nagyjából világos, hogy miről is lehet szó, a többinél kb. összefüggéstelen szavakat találok csak. Biztos bennem van a hiba, és mély a mondanivaló, de nagyon nem értem. Itt is leginkább a keménykedést érzem. Ami biztos, hogy van egy szám az emberundorról, amit én is eléggé át tudok érezni. Teljesen világos az utolsó, Feloldozás című szám szövege. Ez egy vallásellenes darab, a gyóntatásról szól, és ennek értelmetlenségéről. Ez nagyon tetszik. (Lehet, hogy csak azért, mert végre értem, miről van szó? :) Ami még feltűnő, hogy szinte minden versszakot többször énekelnek el, mintha kevés lenne a szöveg, talán erősebb lenne a lemez rövidebb számokkal.

Hmm, nem írtam túl sok pozitívumot. Mindezek ellenére tényleg jó a lemez, koncerten ezekkel a számokkal biztos király hangulatot lehet csinálni, főleg ha már ismerik az emberek a szövegeket. Valamilyen szinten szerintem egyedi is, amit a Tango Underground csinál. Mindenképp megér egy próbát, néhány szám elérhető a honlapjukról is (ami ugyancsak nagyon szép), élőben 30-án tekinthetők meg a Kék Yuk-ban.

http://tangounderground.uw.hu/